Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka – pelkkää teatteria!

Teatterin käsitteet kuten roolit ja uskottavuus ovat livahtaneet ensin median, sitten politiikan ja lopulta tavallisten ihmisten käyttöön.

Kulttuuri
 
Pirkko Saisio
Kirjoittaja on kirjailija.

Kun näyttelijä X on uskottava esittämässään roolissa, on hän onnistunut työssään, sehän on selvä. Joku hurmaantunut katsoja saattaa todeta, että näyttelijä X ei itse asiassa näytellyt rooliaan, vaan eli sen tai oli esittämänsä henkilö.

Kuitenkaan aikuinen katsoja ei katsomossa unohda olevansa teatterissa ja katsovansa näyttelijää, joka esityksen jälkeen riisuu roolivaatteensa.

Roolisuoritus on uskottava silloin, kun katsoja tunnistaa itsensä näyttelijän näyttelemässä henkilössä. Roolin uskottavuus on katsojan ja taitavan ja eläytymiskykyisen näyttelijän yhteinen sopimus. Sopimus perustuu siihen, että jokin, mikä ei ole totta, sekä näyttää että tuntuu todelta ja muodostaa siten oman todellisuutensa. Taiteen totuusarvo ei ole sen dokumentaarisuudessa vaan tunnistettavuudessa.

Viime vuosikymmeninä esitystaiteiden keskeiset käsitteet ovat valuneet ensin median, sitten politiikan ja lopulta yksityisten ihmisten käyttöön.

Ihmisen elämä näyttäytyy rooleina, joita jaetaan runsaskätisesti ja näytellään touhukkaasti.

Median ja varsinkin sosiaalisen median kukoistus aktivoi rakentamaan rooleja tietoisesti. Poliitikon virallinen Facebook-sivu esittelee asioihin perehtyneen, innovatiivisen, epäröimättömän aktivistin, henkilökohtaisella sivulla voi kuvaansa pehmentää itseironisella huumorilla tai lukijakuntaa aktivoivilla reseptipyynnöillä.

Ajan performatiivisuus näkyy kaikkialla, leikkipuistojen hiekkalaatikoillakin. Epäilen, että isät, äidit ja isovanhemmat vastaavat lasten kysymyksiin kärsivällisemmin, yksityiskohtaisemmin ja hyväntuulisemmin vertaisyleisön edessä kuin kotisohvalta lehden takaa.

Edustuksellisessa demokratiassa roolit jaetaan vaalien jälkeen. Ministerit valitaan niistä kansanedustajista, joiden arvellaan olevan ministeriainesta. Se edellyttää, että ehdokas on asiantuntemuksensa takia uskottava ministerin roolissa.

Sopivaa ministeriainesta on ilmeisesti vaikea löytää, koska meidän katsomossa istuvien pitää uskoa, että henkilö, jonka asiantuntijuus riitti vuosi sitten ympäristöministerin salkkuun, onkin nyt muutaman kuukauden kuluttua pätevin hoitamaan opetusministerin tehtävää.

Media mittaa ministereiden uskottavuutta. Uskottavimpia ovat ne, jotka eivät ole jääneet kiinni tahallisista tai tahattomista valheista. Puolueet puhuvat omasta uskottavuudestaan varsin avoimesti, varsinkin vaalien aikaan.

Taiteessa, josta uskottavuuden käsite on karannut maailmalle, muistetaan, että uskottavuus on fiktion näyttäytymistä totena. Uskottavuuden perään kysytään romaanin, teatteriesityksen tai ihmissuhde-elokuvan, ei dokumentin tai uutislähetyksen kohdalla.

Hyväksymällä uskottavuuden osaksi poliittista terminologiaa tulemme hyväksyneeksi myös politiikan fiktiivisen ja performatiivisen luonteen.

Kirjoitan tätä kolumnia Lissabonin lentokentällä. Pöydällä läppärin vierellä on maitokahvi ja pieni macieira, portugalilainen brandy. Jos minua vilkaisee edestäpäin, häämöttää takaoikeallani myös kirjoittamiseen keskittynyt nainen. Olen asettunut tähän niin, että jos haluaa katsoa naista, näkee minut ensin.

Nainen, joka on tyylikäs ja kiihkeä ja näyttää enemmän tanssijalta tai koreografilta kuin istumisammatin valinneelta, puhuu puhelimeen ja paukuttaa samalla konettaan railakkaasti.

Vaikuttavaa.

Ja tulkoon nyt sanotuksi sekin, että kolmen tunnin kirjailijan roolissa esiintyminen Lissabonin lentokentällä tuotti puolitoista riviä tekstiä.

Tämän kolumnin kirjoitin kenenkään näkemättä keittiön pöydän ääressä kampaamattomana vanhoissa farkuissa ja risaisessa mainospaidassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat