Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ALA-arkkitehtitoimisto nousi kansainväliseen maineeseen – nyt ajankohtaista on Keskustakirjaston sekä länsimetron viiden aseman suunnittelu

Keskustakirjaston arkkitehdit ennustavat, että jatkossa Helsingissä keskustellaan rautatien kattamisesta ja sen päälle rakentamisesta. Toimiston Norjaan suunnittelema Kilden-kulttuuritalo esitellään Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.

Kulttuuri
 
Paula Holmila
ALA-arkkitehdit
Tältä Helsingin keskustakirjasto näyttää valmiina.
Tältä Helsingin keskustakirjasto näyttää valmiina. Kuva: ALA-arkkitehdit

Kolme nelikymppistä arkkitehtiä, Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston, pakkaa juuri matkalaukkujaan lähteäkseen Venetsiaan. Heidän ensimmäinen työnsä, teatteri- ja konserttitalo Kilden Norjan Kristiansandissa, esitellään Venetsian 15. arkkitehtuuribiennaalissa, jonka avajaisia vietetään tulevana lauantaina. Kilden on mukana biennaalin pohjoismaisen paviljongin näyttelyssä yhtenä yhdeksästä päähankkeesta.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Arkkitehdit Juho Grönholm (oik.) Samuli Woolston ja Antti Nousjoki ovat Keskustakirjaston suunnittelijat.
Arkkitehdit Juho Grönholm (oik.) Samuli Woolston ja Antti Nousjoki ovat Keskustakirjaston suunnittelijat.

Kiirettä on pitänyt, sillä Helsingin keskustakirjaston peruskiven muurausta juhlittiin vasta tiistaina.

Arkkitehtien toimiston nimi on ALA. Se perustettiin 2005, kun Grönholm, Nousjoki ja Woolston voittivat yhdessä Janne Teräsvirran kanssa Kristiansandin teatteri- ja konserttitalosta pidetyn kilpailun. Sittemmin Teräsvirta on perustanut oman toimiston.

Toimistoa työllistää myös länsimetro. Otaniemen ja Keilaniemen asemat valmistuvat elokuussa. ALA suunnittelee myös Espoonlahden, Soukan ja Kivenlahden asemat. Jokaiselle asemalle pyritään saamaan omaleimainen ilme.

Tuomas Uusheimo
Teatteri- ja konserttitalo Kilden Kirstiansandissa Norjassa.
Teatteri- ja konserttitalo Kilden Kirstiansandissa Norjassa.

ALA-arkkitehtien toimistossa Lönnrotinkadulla ahkeroi tällä hetkellä nelisenkymmentä työntekijää. Vaikka tilauksia on paljon, arkkitehdit osallistuvat jatkuvasti myös ulkomaisiin kilpailuihin. Viime vuonna heidät oli kutsuttu New Yorkin Columbian yliopiston vieraileviksi professoreiksi.

Juho Grönholm sanoo sen, mitä arkkitehtuurista ei yleensä juhlapuheissa sanota:

”Toisin kuin Kilden tai Keskustakirjasto, kaikki ei ole veistoksia. Iso osa suunnittelutyöstä on puhdasta teknisten ongelmien ratkaisua.”

Metroasemilla pohdittiin aluksi insinöörien kanssa, mihin kalliossa voi porata reiän. Otaniemessä paikan määritti paitsi Verstas-arkkitehtien valmistumassa oleva Aalto-yliopiston rakennus, jonne asemalta on suora yhteys, myös vanha, suojeltu lehmuskuja, joka haluttiin säilyttää. Kulkureitit, turvallisuus ja poistumistiet luovat kehikon sille, mitä voi tehdä.

Arkkitehdit kertovat harkinneensa pitkään, pitäisikö sisäänkäynnissä käyttää Otaniemelle tyypillistä punatiiltä, mutta päätyivät kuitenkin ruosteenruskeisiin Corten-levyihin.

Keskustakirjastosta järjestettiin vuonna 2013 ratkennut kaksivaiheinen kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu, johon tuli 544 kilpailuehdotusta. Ensimmäisen vaiheen kaikki ehdotukset laitettiin komeasti nähtäville, ja yleisö kommentoi suunnitelmia vilkkaasti. Kilpailu jäi malliesimerkiksi hyvistä järjestelyistä ja täydestä avoimuudesta julkisessa rakentamisessa.

Grönholm, Nousjoki ja Woolston kiittävät Keskustakirjaston ammattilaisten määrätietoisuutta ja näkemyksellisyyttä, mikä on tehnyt suunnittelutyön helpoksi.

”Helsingin kaupunginkirjasto on erittäin hyvin organisoitu. Heillä on yli kolmekymmentä toimipistettä, ja he tietävät mitä tahtovat,” arvioi Samuli Woolston.

”Kirjastossa ei ole tuotantoa kuten teatterissa, vaan valmiit tuotteet, joita käytetään. Talo syntyi tilaohjelmasta, joka oli erittäin hyvin tehty. Harvalla asiakkaalla on niin vahva näkemys siitä, mitä he oikeasti haluavat. Keskustakirjaston johdosta voi sanoa, että he ovat kyllä kansainvälistä huippua. Monessa hankkeessa on tempoilua, kokeillaan eri vaihtoehtoja ja katsotaan mitä syntyy”, kertoo Antti Nousjoki.

”Se on myös siitä hämmentävä projekti, ettei sillä ole lainkaan vastustajia. Kaikki muu, mitä tekee, on usein täynnä ristiriitoja”, hän lisää.

Näillä näkymin kirjasto avataan vuoden 2018 lopussa.

Tuomas Uusheimo
Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja lisärakennus.
Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja lisärakennus.

”Kirjaston toiminta muuttuu mieletöntä vauhtia. Teatteri taas yrittää säilyttää jotain satojen vuosien ikäistä toimintamallia. Teatteri on tavallaan tuotantolaitos, siellä rakennetaan, valmistellaan ja harjoitellaan asioita. Teatterin takatilojen logiikka on teollinen. Kirjaston toiminta on joustavampaa ja vaikeampaa,” arvioi Juho Grönholm.

Neljä vuotta sitten valmistuneen Kildenin jälkeen ALA-arkkitehdit ovat suunnitelleet muitakin teatterisaleja. Pari vuotta sitten valmistui Kuopion teatterin peruskorjaus ja lisärakennus, ja vuodenvaihteessa kauppakeskuksen yhteyteen rakennettu Lappeenrannan kaupunginteatteri.

Tuomas Uusheimo
Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee kauppakeskuksen yhteydessä.
Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee kauppakeskuksen yhteydessä.

Arkkitehdit eivät usko, että Keskustakirjasto on viimeinen julkinen rakennus, joka valmistuu Töölönlahdelle. Varmalta näyttää kuitenkin, että kirjasto päättää rakentamisen rautatien puolella.

Samuli Woolston ennustaa, että jossain vaiheessa esiin tulee rautatien kattaminen ja rakentaminen sen päälle. Myös Töölönlahden toiselle puolelle on tehty erilaisia ehdotuksia.

”Jotain täytyy jättää seuraavienkin sukupolvien ratkaistavaksi”, Woolston toteaa.

Arkkitehdit pitävät Helsinkiä tavattoman dynaamisena kaupunkina, joka on jatkuvassa muutostilassa. Heidän panoksensa muutokseen on ollut muun muassa Eteläsataman mahdollisuuksien tutkiminen sekä terassitalokortteli Hanasaareen.

Sen kohtalo riippuu siitä, mitä Hanasaaren voimalasta ja ylipäätään muusta rakentamisesta alueelle päätetään, ja milloin hiilivarastot saadaan pois tieltä. Arkkitehdit tunnustautuvat Timo Penttilän ihailijoiksi – voimala on hänen hienoa teollisuusarkkitehtuuriaan – mutta sanovat, että voimalan muuttaminen toiseen käyttöön on todella vaikeaa.

”Sehän on vain pölyinen ja sysimusta noen peittämä kone, kuori on ohut ja heppoinen, uusiokäyttö on vaikeaa,” arvioi Nousjoki, joka on ollut nuorena yhden kesän töissä voimalassa. ALA:n 10 vuotta vanhassa ehdotuksessa voimala olisi säilytetty.

Modernin korjaamisesta on tulossa yksi ALA:n erikoisalueista.

Kuopion jälkeen he ovat saaneet suunnitellakseen kahden arvorakennuksen, Raili ja Reima Pietilän Dipolin sekä Suomen New Delhin suurlähetystön, korjaus- ja muutostyöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat