Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen sarjakuvan suurteos on osa poikkitaiteellisten hankkeiden ketjua

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Hanneriina Moisseisen (s. 1978) nelivuotisen työn tuloksena syntynyt Kannas on suomalaisen sarjakuvan suurteoksia – ja osa laajaa hankkeiden ketjua.

Sarjakuva sai alkunsa Suistamo-perinnelaboratoriosta, Anne-Mari Kivimäen taiteellisesta tohtorintutkinnosta, joka keskittyy karjalaiseen perinnemusiikkiin. Moisseiselle hanke on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun lopputyö. Sen piirissä Kannakseen on jo aiemmin liittynyt näyttelyitä ja konsertteja.

Kannaksessa vilahtaa henkilöhahmona kansanmuusikko Ilja Kotikallio , jonka musiikista Kivimäki toimitti levyn.

Huuto-gallerian näyttelyssä on Moisseisen alkuperäispiirrosten ohella Visa Knuuttilan videoinstallaatio, jossa Auvo Oksala vaeltaa jonkinlaisessa välitilassa.

Kannaksella on sarjakuvaksi harvinaisen kiinteä yhteys musiikkiin. Sitä säestää Eero Grundströmin komea 45-minuuttinen äänikollaasi, jonka voi kuunnella myös verkossa.

SA-kuva
Kannas-soundtrack: Kuvassa luutnantti Ruponen.
Kannas-soundtrack: Kuvassa luutnantti Ruponen.

Musiikin ohella ääniteos koostuu radion vanhasta uutislähetyksestä, lehmien ja junien äänistä, karjankutsuhuudoista ynnä muusta. Moisseinen on yksi sen muusikoista. Hän on opiskellut runonlaulua ja soittaa kitaraa ja kannelta.

Verkon Vimeo-palvelusta voi katsoa myös Moisseisen lyhytanimaation Syntymäpäivä (2014), joka perustuu yhteen sarjakuvan kohtaukseen. Ennen Kannasta hän on julkaissut kolme sarjakuvakirjaa: Sen synty (2005), Setit ja partituurit (2010) ja Isä (2013).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat