Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salasuukkoja, jäätelölahja ja pikkurikoksia: lue tästä, mitä kaikkea Helsingin veistokset ovat vuosien varrella todistaneet

Helsingin kaupungin taidemuseo hoitaa lähes 500 veistosta ympäri kaupunkia ja kerää nyt kaupunkilaisten niitä koskevia muistoja

Kulttuuri
 
Karoliina Paatos
Havis Amandaan liittyy myös Helsingin kaupungin taidemuseon johtajan Maija Tanninen-Mattilan romanttinen veistosmuisto.
Havis Amandaan liittyy myös Helsingin kaupungin taidemuseon johtajan Maija Tanninen-Mattilan romanttinen veistosmuisto. Kuva: Karoliina Paatos

Helsingin julkisilla veistoksilla on vähintään statistin rooli kaupunkilaisten lukemattomissa muistoissa.

Havis Amandan suihkulähteessä on kylvetty kuunvalossa, törmäys Mannerheimin kanssa on vienyt sairaalaan ja hevosaiheisella patsaalla on aina pakko ratsastaa: Helsingin kaupungin taidemuseo Ham on kerännyt kevään mittaan sivuilleen kaupunkilaisten muistoja Helsingin julkisista veistoksista.

Ham huolehtii kaikista kaupungin omistamista veistoksista, joita ulkotiloissa ympäri kaupunkia on lähes 500. Tuoreimpiin niistä kuuluu huhtikuussa Kalasatamassa julkistettu Kuukkeli, joka on kuvanveistäjän Villu Jaanisoon käsialaa.

Hamin johtajan Maija Tanninen-Mattilan mukaan veistosmuistoja kerätään museon vaikuttavuudenkin seuraamiseksi.

”On kiinnostavaa nähdä, miten julkinen taide on osa ihmisten elämää arkipäivän tasolla”, Tanninen-Mattila sanoo.

Tanninen-Mattilalla on hänelläkin oma veistosmuistonsa.

”Olen tavannut puolisoni vapun aattona lähes 40 vuotta sitten Havis Amandalla”, Tanninen-Mattila kertoo ja nauraa päälle. Sen enempää hän ei halua muistostaan kertoa.

Valikoiman sympaattisia veistosmuistoja voit lukea tästä.

Varsapuistikossa sijaitsevan Emil Cedercreutzin Äidinrakkaus-veistoksen hevoset saavat vuosittain jalkoihinsa pintelit. Lisäksi niillä ratsastetaan salaa:

”70-luvulla, joskus 8-vuotiaina ratsastimme veistoksen varsalla pienen ystäväni kanssa. Selkään pääsy vaati runsaasti nokkeluutta ja akrobaattisia taitoja. Aina mennessäni patsaan ohi tulee tuo muisto mieleen.”

- Anonyymi

Antti Johansson / HS
Emil Cedercreutzin Äidinrakkaus on Helsingin rakastetuimpia veistoksia.
Emil Cedercreutzin Äidinrakkaus on Helsingin rakastetuimpia veistoksia.

Mantan lisäksi Wäinö Aaltosen veistämää Paavo Nurmen patsasta lakitetaan, mutta joskus lakki myös lähtee.

”Olipa kerran vappuaatto vuonna 2014. Istuimme ystävän kanssa bussissa kun mieleen juolahti mahtava idea. Yhdeltä meistä puuttui (jo monen vuoden takaa) ylioppilaslakki, ja sellainen oli hakusessa. Sattumoisin Paavo Nurmella oli omansa. Fiksuina henkilöinä päätimme siis ottaa sen. Painoimme "stop"-nappulaa bussissa ja jäimme pysäkillä pois. Hiivimme mahdollisimman huomaamattomasti patsaan luo. Punttasin ystäväni patsaalle ja hän nappasi lakin itselleen. Tämän jälkeen juoksimme ratikkapysäkille, melkein naurusta katketen. Loppuvappu kuluikin hauskojen valokuvien parissa. Lakki on luonnollisesti vielä tallessa ja muistelemme tätä tapausta ilolla.”

- Vappuvarkaat

Juhani Niiranen
Paavo Nurmi juoksee Olympiastadionin edustalla.
Paavo Nurmi juoksee Olympiastadionin edustalla.

Eila Hiltusen Sibelius-monumentti innoittaa niin isoja kuin pieniä kaiun kokeilemiseen.

”Olin pienenä lapsena Sibelius-monumentilla, jossa oli paljon myös muita lapsia. Lapset huusivat monumentin alapuolelta putkiin sanoja, kuten kakka. He käskivät myös minun huutaa kakka. Minä huusin.”

- Anonyymi

Arttu Luhtala / HS
Sibelius-monumentissa on yli 600 putkea.
Sibelius-monumentissa on yli 600 putkea.

Senaatintorilla on seisoo Walter Runebergin ja Johannes Takasen vuonna 1894 julkistettu Aleksanteri II:n patsas. Aleksanteri I:n voi puolestaan löytää Helsingin yliopiston kirjaston pihalta tai Säätytalon päätykolmion friisistä.

”Toukokuussa 1980 ajoin Aleksanterinkatua Senaatintorin ohi ja osoitin takapenkillä kyydissäni istuvalle pian 2 vuotta täyttävälle tyttärelleni Saaralle torin keskellä olevaa veistosta ja kerroin että kyseessä on Aleksanteri II, joka oli aikanaan myös Suomen hallitsija. Saavuttuamme perille mummulaan Vironkadulle lähdimme jonkin ajan kuluttua uudestaan liikkeelle jalkaisin kohti keskikaupunkia, Saara rattaissa istuen. Ylittäessämme Senaatintoria ja ohitettuamme Aleksanteri II patsaan Saara esitti patsasta koskevan tarkentavan kysymyksen: ’Äiti, missä se toinen Aleksanteri on?’"

- Anonyymi

Vesa Oja
Johannes Takanen voitti aikoinaan veistoskilvan ja Walter Runeberg sijoittui toiseksi. Takanen kuitenkin kuoli 1885 ja muistomerkin toteutus jäi Runebergin tehtäväksi.
Johannes Takanen voitti aikoinaan veistoskilvan ja Walter Runeberg sijoittui toiseksi. Takanen kuitenkin kuoli 1885 ja muistomerkin toteutus jäi Runebergin tehtäväksi.

Veikko Myllerin veistämä Risto Rytin muistomerkki on äänestetty kaupungin rumimmaksi, mutta se on ollut myös uhkarohkean suudelman tapahtumapaikka.

”Olimme (silloin vielä tulevan) poikaystäväni kanssa odottamassa kavereitamme Risto Rytin muistomerkin luona. Nuo yhteiset kaverille eivät vielä tienneet mitään suhteestamme, ja halusimme pitää asian pimennossa. Poikaystäväni oli jo aiemmin suudellut minua "viimeisen kerran" ratikkapysäkeillä. Siinä sitten istuimme penkillä aika kaukana toisistamme, ettemme vain näyttäisi liian läheisiltä ja jäisi kiinni. Juuri kun kaverit näkyivät tien päässä päätin vielä kerätä rohkeuteni ja uhkarohkeasti suudella tuota vieressäni istuvaa miestä vielä kerran. Kukaan kavereista ei tätä onneksi huomannut ja suhde tuli julki vasta myöhemmin.”

- Ryti

Sirpa Räihä
Risto Rytin muistomerkki löytyy Hesperian puistosta (kuvassa osa monumentista).
Risto Rytin muistomerkki löytyy Hesperian puistosta (kuvassa osa monumentista).

Alpo Sailon Töölönlahdelle veistämä Larin Paraske oli runonlaulaja, mutta joidenkin kaupunkilaisten mielestä myös herkkusuu.

”Läheisellä, jo kuolleella ystävälläni oli tapana ilahduttaa Larin Paraskea keväisin jäätelötötteröllä. Kyseisen miehen mielestä patsaan käsien asento oli juuri kuin tuutille tai vohvelitötterölle suunniteltu ja niinpä patsas sai usean kevään ajan jämät miehen tuutista tai irtojäätelövohvelista. Linnut taisivat nopsaan korjata suihinsa rapean herkun.”

- Pirde

Oman muistosi voit jakaa Hamin sivuilla täällä.

Timo Villanen
Larin Paraske on saanut ohikulkijalta joskus ruusun, joskus jäätelötötterön.
Larin Paraske on saanut ohikulkijalta joskus ruusun, joskus jäätelötötterön.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat