Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

75-vuotias Plácido Domingo löi ällikällä Pietarissa ja tahtoo vielä Savonlinnaankin

Baritonirooleihin siirtynyt tenori lauloi Verdin Simon Boccanegran nimiroolin kuin vetreä viisikymppinen.

Kulttuuri
 
Plácido Domingo HS:lle: en lopeta, tahdon Savonlinnaan
Plácido Domingo HS:lle: en lopeta, tahdon Savonlinnaan
Plácido Domingo kertoo HS:lle Pietarissa, miksi entisen tähtitenorin ura jatkuu vielä 75 vuoden iässä baritonin matalammissa rooleissa ja miksi hän toivoo tulevansa vielä Savonlinnaan. Lue Verdin Simon Boccanegra -oopperan arvio sunnuntain kulttuuriosastosta.

Pietari

Yleisö on villinä vielä varttitunti esityksen jälkeen. Aika tohkeissaan on tämä kriitikkokin Pietarin Mariinski-teatterissa.

Tätä en uskonut enää kokevani: entinen tenori ja nykyinen 75-vuotias baritoni Plácido Domingo hallitsi näyttämöä Giuseppe Verdin Simon Boccanegran nimiosassa Valkeiden öiden tähdet -festivaalin loppuunmyydyssä esityksessä.

Oopperan prologissa Boccanegra on tunnetusti korkeintaan keski-ikäinen mies, joka saa vallan, mutta menettää kauniin rakkaansa. 75-vuotias Domingo kantoi rakkaansa ruumista kevyesti käsivarsillaan, kun ohjaus sitä vaati.

©juha metso
75-vuotias Plácido Domingo hallitsi näyttämöä Giuseppe Verdin Simon Boccanegran nimiosassa Valkeiden öiden tähdet -festivaalin loppuunmyydyssä esityksessä Pietarissa.
75-vuotias Plácido Domingo hallitsi näyttämöä Giuseppe Verdin Simon Boccanegran nimiosassa Valkeiden öiden tähdet -festivaalin loppuunmyydyssä esityksessä Pietarissa.

Ja ääni pelasi. Toki hän on enemmän tenori kuin baritoni soinniltaan, mutta tänä iltana matalatkin sävelet löytyivät vaivatta ja täyteläisinä. Ja kun baritonirooli hipoi ajoittain tenorin aluetta, Domingon ääneen syttyi yhä niitä sointivärejä, joilla maailma valloitettiin.

En ole uskoa onneani. Eri oopperatalojen Youtube-näytteistä moni tietää, että hän on laulanut tätä roolia selvästi epätasaisemminkin.

Ja nyt saimmekin paljon paremman illan! Hän oli jopa parempi kuin Verdin Nabuccon pääroolissa Pietarissa kolme vuotta sitten.

Valeri Gergijevin ei tarvitse lainkaan hillitä Mariinski-teatterin orkesteria sen enempää kuin mitä partituuri vaatii: Domingon ääni kantaa, ja laulu on puhtaampaa kuin monilla kollegoilla. Esimerkiksi sopraano Tatjana Serjan Amelian eli Boccanegran kadonneen tyttären roolissa tarvitsee vartin ennen kuin ääni lämpenee ja laulu puhdistuu siedettäväksi. Sointi on kyllä komea.

©juha metso
Amelian eli Boccanegran kadonneen tyttären roolin tekee Tatjana Serjan, jonka äänen sointi on komea.
Amelian eli Boccanegran kadonneen tyttären roolin tekee Tatjana Serjan, jonka äänen sointi on komea.

Jopa niin kova laulaja kuin Mihail Petrenko kuulostaa hieman voimattomalta Fiescon roolissa Domingon rinnalla.

Mutta lavan paras laulaja Domingo ei enää ole. Se kunnia kuuluu nyt Otar Jorjikianille, joka laulaa Ameliaan rakastuvan Adornon tenoriroollin melkein kuin Domingo silloin ennen.

Simon Boccanegran juoni on pahamaineisen sekava. Mies menettää rakkaansa, saa valtaa, päihittää juonittelijoita, löytää inhimilliset tunteensa tavatessaan tyttärensä ja sovittelee lopulta asiat kuolemansa hetkellä.

Andrea De Rosan ohjaus ei modernisoinut mitään eikä erityistä konseptia ollut havaittavissa, mutta laulajat uppoutuivat rooleihinsa kohtalaisesti ja tarina kulki.

Lavasteissa oli pari kekseliästä ratkaisua: musta monoliitti muuntui lopulta niin palatsiksi kuin sisätilojen tapetiksi ja paljasti välillä huikeita merimaisemia.

Tarinassa Boccanegra vanhenee 25 vuotta prologin jälkeen ja menettää vähitellen voimansa.

Kävi niin hyvin, että Domingon ääni alkoi väsyä samaan aikaan, kun Boccanegra väsyy. Se saattoi tietysti olla vanhan ketun roolityötäkin.

Ainakin efekti teki Boccanegran jäähyväisistä oikein riipaisevat.

Lavan takana Domingo on luvannut vastata muutamiin kysymyksiin, mutta täällähän on puoli Pietaria! Ystävällinen 75-vuotias poseeraa valokuvissa ja kävelee samalla hiljakseen kohti pukuhuonetta.

©juha metso
Esityksen jälkeen Plácido Domingo poseerasi lavan takana ystävällisesti valokuvissa ja jakoi nimikirjoituksia.
Esityksen jälkeen Plácido Domingo poseerasi lavan takana ystävällisesti valokuvissa ja jakoi nimikirjoituksia.

Mutta kysytään nyt, kun jopa New York Timesin kiltein kriitikko Anthony Tommasini usutti taannoin Domingoa siirtymään eläkkeelle.

Miksi hän yhä jatkaa?

”Syynä on suuri intohimoni” hän vastaa HS:lle.

”Rakastan kontaktia yleisöön ja musiikkiin, jota olen rakastanut koko elämäni. Joten jatkan laulamista!”

Domingo laulaa tällä hetkellä noin kymmentä baritoniroolia Verdin oopperoista. Samalla hän jatkaa uraa kapellimestarina. Tänään sunnuntaina hän johtaa Verdin La traviatan Pietarissa.

”Odotan sitä kovasti. Produktio on kaunis ja saan johtaa laulukilpailuni voittajaa Olga Peretjatkoa.”

Tälle kriitikolle näin kaunis esitys olisi kaunis kruunu Domingon live-esityksille, mutta moni suomalaisfani voi olla toista mieltä. Kysytään siis 75-vuotiaalta tätäkin:

Aiotteko vielä kerran vierailla Suomessakin, esimerkiksi Helsingissä tai Savonlinnassa?

”Ai Savonlinnassa? Toivon niin!” Domingo vastaa kohteliaasti ja katoaa vihdoin Mariinski-teatterin pukuhuoneeseen.

©juha metso
Plácido Domingo ja kapellimestari Valeri Gergijev kiittivät yleisöä esityksen jälkeen.
Plácido Domingo ja kapellimestari Valeri Gergijev kiittivät yleisöä esityksen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat