Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aallon muotinäytös esitteli glitterdandyjä, goottivaikutteita ja tuhannen napin housut – upeaa, sanoo pariisilaistoimittaja

Aalto-yliopiston näytös esitteli uudet muotikyvyt. On heidän etunsa, ettei koulu ole Pariisissa, sanoo kokenut amerikkalainen muotitoimittaja.

Kulttuuri
 
Aalto-yliopiston catwalk teki vaikutuksen kansainvälisiin vieraisiin
Aalto-yliopiston catwalk teki vaikutuksen kansainvälisiin vieraisiin
Aalto-yliopisto järjesti muotinäytöksen keskiviikkona, jossa esiteltiin 24 opiskelijan kokoelmat. HSTV näyttää parhaita paloja catwalkilta. Toimittaja ja kuvaaja: Aino Frilander, editointi: Esa Syväkuru.

”Tämähän on kuin Pariisin muotiviikoilla”, huokaistiin Aalto-yliopiston muotinäytöksen katsomossa, kun näytöksen alku venyi, hiki virtasi ja aikaerorasituksesta kärsivät aasialaiset muotiammattilaiset nuokkuivat tuoleillaan, aivan kuten suuressa maailmassakin.

Tunnelma oli kansainvälinen myös hyvässä: kun muotinäytös lopulta käynnistyi, marssitettiin vieraiden syynättäväksi 24 opiskelijakokoelman verran korkeatasoista muotiosaamista, josta ei puutu väriä tai mielikuvitusta.

Aalto-yliopiston keskiviikkoiltana järjestetty muotinäytös on kasvanut ja ammattimaistunut vuosi vuodelta. Tänä vuonna näytös muutti Suvilahdesta Kaapelitehtaalle, jotta eturiviin saatiin vielä enemmän kykyjenetsijöitä, toimittajia ja muuta muotiväkeä, joiden tutkaan Aalto on viime vuosina ilmestynyt kansainvälisen kilpailumenestyksensä myötä.

Näytöksenjälkeisessä kuhinassa pitkän linjan muotitoimittaja Rebecca Voight nimesi suosikikseen nuoren Maria Korkeilan.

”Aivan upeaa, todella kiinnostavaa”, muun muassa W-lehteen, Vogueen ja New York Timesiin kirjoittava Voight sanoo. ”Se tekninen osaaminen!”

23-vuotias Korkeila oli muutenkin illan ykkösnimi. Hän voitti kandidaatintutkinnon lopputyökokoelmallaan paitsi kansainvälisen tuomariston myöntämän Näytös16-palkinnon, myös parhaasta materiaalien ja struktuurin käytöstä jaetun Lodetex-palkinnon.

Taiteilija Christon teoksista ja 70-luvun aikuisviihteestä inspiroituneeseen mallistoon kuului muun muassa jacquardneuleita, jotka loivat miesmallien ylle illuusion naisen torsosta.

Muotinäytösvieraiden älypuhelimet seurasivat tiukasti myös yltä päältä helmiäisnapein päällystettyjä housuja, jotka helisivät mennessään. Monet kankaista olivat Korkeilan itse kutomia – ja housujen napit ompeli hänen äitinsä.

Muita näytöksen kohokohtia oli Maija Mero ylitsepursuavine, läpikuultavine glitterröyhelöineen, kuin 70-lukulaiseen diskoon sulautunut rokokookuningatar.

Ranskalainen maisteriopiskelija Lucille Pialot pokkasi Marimekon palkinnon kokoelmalla, jonka arvasi jo etukäteen olevan marimekkolaisten mieleen: liehuvia helmoja, kirkas kelta-vihreä-violetti väripaletti, laserleikattua nahkaa ja retrotunnelmaa.

Jukka Gröndahl / HS
Elina Äärelä pääsi jo viime vuonna Hyères-muotikilpailun finaaliin.
Elina Äärelä pääsi jo viime vuonna Hyères-muotikilpailun finaaliin.

Ennakko-odotuksia kohdistui viime vuonna Hyèresin muotikilpailun finaaliin yhteismallistolla edenneisiin Elina Äärelään ja Heini-Maria Hynyseen. Nyt molemmat esittelivät omat, vahvat miestenmallistot: Äärelällä isoin pistoin ommeltuja mekkoja ja haalareita, Hynysellä glitterillä, painatuksilla, hapsuilla ja paljeteilla koristettuja maskuliinisia takkeja.

Aplodit sai myös Valter Tornbergin mallisto. Siinä burkamaisesti makramee-solmutöillä hunnutetut mallit kantoivat yllään takkeja, joiden pinta näytti kuin paksulta öljymaalilta tai valuneelta kynttilältä.

Näytöstä dominoivat miestenmallistot runollisen nukkavieruine, kimmeltävine dandyineen ja ylellisine urheilusankareineen, jotka ovat molemmat tuttuja myös Aallon edellisistä näytöksistä.

Jukka Gröndahl / HS
Goottivaikutteet näkyivät muun muassa Julia Montinin kokoelmassa.
Goottivaikutteet näkyivät muun muassa Julia Montinin kokoelmassa.

Selvältä vaikutti, että Aallon opiskelijat ovat seuranneet silmä kovana muun muassa muotimedian kulttisuosikiksi parissa vuodessa nousseen Vetements-merkin menestystä. Vetements tunnetaan klassikkovaatteiden uudelleentyöstämisestä ja alakulttuuriviittauksista, ja myös opiskelijoiden kokoelmissa näkyi paitsi dekonstruoituja trenssitakkeja, myös vuosituhannen taitteesta tuttuja reisitaskuja, tribaalikuvioita sekä gootti- ja bondagevaikutteita.

Kaikki esitellyt asut ovat uniikkiteoksia, joiden tekemiseen on mennyt aikaa ja ajatusta. Aallon vahvuuksiin kuuluu edelleen opiskelijoiden mestarillinen ja mielikuvituksellinen materiaaliosaaminen: hapsut, neuleet, painokuviot, kimallukset ja laserleikkaukset. Sitä voi – ja ehdottomasti kannattaa – ihailla kosketusetäisyydeltä, sillä Kaapelitehtaan Turbiinihallissa avautui keskiviikkona Aalto-yliopiston opiskelijoiden tekstiilisuunnittelun osaamista esittelevä Tekstiili16-näyttely.

Jukka Gröndahl / HS
Anna Sarasojan asut sidottiin päälle palasista.
Anna Sarasojan asut sidottiin päälle palasista.

Vuosia myös suomalaista muotia Pariisista käsin seuranneen Rebecca Voightin ainoa kritiikki on se, että osa kokoelmista oli ”liian valmiita myyntiin”. Se tarkoittaa varman päälle pelaamista, siloittelua.

Opiskelijanäytöksessä pitääkin olla mieluummin yliampuvan mielikuvituksellinen kuin tylsä, sillä tulevat työnantajat haluavat suunnittelijoita, jotka pystyvät luomaan jotain ihan uutta.

Siinä Aalto on viime vuosina ollut hyvä.

”Nämä suunnittelijat ovat tuoreita”, Voight sanoo. ”Helsinki on kaukana muodin pääkaupungeista, eivätkä muotibisneksen odotukset ja työnhaun paineet ole siksi ehtineet pilaamaan heitä”.

Silti Voight on varma, että näille tekijöille löytyy töitä Milanosta ja Pariisista.

Oikaisu 26.5 kello 22.30: Näytöksessä esiintyi Maija Mero, ei Maria Mero kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin

Jukka Gröndahl / HS
Kykyjenetsijät katsoivat tarkkaan muun muassa Kasia Gorniakin mallistoa.
Kykyjenetsijät katsoivat tarkkaan muun muassa Kasia Gorniakin mallistoa.
Jukka Gröndahl / HS
Lucille Pialot sai kokoelmastaan Marimekon myöntämän palkinnon.
Lucille Pialot sai kokoelmastaan Marimekon myöntämän palkinnon.
Jukka Gröndahl / HS
Heidi Karjalaisen uudet versiot trenssitakista kiinnitetään suurilla ruseteilla.
Heidi Karjalaisen uudet versiot trenssitakista kiinnitetään suurilla ruseteilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat