Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radio Suomi tekee minut hulluksi – Kuka jaksaa kuunnella aina samoja kappaleita?

Soittolistan tarkoitus on hyvä, mutta käytäntö ontuu: Radio Suomen arkipäivien musiikkipolitiikan ongelma on järkyttävän rankka toisteisuus, kirjoittaa Mari Koppinen.

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Sain tänä keväänä ainutlaatuisen tilaisuuden olla mökillä monta viikkoa yksin. Vain minä, metsä, järvi ja joka päivä kasvanut lintumäärä. Hienoa aikaa elämässä.

Jotta en olisi aivan erakoitunut, pidin päivisin päällä radiota. Mökkiradiosta kuului lähinnä vain Radio Suomi, minun tapauksessani Yle Mikkeli. Kanava oli ihan kiva. Sain hyödyllistä paikallisuutisointia savon murteella höystettynä. Sain myös viikonlopun upeat erikoisohjelmat Suomi-kierroksineen ja Maailmanpolitiikan arkipäivineen. Mutta arkisin ne kaikki välit puheen seassa, ne välit, joissa toimittaja pisti koneeltaan musiikit soimaan – ne tekivät minut hulluksi.

Yleensä kuvio oli tämä: ensin aamutuimaan pärähti soimaan Sir Elwoodin Vieraskirja. Seuraavaksi tuli vähän Tapio Liinojaa, sitten seurasivat Taiska, Vesterinen Yhtyeineen, Mira Luoti, Lauri Tähkä. Jo kuultuja kappaleita tippuili iltapäivällä eetteristä uudelleen, ja seuraavana päivänä koko homma alusta, vähän eri järjestyksessä vain. Ja ne pahukset soittivat niitä samoja viikonloppuisinkin!

Kappaleet alkoivat tuntua laadustaan riippumatta sietämättömiltä, aggressio nousi. Sir Elwoodin Vieraskirja kuulosti kännissä soitetulta Sir Elwoodin Hiljaisilta Väreiltä. Atomirotta ja ”älä huoli tyttö” -kähinät – puliukkokuoroko siellä laulaa? Esa Elorannan Jack Kerouac, voisiko kliseisempää jollotusta olla? Lopeta heti!

Tämä ei ollut vain minun ongelmani. ”No arvaa miltä tuntuu MINUSTA”, virkkoi lähisukulaiseni, jolle marmatin ongelmastani. Hän kuuntelee traktorissaan päivät, viikot ja vuodet pääksytysten niitä samoja kappaleita. Kuuntelee ja kärsii, kun ei Novallekaan haluaisi vaihtaa. Radio Suomi on Suomen kuunnelluin kanava, joka tavoittaa viikoittain lähes kaksi miljoonaa kuulijaa, joten veikkaan, että samaa miettivät muutkin kuin vain minun sukuni.

Soittolistojen tarkoitus on eittämättä hyvä: luoda yhtenäinen, kanavan kuulijoiden näköinen musiikillinen linja ja pitää siitä kiinni. Radio Suomen tapauksessa linja on kotimainen ja ulkomainen iskelmä, melodinen rock sekä nostalgia. Soittolistan ansiosta soiva kuva ei ole kiinni toimittajien kulloisistakin lempibiiseistä ja mielialoista, varsinkaan kun kaikki toimittajat eivät ole musiikin asiantuntijoita.

Radio Suomen soitetuimpien listan perusteella näyttää, että siellä soi ihan kelpo valikoima uutta suomalaista, popiskelmään kallellaan olevaa, kanavaprofiilin mukaista musiikkia. Mukaan tulee koko ajan uusinta uutta tämän genren musiikkia.

Ongelma on järkyttävän rankka toisteisuus. Samat kappaleet soivat aivan liian monta kertaa. Kun olet viikon aikana kuunnellut uudelleen ja uudelleen samat Taiskat ja Atomirotat, alat vihata kanavaa. Alat vihata ko. muusikoita. Alat vihata itseäsi ja maailmaa. Minä vain kysyn: kenen etu se on?

Nykyisellään Radio Suomen arkipäivien musiikkitarjonta on toiston vuoksi tylsää ja tyhmentävää. Kanavalla on mahtavia musiikin erikoisohjelmia, mutta ne eivät paikkaa arkipäivien musiikkipolitiikan tuskaisuutta.

Ne eivät estä sitä, että yksin mökissään tai traktorissaan nököttävä ihminen sekoaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat