Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-palkittu kirjailija hylkäsi sosiaalisen median ja pettyi internetiin

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Leena Krohn asuu Loviisassa, mutta käy kirjoittamassa ja tekemässä puutarhatöitä Helsingin Tapanilassa.
Leena Krohn asuu Loviisassa, mutta käy kirjoittamassa ja tekemässä puutarhatöitä Helsingin Tapanilassa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kuka?

Leena Krohn

 Syntynyt 28. helmikuuta 1947.

 Asuu osan ajastaan Loviisassa, osan Helsingissä.

 Kirjoittanut yli 30 teosta.

 Saanut useita palkintoja, kuten Arvid Lydecken -palkinnon ja valtion nuorisokirjallisuuspalkinnon esikoisteoksestaan Vihreä vallankumous (1970) ja Finlandia-palkinnon esseekokoelmastaan Matemaattisia olioita tai jaettuja unia (1992).

Ennen sotia rakennettu punainen puutalo seisoo jylhänä vanhassa Tapanilassa. Sen taakse jää piiloon pieni mökki, jossa seitsemättäkymmenettä ikävuottaan lähestyvä nainen asuu silloin tällöin.

Hän hoitaa pihan omenapuita ja japaninvaahteroita, juo kahvia pienen pöydän ääressä ja kirjoittaa tietokoneella kirjojaan, niin kuin on tehnyt jo 80-luvun puolivälistä lähtien.

Mökissä asuu Leena Krohn, filosofinen fantasiakirjailija ja internetin pioneeri. Aluksi internet viehätti häntä valtavasti. Silloin verkko tuntui hänen mukaansa universaalilta kirjastolta.

”Ei olisi voinut kuvitella vielä 90-luvullakaan, että tulee tällainen teknologian evoluutio ja näin nopeasti. Varmasti tulee ilmiöitä hyvin nopeasti, joista ei ole tällä hetkellä vielä aavistustakaan.”

Nyt hänen innostuksensa on kuihtunut pois. Krohn on vuosikymmeniä pitänyt yllä kotisivuja, joiden päivittämisestä hän on luopunut vuosia sitten. Hän on kokeillut Facebookia, mutta vetäytynyt sieltä pian, sillä ei halua kertoa asioistaan maailmalle.

Hän ei yksinkertaisesti pidä siitä, mihin suuntaan internet on kehittynyt.

”Verkko on kasvanut rinnakkaistodellisuudeksi. Mutta se ei ole lisännyt vain demokratiaa ja tiedon tarjontaa vaan myös kontrollia. Kansainväliselle rikollisuudelle ja rahanpesulle se tarjoaa yhä uusia keinoja ja kanavia. Olemme nähneet, miten myös Isis käyttää sitä hyväkseen ja miten se on kasvattanut hallitsematonta maahanmuuttoa.”

Krohn eroaa vetäytymisessään verkonkäyttäjien valtavirrasta, joiden virtuaalielämään kuuluu enenevissä määrin kertoa itsestään useissa erilaisissa kanavissa, kuten Facebookissa, Instagramissa tai Periscopessa. Blogitkin ovat usein verkkopäiväkirjoja, joissa niin tuiki tavalliset ihmiset kuin kirjailijatkin käsittelevät itseään ja arkeaan.

Krohnia kiinnostaa sen sijaan ylipäänsä se, mitä on olla ihminen.

Sitä hän käsittelee kertomalla kirjoissaan ihmisen kokoisista hyönteisistä, omalaatuisen lääkärin vastaanotolle tulevista kummallisista ihmisistä ja huoneen kokoisessa vesialtaassa elävästä miehestä. Joissain teoksissa elämä sellaisena kuin sen tunnemme on loppunut, maailma raunioina tai tuhoutunut.

Hänestä fantasia on yksi keino tutkia ihmisyyttä. Krohn puhuu kaunokirjallisuudesta vieraana kielenä, jota ei pitäisi kaikille tyrkyttää. Sen vieraan kielen parissa hänkin työskentelee työpöytänsä ääressä.

”Tulee olemaan aina ihmisiä, jotka sen löytävät, tulevat edistämään sitä, lukemaan ja ymmärtämään ja kirjoittamaan. Sitten on osa ihmiskuntaa, jolle se on yhä marginaalisempi. Ei mahda mitään sitten. He menettävät paljon, mutta ehkä löytävät jotain muuta jostain muualta.”

Kaunokirjallisuus on Krohnille kuin äidinkieli. Kun hän avaa suunsa, sanat ovat monesti jonkun muun, kuten kirjailija H. C. Andersenin, taiteilija Erkki Kurenniemen tai kirjallisuudenprofessori emeritan Auli Viikarin.

Tällainen kielitaito tekee Krohnin kirjoistakin erityislaatuisia. Niiden sanat viittaavat taajaan toisten kirjailijoiden kirjoihin, antiikin mytologiaan tai filosofisiin ajatuksiin, kuten siihen, että ”ajan nuoli kulkee vain yhteen suuntaan, eikä tehtyä saa tekemättömäksi”.

Tällaisista asioista hän puhuu mökissä, joka on vanha kanala ja puuvaja. Nykyään siinä on kaakelilattia, juokseva vesi ja sähkö. Krohnilla oli sille pitkään nimikin. Kuolinmökki.

Juhani Niiranen / HS
Leena Krohn sanoo kirjoittavansa niin kauan kuin kynä kädessä pysyy.
Leena Krohn sanoo kirjoittavansa niin kauan kuin kynä kädessä pysyy.

Synkkä mutta ymmärrettävä nimi. Se on yksi tapa käsitellä vanhenemista, joka on askarruttanut monia pitkäuraisia kirjailijoita. Kahdesti Finlandia-palkittu Bo Carpelan voitti jälkimmäisen palkintonsa vanhenemista ja muistoja käsittelevällä romaanillaan Kesän varjot. Claes Andersson ja Lars Huldén ovat ladanneet runonsa täyteen lähdön haikeutta.

Krohnin tuotannossa kuolema on ollut monesti läsnä, mutta erilaisessa valossa kuvattuna. Hän sai Finlandia-palkinnon esseekokoelmastaan Matemaattisia olioita tai jaettuja unia, jossa hän kuvaa muun muassa kuolinsyytutkijaa mädäntyvän ruumiin äärellä ja inkaprinssin balsamoitua ruumista.

Nyt hän on viimeistelemässä lastenkirjaa Kirje Buddhalle, jonka pitäisi ilmestyä ensi syksynä. Sen lisäksi tuloillaan on jonkinlainen esseekokoelma. Työn alla on lisäksi romaani.

”Kirjoitan varmasti niin kauan kuin kynä kädessä pysyy.”

Elämä on asia, jota Krohnin mökin pihapiiri puutarhoineen on täynnä. Ja tietenkin punainen talo, joka näkyy mökin ikkunoista. Talon hän osti 1970-luvulla perheensä kodiksi. Nykyään siinä asuu hänen poikansa perheineen. Krohn itse on muuttanut Loviisaan puolisonsa kanssa. Siellä on suurempi puutarha, enemmän puita ja meri lähempänä.

Krohnin ura näkyy eri puolilla mökkiä. Seinillä on hänen sisarensa Inari Krohnin teoksia, jotka kuvaavat usein elämää sen eri muodoissa: yhdessä on ampiainen, toisessa värikäs koiranruusu ja kolmannessa synkkä metsälampi. Osa töistä on päätynyt myös hänen kirjojensa kuvitukseksi. Keittiön hyllyllä on vanha kaakaopurkki, jonka kylkeä koristava arvoituksellinen nunna löytyy useista Krohnin teoksista.

Vaikka Krohn suhtautuukin elämään ylipäätään kunnioittavasti, ihmisen suhteen hän on varautunut ja epäileväinen. Keskusteltaessa hän istuu takakenossa ja kuuntelee mieluummin kuin puhuu itse.

Sama käsitys loistaa myös hänen teksteistään. Krohnin mukaan ihminen ei voi tuntea toista ihmistä koskaan kokonaan.

”Toinen ihminen on meille arvoitus. Vaikka me näennäisesti näemme hänet yhdellä silmäyksellä, emme tiedä hänestä juuri mitään.”

Samaa väittivät monet 1950- ja 1960-luvun eksistentialisteista, kuten Albert Camus ja Jean-Paul Sartre. Heitä ja heidän aikalaisiaan lukien Krohn varttui aikuiseksi.

Vaikka hän epäilee sitä, voiko jotakin asiaa oikeastaan tietää tai jotakuta ylipäänsä tuntea, yhteiskunnallisissa asioissa hänen ajatuksensa ovat olleet yllättäviä ja äkkivääriä.

Hän on aikoinaan esimerkiksi suominut viranomaisraporttia WTC:hen tehdyistä iskuista epäloogiseksi ja puolueelliseksi sekä kuvataitelija Teemu Mäkeä moraalittomaksi eläinrääkkääjäksi ja kissantappajaksi. Hän on kirjoittanut Elonkehä-lehteen vastineessaan Pentti Linkolan terroristeja ihannoiviin mielipiteisiin: ”Olet minulle kuollut mies.”

Ankaria näkemyksiä. Sellaisia voi löytää myös hänen teoksistaan. Esimerkiksi romaanissa Hotel Sapiens ihmiset ovat robottien hoidettavana hotellissa, jonka ympäriltä maailma on tuhoutunut. He ovat viimeisiä ihmislajin jäseniä, ja heidän vapauttaan kahlitsee kaikkivoipa tekoäly.

Sen Krohn uskoo olevan yksi vaihtoehto, mikäli maailmanmeno ei muutu samalla kun tekniikka kehittyy, luonnonvarat ehtyvät ja ilmasto muuttuu. Oikeastaan hän on epävarma sen suhteen, että ihminen pystyisi ratkaisemaan ongelmansa pelkällä järjellä. Krohn puhuu ”eettisestä evoluutiosta” ja siitä, kuinka tärkeää mielikuvitus on.

”Minusta on ihmeellinen ajatus, että mielikuvitus olisi jotakin alempaa kuin äly. Ei ollenkaan, vaan mielikuvitus on rationaalisuuden edellytys, ja se on myös moraalin edellytys.”

Mielikuvituksessa on ihmiskunnan toivo. Krohnin mukaan moraali alkaa siitä, että osaa kuvitella tekojensa seuraukset.

”Minulla on niin huono mielikuvitus, että itsekin usein epäonnistun juuri tässä.”

Tässä mielessä ihminen on hänen mukaansa vielä keskenkasvuinen otus, mutta se on ymmärrettävää, sillä ihmiskunta kehittyy hyvin hitaasti. Krohnin teoksissakin kaiken tuhon keskellä säilyy usko siihen, että ihmiskunta voi muuttua ja että sen asiat voivat olla vielä joskus paremmin.

”Mielestäni on olemassa sellainen asia kuin eettinen evoluutio. Vaikka se on hirvittävän hidas ja tuntuu, että se pysähtyy kokonaan, välillä tekee syrjähyppyjä ja ottaa taka-askelia. Kaksituhatta vuotta on loppujen lopuksi hyvin lyhyt aika ihmiskunnan historiassa. Kyllä vaaditaan monta kymmentä tuhatta vuotta ennen kuin jotakin parempaa tulee.”

Mielikuvitusta Krohn nimittää myös tietoisuudeksi, jonka ”psykologia on unohtanut mutta fysiikka ei”.

”Sehän on kaikki se, minkä kautta me ylimalkaan saamme mitään elämästä ja toisistamme. Sokrateshan käytti siitä nimitystä sielu, tietysti, mutta sitä sanaa on ihan sopimatonta käyttää nykyään.”

Krohnin tuotanto pyrkii kuvaamaan tällaista tietoisuutta tai sielua, ”johon sisältyy ymmärrys elämän arvoituksellisuudesta ja pyhyydestä”. Hän ei pidä pyhän käsitettä minkään uskonnon erityispiirteenä vaan näkee, että kaikilla ihmisillä on jonkinlainen tarve uskoa johonkin.

Monet Krohnin kirjoista sisältävät monia kohtauksia tai keskusteluja, jotka ajautuvat filosofiaan asti. Sen sijaan teoksissa ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pahoja henkilöhahmoja.

Krohn kertoo, että keskittymällä kertomuksiin pahoista ihmisistä tai teoista hän lisäisi rahtusen verran pahuutta maailmassa. Sanat ovat hänen mielestään tekoja, jotka muokkaavat maailmaa, ja siitä on pidettävä huolta.

Krohnin huolenpito näkyy siinä, kuinka tärkeää hänelle jo puutarhankin elämä on. Lisäksi pihapiiriin ilmaantui muutama vuosi sitten erityislaatuinen olento, pojantytär.

Sen jälkeen lapsenlapsi on tullut pihaa läpi tervehtimään isoäitiään kesken kirjoitustyön. Silloin Krohn on noussut, avannut oven ja toivottanut lapsenlapsensa tervetulleeksi entiseen kuolinmökkiinsä.

Nykyään sitä kutsutaan mumminmökiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat