Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttisuosiota nauttivan Satuhäät-sarjan jatko on epävarma – ainakin kesähäät jäävät näkemättä

Tavallisten suomalaisten hääjärjestelyjä ja elämäntarinoita kuvaava sarja on tavattu nähdä lähestulkoon joka vuosi vuodesta 2005 lähtien, mutta nyt sarjan tilanne on avoin.

Kulttuuri
 
Yle Kuvapalvelu
Satuhäiden 11:nnellä kaudella on seurattu muun muassa Maija-Leena Lohiniva ja Tapio Härmän häävalmisteluja Playa del Inglesissä.
Satuhäiden 11:nnellä kaudella on seurattu muun muassa Maija-Leena Lohiniva ja Tapio Härmän häävalmisteluja Playa del Inglesissä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Tosi-tv-sarja Satuhäiden intohimoisen katsojakunnan keskuudessa kävi kohahdus keskiviikkona, kun Ilta-Sanomat uutisoi, että sarjan jatko on vaakalaudalla.

Tavallisten suomalaisten hääjärjestelyjä ja elämäntarinoita kuvaava sarja on tavattu nähdä lähestulkoon joka vuosi vuodesta 2005 lähtien, mutta nyt sarjan tilanne on avoin.

Päätöstä sarjan tilaamisesta ensi vuodelle ei ole voitu tehdä, sillä Yleisradion budjetti on edelleen auki.

Sarjaa tuottavan Filmaattiset Oy:n Juha-Pekka Ristmeren mukaan heillä on tällä hetkellä tieto, että päätös jatkosta tehdään vasta syksyllä.

”Tilaajaporukka ei ole saanut ensi vuoden budjettiaan eikä ole voinut tehdä päätöksiä. Tässä on kyse rahasta niin kuin kaikkialla maailmassa aina”, Ristmeri sanoo.

Tässä vaiheessa on selvää ainakin se, että tämän vuoden kesähäitä ei sarjaan päästä kuvaamaan. Ristmeri on tästä seikasta hyvin pahoillaan.

”Hääsesonki osuu Suomessa luonnollisista syistä kesä-, heinä- ja elokuuhun Siinä mielessä me menetämme paljon hyviä ja potentiaalisia ehdokkaita. Tämä sarja perustuu pitkälti juuri castingiin. Kun löydämme oikeat henkilöt, katsojia kiinnostaa sitten katsellakin.”

Tähän asti sarjan tekijät ovat onnistuneet castingissaan eli sarjassa esiintyvien parien valinnassa varsin hyvin. Satuhäistä on kasvanut vuosien saatossa instituutio, josta voi hyvällä syyllä käyttää nimitystä ”kulttisuosiota nauttiva sarja”.

Sarja ei kerää Suomen television kärkikastiin sijoittuvia katsojalukuja, mutta suosio on ollut jokaisella 11 tuotantokaudella tasaisen vahvaa. Parhaimmillaan jaksoilla on ollut puoli miljoonaa katsojaa. Sarjan fanikunta on myöskin äärimmäisen sitoutunutta.

Juha-Pekka Ristmeren mukaan Satuhäiden katsojaluvuissa tapahtui suuri hyppäys ylöspäin siinä vaiheessa, kun suuri yleisö löysi sarjan ja kun mukaan tuli sosiaalinen media. Moni katsoo sarjaa nykyään niin, että samalla kommentoidaan tapahtumia Facebookissa tai Twitterissä.

”Satuhäistä on tullut sosiaalinen instituutio. Se on myös sosiaalinen tapahtuma: sarjaa kokoonnutaan katsomaan yhdessä ja otetaan mukaan eväätkin. Tämä on taannut meille vahvan suosion”, Ristmeri kertoo.

Parien tarinoiden ja häävalmistelujen jännittävien käänteiden lisäksi katsojia houkuttelee sarjan tietty tuttuus ja turvallisuus. Mukana on aina samoja elementtejä, joita katsojat osaavat jo odottaa, esimerkiksi Ola Tuomisen kertojanääni, samat tutut sloganit kuten ”viimein kaikki on hyvin” sekä Enyan laulama herkkä Watermark-laulu.

Ristmeren mukaan Satuhäät todettiin Ylen tutkimuksessa TV2:n toiseksi vahvimmaksi brändiksi, mikä saa hänet uskomaan, että tahtotilaa sarjan jatkamiseksi kyllä löytyy.

Tällä hetkellä tuotantoyhtiössä odotellaan, koska tuotanto päästäisiin aloittamaan, missä laajuudessa sitä kuvataan ja mille ulostulokaudelle sarja pitäisi saada valmiiksi. Ristmeren mukaan tuotantoyhtiö on valmiina aloittamaan kuvaukset heti, kun tilauspäätös saadaan. ”Tuotanto voidaan aloittaa aika nopeastikin.”

Epäselvästä tilanteesta huolimatta sarjaan on haettu koko ajan pareja normaaliin tapaan. Ristmeren mukaan tälle vuodelle on tullut hakemuksia jo 60–70, ja pareja on ilmoittautunut mukaan jopa vuoden 2017 kesälle.

Tämän kesän pareille Ristmeri haluaa esittää pahoittelunsa: nämä hakivat ohjelmaan hyvässä uskossa, vaikka tiedossa oli, ettei kuvauksia välttämättä päästä aloittamaan.

”Emme ole voineet tulla ulos tämän asian kanssa ennen kuin nyt, kun on varmistunut, että missään tapauksessa nyt kesällä ei tehdä sarjaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat