Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokirjallisuuden menekki laskee – selityksiä ei enää haeta tietosanakirjoista vaan netistä

Tietokirjallisuuden myynti on laskenut puoleen viimeisen kahdentoista vuoden aikana.

Kulttuuri
 

Kirjamarkkinoiden kutistuminen ei ole uutinen. Suuntaus on jatkunut vuodesta 2004 lähtien.

Silti Juha Pietiläisen tietokirjakustantamo Terra Cognitan nettisivulla julkaisema laskelma hätkähdyttää: tietokirjallisuuden myynti on laskenut puoleen viimeisen kahdentoista vuoden aikana.

Puoleen!

Eivätkö ihmiset tahdo enää tietää? Ja miten muut kuin dekkaripajat pysyvät enää pystyssä?

Pietiläisen laskelma perustuu Suomen kustannusyhdistyksen tilastoihin vuosittaisesta myynnistä.

Vuonna 2004 tietokirjoja ostettiin 117 miljoonalla eurolla ja vuonna 2015 enää 82 miljoonalla, joten pudotusta aiheutui 30 prosenttia. Kun huomioon otetaan myös inflaation vaikutus, pudotusta kertyy peräti 51 prosenttia.

Kyllä, Juha Pietiläisen laskelma menee matemaattisesti ihan oikein, Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho toteaa.

Matematiikan takana piilevät ilmeiset syyt.

Ihmiset haluavat edelleen tietää, mutta selityksiä ei enää haeta tietosanakirjoista saati sanakirjoista vaan netistä. Vielä vuonna 2007 suurteosmyynti muodosti merkittävän osan kirjamarkkinaa. Taannoin usein osamaksulla hankittuja hienoja Spectrum-, Facta- ja Ensyklopedia-sarjoja näkee nyt siisteinä riveinä kierrätyslaareissa. Ota ja vie pois.

Ongelmatapaus vuosimallia 1996.
Ongelmatapaus vuosimallia 1996.

Itse mietin, mitä tekisin WSOY:n vuonna 1996 julkaisemalle kuusiosaiselle Nykysuomen sanakirjalle, jonka edeltäjäni Pekka Tarkka ystävällisesti jätti tuohon työpöydän kulmalle viime vuosituhannen ja oman toimittajanuransa päätteeksi. Nyt edessä on pikku muutto, uudet olosuhteet ja välttämätön kamojen karsinta.

Huomaan, että en ole enää moneen vuoteen koskenut ”lyhentämättömään kansanpainokseen”.

Tietoteokset muodostavat yhä noin 35 prosenttia kirjojen euromääräisestä kokonaismyynnistä, eli saman verran kuin ainakin toistaiseksi tasaisella käyrällä pysyneet oppimateriaalit. Julkisuudessa suurimman huomion saavalle kaunokirjallisuudelle sekä lasten- ja nuortenkirjallisuudelle ynnä sarjakuville jää siten 30 prosentin osuus markkinoiden potista.

Toisin sanoen koko kustannusala ei kuihdu tietokirjallisuuden menekin hiipumisen myötä, mutta tuima isku se on.

Tekisi mieli sanoa, että suuri pudotus on nyt ohi, kun nippelitiedon noukkiminen on siirtynyt nettiin. Se taitaisi kuitenkin olla turhaa toiveikkuutta, sillä myös kappalemääräinen myynti putoaa edelleen – ja myös sellaisten tietokirjallisuuden vanhojen tukijalkojen kohdalla kuin elämäkerrat ja muistelmat.

Kustannusyhdistyksen tilastoista käy ilmi, että vuonna 2001 Suomessa julkaistiin 1 856 tietokirjaa. Viime vuoden vastaava luku on 1 576 nimikettä.

Mikään ei viittaa siihen, että laskusuuntaus kääntyisi tänä vuonna. Valtion kirstusta tuskin heltiää lisämiljoonia uusiin tukitoimiin.

Katastrofitunnelman sijasta suosittelen kuitenkin tyynehköä tuumiskelua siitä, mikä mahtaa olla tittelimäärä, jonka Suomen kokoinen maa kykenee kannattelemaan.

Puuha alkaa muistelemalla, milloin itse viimeksi ostit suomeksi julkaistun tietokirjan?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat