Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasismia, ulkopuolisuutta ja rakkaudenkaipuutta: Dokumentaristi kertoo, miksi nuoret lähtevät länsimaista jihaditaistelijoiksi ja miten sen voi estää

Emmy-palkinnon dokumentillaan voittanut norjalaisdokumentaristi Deeyah Khan esiintyy lauantaina Maailma kylässä -festivaalilla

Kulttuuri
 
Fuuse
Deeyah Khan (vas.) ohjasi ja tuotti dokumentin länsimaisista jihadisteista.
Deeyah Khan (vas.) ohjasi ja tuotti dokumentin länsimaisista jihadisteista. Kuva: Fuuse
Kuka?

Deeyah Khan

 Syntynyt vuonna 1977 Norjassa pakistanilaissyntyiselle isälle ja afganistanistaustaiselle äidille.

 Tuli tunnetuksi lapsitähtenä, joka esitti eteläaasialaista kansanmusiikkia. Siirtyi myöhemmin pop-musiikin pariin.

 Muutti Lontooseen 17-vuotiaana jouduttuaan ääri-islamistien hyökkäyksen kohteeksi.

 Työskentelee nykyään dokumentaristina ja ihmisoikeusaktivistina. Pyörittää Sisterhood-nimistä verkkosivustoa ja tapahtumasarjaa, joka antaa äänen musliminaisille.

 Kunniamurhista kertova Banaz: A Love Story voitti parhaan kansainvälisen dokumentin Emmy-palkinnon vuonna 2013. Sitä on käytetty myös brittipoliisien kouluttamiseen.

Ranskassa uskotaan olevan yli 9 000 terrorismiin valmista ihmistä (HS 9.5.2016). Terroristijärjestö Isis on yrittänyt värvätä jäseniä malmöläisessä työvoimatoimistossa (HS 15.4.2016). Suomessa lähtijöitä yritetään houkutella jopa suoraan kadulta, kertoo suojelupoliisin ylitarkastaja (HS 2.6.2015).

Moni lähtee, Suomestakin kymmeniä.

Kuuluisin lähtijä lienee Länsi-Lontoossa varttunut Mohammed Emwazi, joka esiintyi Isisin teloitusvideoilla ja tuli tunnetuksi kansainvälisessä mediassa Jihadi Johnina.

Mutta miksi kukaan hylkäisi tavallisen nuoren elämän ja liittyisi tieten tahtoen uskonnollisen terroristijärjestön riveihin, kysyy lauantaina Maailma kylässä -festivaalilla vieraileva dokumenttiohjaaja Deeyah Khan.

Khan haastatteli entisiä brittijihadisteja vuonna 2015 ensi-iltansa saaneeseen Jihad: A Story of the Others -dokumenttiin.

“Terrorismi on meille kaikille relevantti aihe, mutta minua se kiinnostaa myös henkilökohtaisesti – miten nuoret miehet ja naiset omani kaltaisista taustoista kokevat vetoa vihan ideologioihin”, Norjassa muslimivanhemmille syntynyt Khan kertoo sähköpostin välityksellä.

Nyt nuoret lähtevät Syyriaan, mutta ilmiö ei ole uusi. Aikaisemmat sukupolvet lähtivät käymään ”pyhää sotaa” Afganistaniin, Bosniaan, Kasmiriin, Tšetšeniaan ja Burmaan.

Niin teki myös dokumentin päähenkilö Abu Muntasir, jota Khan kutsuu yhdeksi brittijihadismin kummisedistä.

Nykyään Muntasir saarnaa brittimoskeijassa kohtuutta ja suvaitsevaisuutta. Entisessä elämässään hän käytti lähes kaksikymmentä vuotta taistellen Afganistanissa, Kasmirissa ja Burmassa. Britanniassa hän värväsi ja valmensi nuoria uskonsotureita aseelliseen taisteluun.

Fuuse
Abu Muntasir on jättänyt ääri-islamismin taakseen.
Abu Muntasir on jättänyt ääri-islamismin taakseen.

Muntasirin ja hänen entisten seuraajiensa haastatteluista selviää, että vaikka Isis pyrkii luomaan vastakkainasettelua muslimien ja länsimaisen maallisen yhteiskunnan välille, vastakkainasettelua ja ulkopuolisuuden tunnetta syntyy myös ilman Isisin apua.

Sekä keski-ikäiset ex-jihadistit että nykynuoret kertovat länsimaissa kohtaamastaan rasismista, ulkopuolisuuden ja voimattomuuden tunteesta, identiteettikriiseistä, perheen asettamista paineista – ja myös vastakkaisen sukupuolen kohtaamisen vaikeudesta.

“Tässä on kyse seksistä”, sanoo Muntasiria nuorempana ihaillut Alyas Karmani dokumentissa. ”Nämä kundit haluavat tyttöjä. Ei sitä oikein saisi sanoa ääneen mutta totta se on.”

Fuuse
Alyas Karmani kuului nuorempana Abu Muntasirin seuraajiin.
Alyas Karmani kuului nuorempana Abu Muntasirin seuraajiin.

Ase antaa tunteen vallasta. Karmani kutsuu konekivääriä peniksenjatkeeksi, ja vaikka hän puhuu kepeään sävyyn, hän on tosissaan. Muslimiyhteisön ja valtakulttuurin erilaiset odotukset turhauttavat nuoria.

”Jos nuoret kasvatetaan seksikeskeisessä yhteiskunnassa niin, ettei esiaviollista seksiä saa harrastaa eikä tyttöystäviä olla, se herättää vihaa”, Karmani sanoo.

Päällimmäiseksi dokumenttiprojektista jäi tunne siitä, miten hukassa ja heikkoja jihadismiin houkutellut ihmiset olivat, Khan kertoo.

”Pelottavien sotureiden sijaan löysin ihmisiä, jotka ovat kärsineet paljon tunne-elämän kolhuja. Heille ääriajattelu oli tapa löytää voimantunnetta ja järjestystä elämään.”

Khan tuli Norjassa tunnetuksi laulavana lapsitähtenä. Monien konservatiivisten muslimien mielestä se ei ollut sopivaa erityisesti tyttölapselle, ja Khan sai osakseen ahdistelua ja tappouhkauksia. Lopulta hän joutui muuttamaan Lontooseen ja sieltä eteenpäin Yhdysvaltoihin.

Siksi Khan ei odottanut tuntevansa sääliä jihadisteja kohtaan. Toisin kävi. Erityisesti häntä koskettivat tarinat ääri-islamismin jättämisestä.

”Vaikka monet heistä olivat tehneet hirveitä tekoja, he olivat läpikäyneet kivuliasta itsetutkiskelua ja -kritiikkiä. Se sai minut uskomaan, että kaiken tämän hulluuden keskellä on toivoa.”

Mutta miten jihadismin kasvu lännessä saataisiin sitten tyrehdytettyä?

Fuuse
Deeyah Khan
Deeyah Khan

Asia ei ole yksinkertainen, ja Khankin vastaa pitkästi. Keskiössä on yhteiskunta.

”Mielestäni nuorten sosiaaliseen ja psykologiseen hyvinvointiin täytyy kiinnittää huomiota. Täytyy varmistaa, että he kokevat itsensä hyväksytyiksi ja hyödyllisiksi”, Khan aloittaa.

Se vaatii Khanin mukaan keskustelua muslimiperheiden sukupolvien välisestä dynamiikasta.

”Enää ei voi käyttää ’kulttuuria’ tekosyynä lasten kaltoinkohtelulle. Täytyy ymmärtää, että nuorilla on itsemääräämisoikeudet siitä riippumatta, mihin yhteisöön hän on syntynyt. Olemme olleet liian kauan vanhempien puolella sukupolvien välisissä konflikteissa”, Khan kirjoittaa.

Hän viittaa esimerkiksi pakkoavioliittoon, jota on usein länsimaissa katsottu läpi sormien osana maahanmuuttajien kulttuuria.

Khanin mukaan on tärkeää, että nuorilla on taustastaan riippumatta samat oikeudet ja käytössään samat tukirakenteet.

”Meidän täytyy myös torjua syrjintää ja ghettoja, jotka mahdollistavat tällaisten alakulttuurien kukoistamisen. Tarvitsemme avoimen yhteiskunnan, johon ihmiset tuntevat kuuluvansa ja jossa heitä kohdellaan tasa-arvoisesti taustasta ja uskonnosta riippumatta”, Khan kirjoittaa.

“Meidän täytyy myös varmistaa että nuorilla on henkiset työkalut kyseenalaistaa ääri-ideologiat. Meidän täytyy keskustella hankalista aiheista suoraan kouluissa ja luoda todellinen yhteys nuoriin jotta heidän ei tarvitse etsiä vastauksia ääriorganisaatioilta.”

Deeyah Khan esittää dokumenttinsa Jihad: A Story of the Others Maailma kylässä -festivaalin Taiga-lavalla ja vastaa yleisön kysymyksiin lauantaina 28. toukokuuta klo 11.00–12.15. Twitter: @Deeyah_Khan

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat