Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Game of Thrones on simppeli fantasiasarja, joten miksi se saa meidät spekuloimaan netissä ja kahvipöydissä?

Sarjan olemassaololta on ollut lähes mahdoton sulkea silmiään parin viime vuoden aikana, ja syy siihen on ihmisluonto, kirjoittaa Arla Kanerva.

Kulttuuri
 
Arla Kanerva Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimittaja.
HBO
Teoriat Jon Snown (Kit Harington) tulevaisuudesta yhdistävät ihmisiä.
Teoriat Jon Snown (Kit Harington) tulevaisuudesta yhdistävät ihmisiä. Kuva: HBO

Televisiosarja Game of Thrones lähestyy vääjäämättä loppuaan. Sen olemassaololta on ollut lähes mahdoton sulkea silmiään parin viime vuoden aikana.

Mitä pidemmälle George R. R. Martinin A Song of Ice and Fire -kirjoihin perustuva sarja etenee, sitä kuumeisemmaksi käy sen ympärillä vellova keskustelu.

Ja keskustelulla tarkoitan nyt spekulaatiota.

Kun antaa Googlelle hakusanat ”Game of Thrones speculation”, saa vastaukseksi 492 000 tulosta. Esimerkiksi tällaisia:

Onko Jon Snow Pohjoisen kuningas ja sitä myötä mahdollisesti kisaamassa paikasta Rautavaltaistuimella? Tai: onko Jon Snow lohikäärmeiden äidin Daenerysin veljenpoika? Onko Sandor Clegane edelleen elossa? Onko Tyrion Lannister oikeasti sukuaan Targaryen? Kuoleeko kuningas Tommen? Selviääkö kuningas Tommen?

Keskustelut puolesta ja vastaan käyvät kiivaina. Teorioita perustellaan milloin kirjojen ja milloin tv-sarjan tapahtumilla tai lauserakenteilla – toisinaan perusteluksi riittää pelkästään se, mitä katsoja toivoisi tapahtuvan.

Tämä on hämmentävää, sillä kyseessä ei ole erityisen monimutkainen teos.

A Song of Ice and Fire on varsin perinteinen ja keskinkertainen sarja fantasiakirjoja, joiden huomattavin ominaisuus on, miten paljon aikaa Martin on niiden kirjoittamiseen käyttänyt.

Kirjasarjasta ponnistava Game of Thrones puolestaan on runsaalla väkivallalla höystetty viihdepaketti, joka toisinaan toimii paremmin kuin toisinaan.

Miksi siis niin monella on tämä tarve etsiä merkityksiä sieltä, missä niitä ei ole?

Spekuloidaan.

Ihminen on sosiaalinen eläin, joka kaipaa omaa heimoa. Nykyaikana heimoa eivät niinkään määritä asuinpaikan kaltaiset fyysiset tekijät, vaan kaltaiset löytävät toisensa verkosta.

Siinä missä kaltaisuus muodostui aiemmin vaikkapa siitä, minkä kylän tai kaupunginosan tyttöjä tai poikia sitä oltiin, toimivat kaltaisuuden merkitsijöinä nyt mielipiteet.

Game of Thronesissa kyse ei kuitenkaan ole enää pienen internet-heimon kopittelusta. Sarjan valtava suosio on tehnyt sen juonenkäänteistä keskustelemisesta arkipäivää kahvihuoneissa ja sanomalehden sivuilla. Siitä on tullut itseään ruokkiva lumivyöry.

Me haluamme kuulua heimoon, mutta lisäksi meitä ajaa tarve kokea itsemme osaksi jotain suurempaa, kiinnittää itsemme tähän aikaan. Game of Thronesin kaltaiset supersuosion saavuttavat populaarikulttuurin tuotteet ovat lähinnä yhtenäiskulttuuria, mihin nykyihminen pääsee.

Sukupolvikokemuksia ei enää ole, mutta Game of Thrones antaa meille aikakausikokemuksen.

Nytin Game of Thrones -ilta tiistaina 31.5. klo 18–20 Painobaarissa (Postikuja 2). Ohjelmassa uusimman jakson katsominen, keskustelua jaksosta ja sarjasta, tietovisa ja pukukilpailu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat