Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kirjaston viikon kirja on Sata parasta elokuvaa ja kymmenen kehnoa kaupan päälle – voit nyt ladata sen

Kriitikko Helena Ylänen valitsi työuransa sata parasta elokuvaa. Hänen kehuosastossaan rehvastelevat machot, komediat eivät oikein sytytä.

Kulttuuri
 
Voisiko Alfred Hitchcockin Vertigo – Punainen kyynel (1958) olla Helena Yläsen elokuvalistan ykkönen?
Voisiko Alfred Hitchcockin Vertigo – Punainen kyynel (1958) olla Helena Yläsen elokuvalistan ykkönen?

Kun Zsa Zsa Gaborin seitsemänneltä aviomieheltä kysyttiin hääjuhlan kynnyksellä, millaisia odotuksia hänellä on liiton suhteen, tämä vastasi: ”Tiedän kyllä miten homma hoidetaan, mutta en ole varma, osaanko tehdä sen kiinnostavasti.”

Vastauksessa on luontevaa epävarmuutta ja terveellistä omien rajoitusten tunnistamista, ja miehen matala profiili on hyvä esimerkki varsinkin niille, joihin rutinoitumisen uhan alla kohdistuu uusiutumiseen ja luovuuteen liittyviä odotuksia.

Sanomalehden elokuva-arvostelija ei matalalla profiililla pitkälle pötki. Hänen työnään on välittää kokemuksiaan lehden lukijoille kiinnostavalla tavalla riippumatta siitä, onko hänen suhteensa kulloiseenkin elokuvaan neutraali, kylmäkiskoinen tai vihamielinen, tahi lämpimän ystävällinen, rakastava taikka peräti kiihkeän palvova.

Jean-Luc Godard: Keskipäivän aave, 1963.
Jean-Luc Godard: Keskipäivän aave, 1963.

Gaborin aviollisen käyttäytymisen elokuva-arvostelijan työn rinnastaminen oli alkujaan Olli Alhon oivallus, kun hän puntaroi Helena Yläsen kirjaa Sata parasta elokuvaa ja kymmenen kehnoa kaupan päälle (HS 18.2.2006).

Ylänen työskenteli Helsingin Sanomissa vuosina 1977–2004 ja valikoi eläkkeelle jäätyään sadan parhaana pitämänsä arvostelut tähän retrospektiiviin – sekä muutaman kehnon joukon jatkoksi.

”Kun ammattilainen kehuu peräjälkeen sata hyvää elokuvaa, hän yleensä tietää, miten homma hoidetaan, mutta lukija kysyy jo otsikon nähdessään: tekeekö hän sen kiinnostavalla tavalla”, Alho huomauttaa kirja-arviossaan.

Entä kymmenen kehnoa, mitä ne tekevät tässä kirjassa?

”Onko kysymys yrityksestä todistaa, että lämpimän ja elokuvia rakastavan kriitikon pehmeän ulkokuoren alla sykkii sittenkin ilkeä ja kova sydän”, Alho kysyy. ”Tähän viittaa, että uhrit on valittu puolustuskyvyttömimmästä päästä: mielenköyhä Forrest Gump, arka ja ujo Il Postino, patologisen kompleksinen vakuutusetsivä ( Woody Allen ), traaginen presidentinrouva Eva Perón ( Madonna ) ja viaton intiaanityttö Pocahontas.

Yläsen kehuosastossa rehvastelevat sellaiset machot kuin Harrison Ford, Clint Eastwood, Al Pacino, Tom Cruise ja George Clooney.

Yläsen sataan parhaaseen mahtuu ehkä hiukan yllättävästi peräti 55 amerikkalaista elokuvaa (kymmenessä ”kehnossa” seitsemän). Ranskalaisia on mukana 16, suomalaisia 11, brittiläisiä viisi, japanilaisia ja espanjalaisia kolme ja muita yksi tai kaksi.

Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut (1999) jakaa yleisön puolesta ja vastaan. Ylänen antoi sille viisi tähteä.
Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut (1999) jakaa yleisön puolesta ja vastaan. Ylänen antoi sille viisi tähteä.

Koska valikoimassa on vain vuodesta 1977 lähtien ensi-iltaan tulleita elokuvia, siinä ei ymmärrettävästi ole mukana vanhempia klassikkoja, ja näin henkilöhakemistosta puuttuu elokuvan historian kannalta monia keskeisiä nimiä.

”Mitään erityistä ei valikoimasta jää näillä edellytyksillä kaipaamaan, mutta muutamaan näyttävään ohitukseen voi kiinnittää huomiota”, Alho sumaa.

Alho huomaa, että vuoden 1979 ensi-iltaelokuvista on jäänyt pois Tarkovskin Stalker (mukana on muutoinkin vain kaksi venäläistä elokuvaa) ja vuoden 1981 tarjonnasta Szabon Mephisto. Martin Scorsesen Koomikoiden kuningas oli saman vuoden satoa, eikä mahtunut Yläsen listalle.

”Ylimalkaan näyttää siltä, ettei Ylänen juuri syty komedioille, sillä sadan parhaan listaan mahtuu neljän Woody Allenin elokuvan lisäksi vain pari muuta”, Alho luonnehtii.

Aki Kaurismäki: Tulitikkutehtaan tyttö, 1990.
Aki Kaurismäki: Tulitikkutehtaan tyttö, 1990.

80-luvun alkupuolelta mukana on Allenin Zelig, mutta ei Kaufmannin Valiojoukkoa. Kummisetä III on vuoden 1990 listalla, mutta ei Rappeneaun Cyrano de Bergerac. Seuraavana vuonna Stonen JFK – avoin tapaus ohittaa Scottin Thelman ja Louisen.

Muutoin satuja ymmärtävä ja niistä helposti innostuva Ylänen pudottaa vuoden 1996 listalta Batmanin ja James Bondin, samoin Kaisa Rastimon Suolaista ja makeaa.

1980-luvun parhaaksi elokuvaksi valittu Scorsesen Kuin raivo härkä ei liioin ole kirjassa, mutta siihen on selitys: Ylänen oli silloin flunssassa, minkä tämä esipuheessa erityisesti mainitsee.

Alho havaitsee, että Yläsen kritiikeille tyypillinen näkemys elokuvista monien ammattilaisten yhteistyön tuloksena on valmiina jo varhaisissa arvioinneissa.

Krzysztof Kieslowski: Kolme väriä: punainen, 1994.
Krzysztof Kieslowski: Kolme väriä: punainen, 1994.

Vuonna 1979 julkaistu juttu Cassavetesin Ensi-illasta esittelee ohjaajan ja tämän aikaisemmat työt, vakiintuneet työtoverit (erityisesti Ben Gazzaran ) ja päättyy Gena Rowlandsin roolisuorituksen arvostavaan analyysiin.

”Perusteellisuudesta ja erityisesti näyttelijäntyöhön liittyvästä herkkäotteisuudesta tulee vuosien mittaan kirjoittajan tavaramerkki, ja jutuissa vilahtavat säännöllisesti eri painotuksin myös käsikirjoittajat, säveltäjät, kuvaajat, lavastajat ja puvustajatkin”, Alho summaa.

Ylänen ei peittele ajoittaista kaipuutaan tiettyihin menneisiin aikoihin. Näin hän kirjoittaa:

”Glamour kuoli 1960-luvulle tultaessa ja huumori vain vähän myöhemmin; hipit olivat tosikkoja. Lopullisesti molemmat heitettiin romukoppaan 1970-luvulla, kun huumori tarkoitti oksentamista ja henkisyys force be with you -uskontoja.”

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma.

Terrence Malickin Veteen piirretty viiva (1998) nousee korkealle Helena Yläsen listassa.
Terrence Malickin Veteen piirretty viiva (1998) nousee korkealle Helena Yläsen listassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat