Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Me annoimme tämän tapahtua” – Gergijev palasi Syyriasta järkyttyneenä Pietarin tähtiloistoon

Kapellimestari kertoo HS:lle, miksi konsertoi Syyriassa. Musiikilliset voimansa hän osoittaa Pietarin Valkeiden öiden tähdet -festivaalin avajaisissa.

Kulttuuri
 
Putinin kapellimestari palasi Syyriasta: "usko ihmiskuntaan horjui"
Putinin kapellimestari palasi Syyriasta: "usko ihmiskuntaan horjui"
Pietarin Mariinski-teatterin pääjohtaja Valeri Gergijev kertoo HSTV:lle, miksi hän lähti Palmyran raunioillle Syyriaan johtamaan konsertin. Soiko musiikki uhrien muistolle vai Vladimir Putinin joukkojen kunniaksi? HS tavoitti kapellimestaritähden Pietarin Valkeiden öiden tähdet -festivaalin avajaisista. Lisää festivaalista kulttuuriosastossa lauantaina. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Juha Metso, Syyrian konserttiotteet: RT, leikkaus: Terhi Liimu.
Fakta

Tärpit Pietarin tähtiloistoon

 Valkeiden öiden tähdet -festivaali kestää 24. heinäkuuta asti. Nettisivu www.mariinsky.ru/en kertoo koko ohjelmiston, antaa lipunosto-ohjeita englanniksi sekä näyttää myös loppuunmyydyt esitykset, kuten Maria Guleghinan tähdittämän Toscan.

 Seuraavaksi myydään loppuun nämä esitykset:

 4. kesäkuuta Anna Netrebko laulaa Wagnerin Lohengrinissa Valeri Gergijevin johdolla. Perjantaina jäljellä oli 20 lippua.

 10. kesäkuuta Netrebko laulaa gaalassa Gergijevin johdolla. Perjantaina jäljellä oli 10 lippua.

 13. heinäkuuta mezzosopraano Cecilia Bartoli esiintyy Baroccisti-orkesterin kanssa. Muutamia kymmeniä lippuja jäljellä.

 Valeri Gergijev johtaa myös Mikkelin musiikkijuhlilla solisteina mm. Denis Matsujev ja Jonathan Roozeman. Kaikkiin konsertteihin 27.6.–1.7. on yhä lippuja. Ohjelmisto: www.mikkelinmusiikkijuhlat.f

Pietari

Säveltäjä Sergei Prokofjev tuijottaa Pietarin Mariinski-teatterin jättijulisteesta kolmannen kerroksen aulassa. Julisteen reunoilla on laaja valikoima valokuvia pääjohtaja Valeri Gergijevin suunnittelemista Prokofjev-produktioista Pohjois-Euroopan suurimmalla klassisen musiikin ja baletin festivaalilla.

Pietarin Valkeiden öiden tähdet -festivaali on alkamassa, ja 125 vuotta sitten syntynyt Prokofjev on keskeinen säveltäjä.

Mikä produktio on kiinnostavin, kysäisen julisteen ääreen pysähtyneeltä yliopistotutkijalta Olga Kunovalta, jonka leipälajeja ovat matematiikka ja fysiikka.

Romeo ja Julia”, hän osoittaa julisteen alareunasta.

Juha Metso
Mariinskin Romeo ja Julia -baletti kiinnostaa Olga Kunovaa.
Mariinskin Romeo ja Julia -baletti kiinnostaa Olga Kunovaa.

Ennen Romeo ja Julia -baletin alkua on kuitenkin raivattava tie noin kymmenen venäläisen tv-kanavan kameroiden ohi ja kysyttävä Gergijeviltä, miksi hän on suunnitellut maailman laajimman Prokofjevin 125-vuotisjuhlan ensin Pietariin ja muutaman teemakonsertin osalta myös Mikkelin musiikkijuhlille 27. kesäkuuta alkaen.

”Meidän on ymmärrettävä, että hänen oopperansa, balettinsa, konserttonsa, sonaattinsa, oratorionsa, kantaattinsa ja elokuvamusiikkinsa ovat itsestään selviä mestariteoksia ja tärkeä osa 1900-luvun musiikin kehitystä”, Gergijev vastaa.

Hän jatkaa oppineesti Prokofjevin tekstuureista, dramaattisuudesta ja hauskuudesta sekä ehtymättömästä melodisuudesta. ”Hänessä on jotain mozartmaista”, Gergijev vertaa.

Gergijevin on helppo puhua musiikista, mutta kiistatta suurelta muusikolta voi taas kysyä myös jotain vaikeampaa.

Hän uskaltautui äskettäin Syyrian Palmyraan. Konsertti omistettiin Syyrian sodan uhrien muistolle, ja tunnelma konsertissa oli tv-lähetyksen perusteella harras.

Venäjällä hänet kuitenkin palkittiin ”Palmyran vapauttajana”. Mistä nyt oikein oli kyse: konsertista uhrien muistolle vai juhlasta, koska kaupunki vapautui Isis-järjestön vallasta?

”Se ei ollut juhlintaa, mutta mukana oli optimismia”, Gergijev sanoo. ”Toivomme, ettei mitään tuollaista enää tapahdu missään, ei myöskään puoliksi tuhotussa Palmyrassa.”

Hän johti ulkoilmateatterissa, jossa Isis teki joukkomurhiaan.

”Se oli ehdottomasti konsertti sodan uhrien muistolle. Emmekä puhu nyt sotilaista, vaikka kaikkien armeijoiden sotilaiden kuolema on myös hirvittävä tragedia. Puhumme lapsista, vanhuksista ja naisista sekä Palmyran kulttuurikohteen ja museon työntekijöistä. Omistimme konsertin heistä tärkeimmälle, joka ei paennut ja joka tapettiin hirvittävällä tavalla.”

Gergijev puhuu 82-vuotiaasta Khaled al-Asaadista, jonka kaula katkaistiin.

On väistämätöntä, että Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia viime vaaleissa tukenut Gergijev nähtiin lännessä jälleen Putinin propagandavalttina. Putin itse lähetti Palmyran-konserttiin oman videotervehdyksensä.

Gergijev kuitenkin muistuttaa myös omasta historiastaan. Hän on johtanut konsertteja myös tsunamin, Fukushiman ja Beslanin uhrien muistolle.

”Uhreja ei voi tuoda takaisin, mutta ainakin perheet voivat tuntea, että maailma suree ja kärsii heidän kanssaan.”

”Väärin autettu” -argumenttia on käytetty niin Beslanin kuin Syyrian jälkeenkin, ja tälle on perusteita. Gergijev korostaa kollektiivista vastuuta.

”Me annoimme tämän tapahtua. Poliitikot eivät aina tiedä miten toimia tai toimivat virheellisesti. Muutaman johtajan virheet voivat johtaa satojentuhansien ihmisten kärsimykseen.”

Hän korostaa, että Helsingissä tai Pietarissa ei voi vain istua ja todeta, että Syyriassa on ongelma, mutta mitään ei voi tehdä.

Jt;©juha metso
Diana Višnova tanssii Juliana ja Moskovan Bolšoi-teatterin Artem Ovtšarenko Romeona.
Diana Višnova tanssii Juliana ja Moskovan Bolšoi-teatterin Artem Ovtšarenko Romeona.

Prokofjevin Romeo ja Julia -baletti alkaa Mariinski-teatterissa festivaalin avajaispäivänä. Jos Gergijeviä on nykyisin vaikea ajatella ilman Putin-assosiaatioita, sama koski villiä Prokofjevia ja silloista Neuvostoliiton johtoa. Hänet houkuteltiin lännestä takaisin Neuvostoliittoon sävellystilauksilla ja alistettiin vähä vähältä systeemin lakeijaksi. Samalla elinoloja kurjistettiin.

Gergijevillä ei ole kurjaa: hänellä on hallussaan Mariinskin kaksi oopperataloa, hieno konserttisali kivenheiton päässä ja valtavat tuotannolliset resurssit.

Romeossa ja Juliassa ne on käytetty Prokofjevin ajan koreografian elvyttämiseen. On kieltämättä valtava elämys nähdä supertähtien ykkösen Diana Višnovan tanssivan Juliana ja Moskovan Bolšoi-teatterin Artem Ovtšarenko Romeona.

Onhan koreografia museaalinen, mutta se auttaa kuulemaan konserttisarjana niin tutun musiikin ensinnäkin koko mitassaan (esitys kestää väliaikoineen kolme ja puoli tuntia) ja juuri niiden liikesarjojen kanssa, jotka olivat Prokofjevillekin tuttuja.

Gergijev on elementissään: esimerkiksi kolmannen näytöksen alku sisältää sellaisen orkesterikylvyn, että ymmärtää hyvin, miksi hän hallitsi vuosia myös Lontoon budjetiltaan suurinta sinfoniaorkesteria ja nappasi viimeksi rikkaan Münchenin filharmonikot komentoonsa.

Juha Metso
Huippuballerina Diana Višnova.
Huippuballerina Diana Višnova.

Jos Romeo ja Julia on historiallinen, kreikkalaissyntyisen Yannis Kokkosin ohjaama Camille Saint-Saënsin Samson et Dalila Mariinskin uudessa oopperatalossa on hyvinkin nykyaikainen.

Itse ooppera on aika oratoriomainen 1800-luvun ranskalaismusiikin helmi. Kokkos on suunnitellut Samsonin nöyryytyksen huipentavaan bakkanaaliin hienot modernit lavasteet ja paljastavia asuja tanssijoille, mutta henkilöohjaus jää tällä kertaa retuperälle, jopa patsasteluksi.

Onneksi Jekaterina Sementšukin mezzosopraano on kunnossa Dalilan roolissa, ja Samsonia laulava Gregory Kunde on elämänsä vedossa. Tenori laulaa terveen vaivattomasti, ja sointi oli todella kaunis!

Tällaista tämä on seuraavat kaksi kuukautta: esiintymisvuoroaan odottavat Anna Netrebko, Leonidas Kavakos ja monet muut supertähdet.

Perjantai-iltana vuoroaan odotti itse Plácido Domingo. Tämän kirjoitettuani suuntaan Mariinski-teatteriin pelonsekaisin odotuksin: vieläkö tenorista baritoniksi madaltunut 75-vuotias supertähti tekisi vaikutuksen?

Domingo-arvio ilmestyy sunnuntain kulttuurisivuilla.

juha metso
”Johdin konsertin Palmyrassa ehdottomasti sodan uhrien muistolle”, kapellimestari Valeri Gergijev sanoo.
”Johdin konsertin Palmyrassa ehdottomasti sodan uhrien muistolle”, kapellimestari Valeri Gergijev sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat