Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisarkkitehdit näyttävästi esillä Venetsiassa

Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman ovat suunnitelleet elämän laatua parantavia rakennushankkeita Afrikkaan.

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Arianna Novaga
Arkkitehdit Saija Hollmén (vas.), Jenni Reuter ja Helena Sandman Venetsiassa.
Arkkitehdit Saija Hollmén (vas.), Jenni Reuter ja Helena Sandman Venetsiassa. Kuva: Arianna Novaga
Fakta

Myös Kilden esillä

 Aallon paviljongissa on esillä viime syksynä pidetyn, pakolaisten majoittumista koskeneen Rajalta kotiin -ideakilpailun tuloksia.

 Suomi on mukana myös norjalaisen Sverre Fehnin suunnittelemassa Pohjoismaiden paviljongissa.

 Paviljongissa on neljä suomalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelemaa hanketta: Kilden Norjan Kristiansandissa, Puukuokka-asuinkerrostalo Jyväskylässä, Suomen luontokeskus Haltia Espoossa ja Seinäjoen pääkirjasto.

  Pohjoismaiden paviljongin osallistujat on valinnut Archdailyn perustaja David Basulto.

Venetsia

Suomalaiset arkkitehdit Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman ovat saaneet todella näyttävän tilaisuuden esitellä työtään Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, joka avataan tänään lauantaina.

Arsenalessa, entisellä telakka-alueella, on tämänvuotisen pääkuraattorin, chileläisen Alejandro Aravenan kokoama näyttely, jonne kolmikko sai kutsun ainoina suomalaisina.

Kun Arsenaleen astuu sisälle, vastaan tulee ensimmäisenä Aravenan installaatio edellisten biennaalien jätteistä: kipsilevyistä ja alumiinitangoista, siis kierrätysmateriaalista. Kovin kauaksi sisääntulohallissa ei tarvitse kävellä ennen suomalaisten noin sadan neliön osastoa.

Tosin se näkyy jo ovelle, keltaisten, todellisen kokoisena kopioitujen Kwiecon turvatalon porttien ansiosta.

Juha Ilonen
Kwieco-turvakoti naisille valmistui Moshin kaupunkiin Tansaniaan vuonna 2015.
Kwieco-turvakoti naisille valmistui Moshin kaupunkiin Tansaniaan vuonna 2015.

Kwieco on suomalaiskolmikon viimeksi valmistunut työ, tai oikeastaan projektin ensimmäinen vaihe. Se on turvakoti naisille Moshin kaupungissa Tansaniassa. Rahoitusta toiseen vaiheeseen hankitaan koko ajan.

Nelikymppiset arkkitehdit toimivat niin, että rahoitus projekteihin kerätään itse. Tämä on pitkäjänteistä ja hidasta työtä, eivätkä hankkeet siksi etene kovin nopeasti. Rahoituksen hankkimista varten heillä on kansalaisjärjestö nimeltä Ukumbi, joka hakee kehitysyhteistyöprojekteihin tukea esimerkiksi ulkoministeriöstä ja eri säätiöistä näihin.

Toimeentuloaan arkkitehdit eivät kuvittelekaan saavansa Afrikka-projekteistaan, vaan opetustyöstä Aalto-yliopistossa. Jenni Reuter valittiin vastikään professoriksi. Myös Hollmén ja Sandman opettavat Aalto-yliopistossa, ja kumpikin tekee myös parasta aikaa väitöskirjaa.

”Meillä on aina jokin paikallinen yhteistyökumppani, esimerkiksi Senegalin naistentalossa ja Tansanian turvakodissa”, kertoo Sandman.

Näin myös oppimiskeskuksessa, jota on pitkään suunniteltu Egyptiin.

Egyptissä arabi-kevät viivästytti hanketta, mutta arkkitehdit ovat toiveikkaita rakennustöiden liikkeelle lähdöstä. Yhteistyö järjestöjen kanssa on välttämätöntä, jotta olosuhteet voitaisiin ottaa kunnolla huomioon.

”Käytämme lähinnä paikallista materiaalia ja työvoimaa. Itseasiassa tavoitteemme on tehdä itsemme tarpeettomiksi, eli pidämme rakennusvaihetta myös koulutusprojektina”, kertoo Hollmén.

Kaikki alkoi Senegalista. Arkkitehdit pääsivät 90-luvulla sinne opiskelijamatkalle. Siellä syntyivät suhteet, jotka johtivat tilaukseen Naistentalosta. Se valmistui 2001 Senegaliin Rufisque-nimiselle paikkakunnalle, 50 päähän Dakarista.

Talossa toimii päiväkoti, ja siellä jalostetaan viljatuotteita.

Talo on tehty syvänpunaiseksi maalatuista harkoista. Urakoitsija ja rakentajat olivat paikallisia. Sementtitehdas sijaitsi lähellä. Rakentamisessa on käytetty myös lähistön kierrätysmateriaalia, kuten pölykapseleita tuuletusaukkoina ja pullonpohjia lasitiilinä.

Reuterin mielestä talo on vanhentunut kauniisti. Se on hyvin vilkkaassa käytössä edelleen.

Kwiecon keltaisen portin kuva-aihe on otettu tansanialaisesta hamekankaasta ja siinä lukee swahiliksi: ”Tasa-arvo on kehityksen perusta.”

APE:n koulutuskeskukseen Kairoon on valmistettu tyhjistä muovipulloista lamput, jotka ovat nyt esillä Venetsiassa.

”Paikallisuus ei onnistu, ellemme käy itse paikalla ja ota asioista selvää. Aika monet kehitysapuprojektit ovat epäonnistuneet, koska maihin on viety länsimaisen käsityksen mukaista arkkitehtuuria. Mikään ei ole surullisempi näky kuin tyhjäksi jäänyt koulu tai sairaala”, kertoo Reuter.

”Ympärillä on slummia, ja tämä oli ainoa tontti, jolla oli puita. Pidimme tarkan huolen, että ne kaikki säästetään”, kertoo Hollmén Kairon projektista.

Arsenalessa talojen käyttäjät kertovat kolmella videolla, mitä rakennukset ovat heille antaneet ja mitä he tulevaisuudelta toivoivat. Kwiecossa eräs nainen kertoo kokemastaan väkivallasta ja toivoo, että turvataloon saataisiin lisää tilaa, koska se on käynyt jo ahtaaksi.

Hollménin, Reuterin ja Sandmanin työ loksahtaa luontevasti biennaalin teemaan Reporting from the Front. Sen voisi kääntää raportoinniksi eturintamalta, ellei se kuulostaisi niin sotaisalta.

Giardinissa, läheisellä paviljonkialueella, biennaaliin osallistuvat 65 maata esittelevät itse rakentamissaan näyttelyissä omaa arkkitehtuuriaan. Aravenan mielestä hänen valitsemansa teema on otettu hyvin huomioon myös maapaviljongeissa

Venetsian arkkitehtuuribiennaali on avoinna 27. marraskuuta asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat