Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jänis joka hukkasi silmälasinsa

Jethro Tull äänitti levyään Ranskassa veropakolaisena, työ ei ottanut sujuakseen ja lopputulos oli synkkä

Kulttuuri
 
Kuvakaappaus The Story of the Hare Who Lost His Spectacles -videosta Youtubesta.
Kuvakaappaus The Story of the Hare Who Lost His Spectacles -videosta Youtubesta.

Kärsimysnäytelmä eli A Passion Play on harvinaisen osuva nimi levylle, jonka tekeminen ei ottanut onnistuakseen. Vuonna 1972 britannialaisen progressiivisen rockin suurnimi Jethro Tull läksi tekemään seuraajaa mestariteoksilleen Aqualung (1971) ja Thick as a Brick (1972), mutta äänityssessiot Ranskan Château D’Hérouvillessä eivät oikein sujuneet. Materiaalia kyllä syntyi, mutta yhtyeen johtaja Ian Anderson ei ollut siihen tyytyväinen.

Kuten moni muukin brittiyhtye tuohon aikaan, Jethro Tull äänitti levyään Ranskassa veropakolaisena. Anderson kuitenkin päätyi hylkäämään suurimman osan ranskalaislinnassa äänitetystä musiikista. Yhtye äänittikin levyn uudestaan pari kuukautta myöhemmin Lontoossa.

Kuuluuko tekemisen vaikeus musiikista? Väittäisin, että kuuluu. Sävyt ovat synkempiä kuin loisteliaalla Thick as a Brickillä. Mutta samanlaista pitkien linjojen rakentelua Passion Playllakin on.

Ja juuri pitkät linjat tekevät Jethro Tullin levyistä niin kestäviä. Tuskin kenelläkään jää kovin paljon muistiin siitä kun ensimmäisen kerran kuulee Thick as a Brickin, mutta kuuntelepa kolme kertaa putkeen. Jo alkaa löytyä yhteyksiä.

A Passion Play on kuitenkin hieman hajanaisempi. Sitä sitoo yhteen nelinäytöksinen (kärsimys)tarina kuolleesta miehestä, joka seuraa aluksi omia hautajaisiaan ja joutuu sitten matkaamaan kiirastulen ja helvetin lieskojen läpi ennen kuin syntyy uudelleen. Vai mitä siinä tapahtuu? Monitulkintaisuus on hyvän taiteen tunnusmerkki. Se takaa, että samasta lähteestä voi ammentaa useamman kerran.

Anderson rinnastaa sävellyksissään muun muassa uljaan mahtipontisuuden (Overseer Overture), herkän kamarimusiikillisuuden (The Silver Cord) ja raskaahkon rockin (Critique Oblique).

Riemastuttavin helmi A Passion Playlla on toisen ja kolmannen näytöksen välissä. Seitsemänminuuttinen välisoitto The Story of the Hare Who Lost His Spectacles on basisti Jeffrey Hammondin lausuma musiikkisatu Jäniksestä, joka hukkasi silmälasinsa.

Konserteissa tämä tarina esitettiin surrealistisena taide-elokuvana, jossa metsän eläimet tanssahtelevat balettitanssijoiden kanssa milloin metsässä, milloin teatterin lavalla.

Katso Passion Play -levyn välisoitto The Story of the Hare Who Lost His Spectacles tästä:

Kuuntele koko Passion Play -levy sekä Château D’Hérouvillessä äänitetyt kappaleet tästä:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat