Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Soittavat perusrepertuaaria ihan sairaan hyvin” –Santtu-Matias Rouvali Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi

Nuori kapellimestarikyky jatkaa myös Tampere Filharmonian ylikapellimestarina. Kööpenhaminan päävierailijuuden hän aikoo jättää.

Kulttuuri
 
Reijo Hietanen
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ottaa johdettavakseen Göteborgin sinfoniaorkesterin.
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ottaa johdettavakseen Göteborgin sinfoniaorkesterin. Kuva: Reijo Hietanen

Santtu-Matias Rouvali on valittu ruotsalaisen Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi. Hän aloittaa tehtävässä kaudella 2017–18. Sopimus on nelivuotinen.

Rouvali (s. 1985) jatkaa myös Tampere Filharmonian ylikapellimestarina. Hänen kautensa Tampereella alkoi vuonna 2013 ja päättyy kesällä 2019.

Syksystä 2013 hän on ollut myös Kööpenhaminan filharmonikkojen päävierailija.

”Kööpenhaminan joudun kyllä jättämään tähän kauteen. En voi pitää kolmea orkesteria, vaikka Kööpenhaminassa on ollut kuinka ihanaa”, Rouvali kertoo.

Jo ensimmäisellä kaudellaan Göteborgissa Rouvali lähtee orkesterin kanssa kiertueelle Pohjoismaiden pääkaupunkeihin. ”Helsinki on ainut joka ei vielä ole mukana, koska olemme odotelleet, että tämä ylikapellimestarinimitys on julkinen. Nyt on sitten helppo kysyä, että saataisiinko tulla Helsinkiin. Ja vielä kriittisempi kysymys on se, että käytäisiinkö jopa Tampereella. Se on tietysti vähän arka kysymys, mutta tietysti näillä orkestereilla voisi olla jotakin yhteistyömahdollisuuksia”, Rouvali pohtii.

Solistina Pohjoismaiden kiertueella on pianisti Hélène Grimaud. Seuraavalla kaudella orkesteri kiertää myös muualla Euroopassa.

Vuonna 1905 perustetulla Göteborgin sinfoniaorkesterilla on Ruotsin kansallisorkesterin arvonimi, ja se on tukholmalaisorkesterien ohella yksi maan parhaista sinfoniaorkestereista. Viime vuosikymmeninä sen ylikapellimestareina ovat olleet Charles Dutoit, Neeme Järvi, Mario Venzago ja viimeksi Gustavo Dudamel, jonka kausi päättyi vuonna 2012. Vuodesta 2013 orkesterin päävierailijana on toiminut Kent Nagano, jonka kausi jatkuu vuoteen 2019.

”Göteborgissa on pakko keskittyä niihin asioihin, joissa orkesteri on hyvä, eli vaalitaan sitä mitä heillä on”, Rouvali sanoo.

”Göteborgilaisilla on aivan uskomaton repertuaari, tällainen Schumann ja Brahms. Ne soittavat perusrepertuaaria ihan sairaan hyvin ja niillä on aivan uskomaton klangi. Ne vaan pitää saada soittamaan yhteen niin sitten se on hyvä!”

Ennen nimitystään Rouvali vieraili Göteborgin sinfoniaorkesterin kapellimestarina neljä kertaa, ja hän kertoo, että heti ensimmäinen konsertti oli erityinen.

”En ollut sellaista Don Juania koskaan vielä kuullutkaan. Se oli heti kesäloman jälkeen, vaikea kappale, ja ne lähtivät heti mukaan ja innostuivat uusista ideoista.”

”Göteborgissa on äärettömän hyvät muusikot, mutta he ovat olleet pitkään tuuliajolla Dudamelin jälkeen ja etsineet uutta ylikapellimestaria. Nyt se linja täytyy vain aloittaa, että joku haluaa tiettyjä asioita.”

Tampere Filharmoniaa Rouvali taas ylistää juuri siitä asiasta, jota hän aikoo tuoda Göteborgiinkin, eli yhteissoitosta.

”Tampereella kun soittajat alkavat tehdä yhdessä, niin se yhteishenki on ainutlaatuista. Missään orkesterissa ei ole vielä sellaista fiilistä tullut kuin Tampereella. Siellä on minun parhaat konserttini olleet edelleen, tähän asti”, Rouvali kertoo.

Jo Kööpenhaminan päävierailijuuden jättäminen on osoitus siitä, että kahden orkesterin ylikapellimestarina toimiminen tulee työllistämään Rouvalia melko paljon tulevina vuosina, mutta hän aikoo jatkaa myös vierailuja maailmalla.

”On tietyt paikat, joissa haluan käydä, kuten Lontoo, Pariisi ja Saksassa Berliini, Bamberg ja Leipzig. Tällaisia tärkeitä orkestereita on käytävä säännöllisesti johtamassa. Mutta paljon on myös hyviä orkestereita, joista täytyy tinkiä, koska aikaa on vähemmän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat