Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin akatemian uusin jäsen mietti pitkään, haluaako päättämään kirjallisuuden Nobel-palkinnosta

Lopulta kirjailija Sara Stridsberg suostui, koska haluaa vaikuttaa kirjan asemaan maailmassa.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Sara Stridsberg osallistui toukokuun puolivälissä Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumaan.
Sara Stridsberg osallistui toukokuun puolivälissä Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumaan. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Mitä vanhoja valtarakenteita kritisoiva feministi tekee, kun hänet kutsutaan osaksi niitä rakenteita?

Hän päättää mennä sisään, vaikkei se helppoa olekaan.

Näin kävi ruotsalaiskirjailija Sara Stridsbergille (s. 1972). Hänet kutsuttiin 13. toukokuuta osaksi Ruotsin akatemiaa, joka valitsee joka vuosi kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittajan.

Akatemia koostuu kahdeksastatoista kirjallisuuden alalla ansioituneesta ruotsalaisesta.

Nobelin lisäksi akatemialla on vuosittain muitakin palkintoja ja apurahoja jaettavanaan. Näihin kuuluu 1986 perustettu pohjoismainen palkinto, jonka tänä vuonna sai kirjailija Monika Fagerholm.

Stridsberg oli uutista julkistettaessa Suomessa, osallistumassa Helsinki Lit -kirjallisuustapahtumaan.

”En osaa sanoa, miksi minut valittiin”, Stridsberg kertoi nimityspäivänään ennen kuin lähti perheensä kanssa iltapäiväksi Linnanmäen huvipuistoon.

”En ole koskaan hakeutunut akatemian kaltaiseen valta-asemaan. Työni on ollut yksinäistä ja pitkäjänteistä kirjoittamista.”

Siksi hän pyysi ja sai miettimisaikaa. Akatemiasta myös vakuutettiin, että kirjailijantyöhön riittää aikaa edelleen.

Stridsberg korvaa akatemian jäsenenä ranskalaisen kirjallisuuden kääntäjän Gunnel Vallquistin, joka kuoli tammikuussa 97-vuotiaana.

Yhteensä akatemiassa on nyt kuusi naista: Stridsbergin lisäksi kirjallisuudentutkijat Sara Danius (joka on myös akatemian vakituinen sihteeri) ja Lotta Lotass, lyyrikot Kristina Lugn ja Katarina Frostenson sekä prosaisti Kerstin Ekman.

Ekman ei tosin ole osallistunut akatemian toimintaan vuoden 1989 jälkeen, kun hän koki, ettei se antanut tarpeeksi tukea fatwa-kuolemantuomion kirjojensa takia saaneelle kirjailija Salman Rushdielle.

Vaikka feministisistä näytelmistään ja romaaneistaan tunnettu Stridsberg vieroksuu Ruotsin akatemian vallankäyttöä, se on hänen mukaansa myös pääsyy siihen, että hän päätti ottaa jäsenyyden vastaan.

”Ajattelin kirjan asemaa tässä ajassa ja haluan vaikuttaa siihen. Ihmisellä on merkitystä kirjallisuudessa, samoin kirjalla maailmassa.”

Stridsbergin mukaan nyt vallitsevat teknologiset arvot, joihin kompleksinen, hidas kerronta sopii huonosti.

”Jonain toisena aikana en olisi varmaan mennyt lähellekään akatemiaa. Kuten 1940-luvulla, kun kirjoitettiin suuria ruotsalaisia romaaneja, ja niitä luki liki koko kansa. Mutta nyt kirjan tilanne on toinen.”

Jäsenyyden hyväksymiseen vaikutti myös se, että se oli kelvannut aikanaan myös Stridsbergin suuresti arvostamalle Birgitta Trotzigille (1929–2011).

”Jos hän saattoi olla mukana, niin kai sitten minäkin.”

Tulevaa toimintaansa akatemiassa Stridsberg ei osaa vielä määritellä. Koko akatemian merkitys nyky-Ruotsissa on hänestä iso kysymys, jota pitää nyt ruveta miettimään.

”Miten ’ruotsalainen’ akatemian pitää olla? Ja mitä ’ruotsalaisuus’ edes on modernissa, monikulttuurisessa yhteiskunnassa?”, hän pohtii.

Monelle Ruotsi merkitsee kutakuinkin samaa kuin hyvinvointivaltio. Tästä kertoo Stridsbergin vasta suomennettu romaani Niin raskas on rakkaus.

Sen tapahtumapaikkana on Tukholman valtava Beckomberga-mielisairaala, joka avattiin 1930-luvulla ja lopetettiin 1990-luvulla. Enimmillään sairaalassa hoidettiin yli kahtatuhatta potilasta.

”Sairaala ja hyvinvointivaltio kehittyivät suunnilleen samaa tahtia, ja pohjana oli sama utopia siitä, että vahva laitos hoitaa heikkoja. Molemmat ovat siis samalla kertaa suojelevia ja hirviömäisiä.”

Hyvinvointivaltion idea elää Stridsbergin mukaan edelleen.

”Pohjimmiltaan siinä on kyse olemassaolon suurista kysymyksistä”, Stridsberg pohtii. ”Sallitaanko heikkoutta? Mistä elämässä kantaa vastuun yksilö, mistä yhteisö?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat