Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanantaina julkistetut Vain elämää -artistit ovat kivoja, mutta missä ovat kokeneet leidit?

Loppuivatko naiset kesken Katri Helenan ja Paula Koivuniemen jälkeen? No eivät varmasti. Vaadin saada mukaan Anneli Saariston, kirjoittaa Mari Koppinen.

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Numi Nummelin
Vain elämää -sarjan viidennellä kaudella ovat mukana Mikael Gabriel (vas.), Chisu, Hector, Suvi Teräsniska, Lauri Tähkä, Anna Puu ja Mikko Kuustonen.
Vain elämää -sarjan viidennellä kaudella ovat mukana Mikael Gabriel (vas.), Chisu, Hector, Suvi Teräsniska, Lauri Tähkä, Anna Puu ja Mikko Kuustonen. Kuva: Numi Nummelin

Vain elämää -televisiosarjan artistijulkistuksista on muodostunut jokavuotinen arvuuttelu- ja uutiskisailu. Niin kävi taas tänäkin vuonna, jo paljon ennen kuin Nelonen maanantaiaamuna julkaisi artistien nimet. Seiska kertoi ison osan nimistä jo maaliskuussa.

Sen vuoksi ei ollut mikään varsinainen uutinen se, että mukana viidennellä tuotantokaudella ovat Hector, Anna Puu, Chisu, Suvi Teräsniska, Lauri Tähkä, Mikael Gabriel ja Mikko Kuustonen. Sarjaa aletaan kuvata Hirvensalmella tiistaina, ohjelma alkaa pyöriä syyskuussa.

Mutta eivätpä nimet olleet järin suuri yllätys maaliskuussakaan. Hectoria on povailtu ja houkuteltu mukaan jo iät ja ajat. Lopultakin se onnistui, onneksi. Hectorin klassikoita tämä sarja kaipasikin.

Chisu ja Anna Puu ovat Jenni Vartiais -luokan artisteja, eli hyvin taitavia ja hyvin suosittuja muusikoita. Oli vain ajan kysymys, koska he ovat mukana. Suvi Teräsniska on Suomen iskelmäkaartin ykkösiä, ilman muuta mukaan. Lauri Tähkä markkinoi jo melkoisella aggressiivisuudella syyskuussa julkaistavaa levyään, joten siinäkin mielessä oli päivänselvää, että nyt on Laurin hetki.

Mikael Gabrielin mukanaolokaan ei aiheuta ihmetyksiä, ei enää. Vain elämää -sarjassa on jo vakiintunut käytäntö, että mukaan otetaan aina joku nuoren polven uutta ja vähän erilaista musiikkia esittävä artisti. Asiaan kuuluu myös, että tädit ja sedät ihmettelevät suureen ääneen: ”No mutta eihän siltä tunneta yhtään biisiä.”

Viime vuonna tämän lokeron täytti Sanni. Voi sitä ulinaa. Mutta kuten aina, ulina osoittautui taas turhaksi. Sanni oli juuri sellainen nuoruuden tuulahdus ja piristys ohjelmaan, mitä tuotanto oli hakenutkin. Sitä paitsi jos Sanni olikin ”uusi tekijä” vielä viime vuonna, enää hän ei ole. Nyt hänet tietävät kaikki. Sannista on tullut Suomen tunnetuin ja suosituin naisartisti. Hänen kappaleensa 2080-luvulla oli viime vuonna kaupallisten radioiden soitetuin kotimainen kappale. Sanni teki sarjassa ”cheekit”, nousi koko kansan suosioon.

Mikael Gabriel on Suomen räp-genren tunnetuinta kaartia. Ison levy-yhtiön Universalin tallissa ja nuorison suosikkina hän on kerännyt muutamassa vuodessa sellaisen suosion, josta moni vanhan kaartin tekijä voi vain haaveilla. Esimerkiksi vuosi sitten kohistiin, kun Mikael Gabrielin neljäs levy Versus ylitti kymmenen miljoonan kuuntelukerran rajan suoratoistopalveluissa jo ennen julkaisuaan. Tämä oli kuulemma Suomen ennätys.

Minun ikäluokkani ei juuri taida tuntea Mikael Gabrielin kappaleita, mutta kun sarja alkaa, voidaan taas huomata, kuinka mukavaa on, kun siinä on aivan eri genren artisteja. Ja onhan se nyt hillitöntä nähdä uransa 1960-luvulla aloittanut Hector tulkitsemassa 2010-luvun artistia Mikael Gabrielia! Kiinnostavaa myös nähdä, tekeekö MG sarjassa ne kuuluisat ”cheekit”.

Ainoa yllätys tämän vuoden artistikimarassa on Mikko Kuustonen, vanha kunnon Kuustos-Mikko. Ei siksi, etteikö Kuustosta tunnettaisi. Totisesti tunnetaan: iloinen juttelija näkyy television prime timessa vähintään kerran viikossa.

Muusikkona Kuustonen ei ole profiloitunut enää aikoihin. Edellinen soololevy on vuodelta 2008. Mutta ei se mitään. Aurora, Enkelit lentää sun uniin, Kaktusviinaa ja Onnentyttö ovat sen tason ysäriklassikoita ja yhteislaulujen aatelisia, että mukaan vain. Näitä kappaleita on mukava päästä kuuntelemaan muunlaisinakin versioina kuin ”Kummelista tuttuina”.

Jos jotain sarjaan jää kaipaamaan, on se kokeneen kaartin naislaulaja. Missä he ovat? Loppuivatko he muka kesken Katri Helenan, Kaija Koon, Paula Koivuniemen ja Vicky Rostin jälkeen?

No eivät varmasti. Minä vaadin saada ensi kaudelle Marionin tai Sonja Lumpeen. Tuula Amberla, Vieno Kekkonen, Pirkko Mannola, olisiko mitään? Tai Anneli Saaristo! La dolce vita jonkun räppärin esittämänä, kyllä toimisi!

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat