Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvataiteen laitoksen professorinimityksestä leimahtanut riita kilpistyy viestintäongelmiin

”Laitos ei ole kyennyt viestimään sen paremmin julkisuuteen kuin alan sisälläkään tilanteesta, ja epätietoisuus aiheuttaa vaikutelman suhmuroinnista”, sanoo ohjaajaksi valmistunut Maria Mononen

Kulttuuri
 
Laura Airola
Jussi Helttunen / Lehtikuva
Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen professorinimitys on herättänyt runsaasti keskustelua.
Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen professorinimitys on herättänyt runsaasti keskustelua. Kuva: Jussi Helttunen / Lehtikuva
Fakta

Tähän mennessä:

 Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professoriksi valittiin latvialainen Dāvis Sīmanis.

 Elokuvaohjaaja Saara Cantell hämmästeli Facebookissa, miksi professuuriin valittiin suhteellisen tuntematon mieshakija kolmen kokeneen naisohjaajan ohitse. Cantellin ihmetys jaettiin Facebookissa lähes 350 kertaa. Muut loppuvaiheen hakijat tehtävään olivat Auli Mantila, Taru Mäkelä ja Saara Saarela.

 Anne Lakanen ilmoitti irtisanoutuvansa tehtävästään elokuva- ja lavastustaiteen osaston johtajana protestiksi valintamenettelystä.

  Sīmanis kertoi Ylelle vetävänsä hakemuksensa pois.

 Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Anna Valtonen kertoi Ylelle, että neuvotteluja Sīmanisin kanssa jatketaan sittenkin.

Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professuurin täyttämisestä on kehkeytynyt varsinainen sotku. Toiset ovat nähneet Dāvis Sīmanisin valinnan professuuriin sukupuolisyrjintänä, toiset eivät ole ymmärtäneet koko lähestymistapaa: valittiinhan tässä nimenomaan henkilöä, jolla olisi näkemystä laitoksen tulevaisuudesta ja uusia ajatuksia kentälle.

On syntynyt spekulaatioita siitä, enteileekö erityisesti dokumenttielokuvaohjaajana kunnostautuneen Sīmanisin valinta vain sitä, että dokumentti- ja fiktioelokuvan professuureja oltaisiin yhdistämässä.

Dokumenttielokuvalla ei ole tällä hetkellä omaa professuuria elokuvataiteen laitoksella.

Hufvudstadsbladetin (30.5) hankkimien asiantuntijalausuntojen mukaan Sīmanis ei saanut parhaita pisteitä sen paremmin kansainväliseltä asiantuntijaraadilta kuin raadin opiskelijajäseniltäkään. Hbl:n antama kuva vaikuttaisi kuitenkin olevan ristiriidassa laitoksen opiskelijoiden näkemysten kanssa.

Fiktioelokuvaohjaajaksi pian valmistuva Ulla Heikkilä sanoo, että valtaosa opiskelijoista oli lähtökohtaisesti Sīmanisin kannalla, vaikka häntä ei kovin hyvin laitoksella tunnetakaan. Heikkilä itse ei ollut kuullutkaan miehestä.

”Perustin oman näkemykseni siihen, mitä kuulin Sīmanisin opetusnäytteeseen osallistuneilta opiskelijatovereilta. He kertoivat hakijasta pelkkää hyvää ja olivat innoissaan tämän näkemyksistä.”

Heikkilä on itse osallistunut monen valintatyöryhmän toimintaan laitoksella, eikä osaa nähdä hakuprosessia sukupuolikysymyksen näkökulmasta, vaikka tiedostaakin alan rakenteellisen ongelman.

”Luotan valintamenettelyyn lähtökohtaisesti koska tiedän, että se on pitkällistä ja perusteellista työtä, jossa kokonaisarvio hakijoista painaa eniten”, Heikkilä sanoo.

”Hbl:n jutussa tuodaan ilmi aitoja epäkohtia, mutta hakuprosessista syntyy myös vääristynyt kuva ainoastaan muutamien lausuntojen perusteella.”

Heikkilän mielestä juttu on kehkeytynyt jo niin pahaksi sotkuksi, että hakuprosessi on aloitettava alusta. Se olisi kuitenkin opiskelijoiden kannalta ikävää.

”Haun uusiminen kestäisi vähintään puoli vuotta. Se olisi opiskelijoiden kannalta supertylsää, koska professoriviran täyttämistä on odotettu.”

Elokuvaohjaajaksi laitokselta valmistunut Maria Mononen pitää professorivalinnasta syntynyttä sotkua ennen kaikkea laitoksen viestintäongelmista johtuvana. ”Laitos ei ole kyennyt viestimään sen paremmin julkisuuteen kuin alan sisälläkään tilanteesta, ja epätietoisuus aiheuttaa vaikutelman suhmuroinnista.”

Mononen uskoo tilanteen selviävän avoimuudella.

”Viestinnän pitää olla yhtenevää ja prosessin läpinäkyvä. Ikävää spekulointia ei syntyisi.”

Yksi neljästä paikkaa hakeneesta, Suomen elokuvaohjaajaliiton puheenjohtaja Saara Saarela, pitää keskustelua hyvänä yleisesti, mutta hänkään ei näe Sīmanisin valintaa sukupuolikysymyksenä.

”Hän on minulle uusi tuttavuus, varmasti mukava sellainen. Uudet ajatukset ovat aina tervetulleita. Elän itsekin lehtitietojen varassa, laitoksen viestinnässä olisi todennäköisesti skarppaamisen varaa.”

HS ei tavoittanut valintatyöryhmän johtajaa Aleksi Bardya kommentoimaan aihetta tiistaina.

Valintatyöryhmään asiantuntijajäsenenä osallistunut taideyliopiston dramaturgian professori Katariina Numminen ei pidä hakumenettelyä epätavallisena: ”Arvioin omassa lausunnossani kaikki hakijat päteviksi hoitamaan tehtävää. Vaikka Sīmanis oli minulla hakijoista neljäntenä, on hän mielestäni tehtävään aivan pätevä.”

Oikaisu 1.6.2016 klo 10:08: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Mari-Kaisu Monosen nimi on Maria Mononen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat