Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asian Dub Foundation: ”Musiikista on tullut kulutusjuhlan taustaääni”

Lauantaina Maailma kylässä -festivaalilla elettiin koneiden aikakautta – kaikkiaan kävijöitä oli tänä vuonna liki 80 000

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Asian Dub Foundation oli lauantain pääesiintyjä Helsingin Kaisaniemessä järjestetyillä Maailma kylässä -festivaaleilla. Kuvassa Deder Zaman (vas) ja Ghetto Priest.
Asian Dub Foundation oli lauantain pääesiintyjä Helsingin Kaisaniemessä järjestetyillä Maailma kylässä -festivaaleilla. Kuvassa Deder Zaman (vas) ja Ghetto Priest. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Maailma kylässä -festivaali on esitellyt perinteisesti eksoottista musiikkia kaukomailta. Lauantaina päälavan ulkomaiset esiintyjät rakensivat kuvaa, jossa länsimaiset koneelliset tyylit valtaavat yhä isomman osan maailmasta.

Amerikanintialaisen Shiwani Ahlowalin Alo Wala -bändin esityksestä levyillä kuuluvat intialaiset vaikutteet karisivat enimmäkseen pois. Ainoa elävä soittaja oli rumpali, mutta hänenkin sointinsa suodatettiin kuulostamaan synteettiseltä. Jäljelle jäi vähän persoonatonta perus-hiphopia.

Korealaisen Idiotapen trance-teknossa oli ripaus hysteeristä vimmaa, mutta tyylin puolesta se olisi voinut tulla mistä päin maailmaa tahansa. Silläkin oli elävä rumpali, joka sentään kuulosti luomulta.

Päivän pääesiintyjä Asian Dub Foundation tarjosi energisimmän esityksen. Alkuillasta Dj Njassan haastattelussa kitaristi Steve Chandra Savale muisteli bändin juuria 1990-luvun alkupuolella.

”Niihin aikoihin intialaisten, pakistanilaisten ja muiden aasialaisten toisen polven maahanmuuttajien parissa virisi luovuuden ja tiedostamisen räjähdys”, Savale sanoi.

Asian Dub Foundation otti vaikutteita pop-bhangrasta ja hieman aiemmin aloittaneen Transglobal Undergroundin tavasta sekoitella maailmanmusiikkeja. Se keikkaili aluksi teknoväen rave-bileissä. Niitä vastaan säädettiin 1994 laki, joka kielsi toisteisia biittejä käyttävän musiikin.

”Se on varmaankin koko maailmassa ainoa lakiteksti, joka sisältää musiikin kuvailua”, Savale naureskeli. ”Siinä vaiheessa me aloimme jo esiintyä rock-paikoissa muun muassa Radioheadin kanssa.”

Asian Dub Foundationin musiikin perusta on poliittista hiphopia. Fortress Europe -kappale tuntuu ennakoineen siirtolaisongelmaa jo vuonna 2003.

”Kun rahalla ei ole rajoja, ei pitäisi olla ihmisilläkään”, Savale huomautti.

Jukka Gröndahl / HS
Asian Dub Foundation marssitti lavalle monipuolisen muusikkojen joukon: esiintymässä olivat kaksi räppäriä, rumpali, basisti, kitaristi ja huilisti.
Asian Dub Foundation marssitti lavalle monipuolisen muusikkojen joukon: esiintymässä olivat kaksi räppäriä, rumpali, basisti, kitaristi ja huilisti.

Myös Asian Dub Foundation käyttää koneita, mutta lavalla pääpaino oli elävissä muusikoissa: kaksi räppäriä, rumpali, basisti, kitaristi ja huilisti, joka raikasti välillä bassovoittoista sointia kivasti. Mainio tempaus oli beatboxaus huilun kera.

Savalella on maine omaperäisenä kitaristina. Tällä kertaa hän ei soittanut kitaraansa puukolla, mutta soitto kulki kumminkin vinhasti. Taustanauhojakin käytettiin. Esimerkiksi bhangralle leimalliset dhol- ja dholak-rummut tulivat nauhoilta.

Järjestäjien arvion mukaan Maailma kylässä -festivaalilla kävi lauantaina yli 40 000 ihmistä. Alustavan arvion mukaan koko viikonlopun kävijämäärä nousi vähintään viime vuoden lukemiin (77 000). Asian Dub Foundation raisusti jyräävä sointi sai ison osan päälavan edessä vellovasta väestä pomppimaan riehakkaasti

Lavan ulkopuolella musiikkialan näkymät eivät ole Savalenkaan mielestä järin innostavat.

”Musiikki on enää kulutusjuhlan taustaääntä”, hän pohti.

”Minä ja minun ikäpolveni kasvoimme siinä uskossa, että musiikki on kulttuurin vaikuttavin laji, mutta eihän se asema ole itsestään selvä. Esimerkiksi 40-luvulla elokuva oli tärkein ja aikanaan sitä ennen kirjallisuus.”

”Minullekin viimeisen 15 vuoden tärkein juttu on tv-sarja Wire. Se on merkittävämpi kuin mikään levy. Seuraavaksi tärkein kulttuuri tulee internetistä”, Savale sanoo.

Jukka Gröndahl / HS
Onni Pellervo Linturaari sai keikan päätteeksi rumpali Rocky Singhilta muistoksi kapulat.
Onni Pellervo Linturaari sai keikan päätteeksi rumpali Rocky Singhilta muistoksi kapulat.
Todellinen pöhinäviikonloppu Helsingissä
Todellinen pöhinäviikonloppu Helsingissä
Tuhannet ihmiset osallistuvat viikonlopun lukuisiin tapahtumiin pääkaupunkiseudulla. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat