Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinahenkeä Pietarin museoissa! – Venäjä sulkeutuu, mutta taide avautuu

Pietari on kansainvälisempi näyttelykaupunki kuin koskaan, ja nykyoloja uskalletaan kritisoida. HS kokosi taideturisteille kesän kiinnostavimmat tärpit.

Kulttuuri
 
Jt;Jt;©juha metso
Aleksei Bazanov: Oppisitio (2015) tuo panssarilaiva Potemkinin matruusien kapinahengen nykyaikaan. Valtaa vastustetaan jälleen Erarta-museon näyttelyssä.
Aleksei Bazanov: Oppisitio (2015) tuo panssarilaiva Potemkinin matruusien kapinahengen nykyaikaan. Valtaa vastustetaan jälleen Erarta-museon näyttelyssä. Kuva: Jt;Jt;©juha metso

Pietari

Tervetuloa Venäläisen taiteen museoon, tällä kertaa Marmoripalatsin rakennukseen!

Täällä on juuri avautunut iranilais-yhdysvaltalaisen Reza Derakshanin suuri näyttely, jossa persialaismattojen kuviointiperinne törmää amerikkalaiseen abstraktiin ekspressionismiin kriitikkoja kutkuttavalla tavalla.

Juha Metso
Reza Derakshan yhdistää muinaiset persialaisaiheet yhdysvaltalaiseen abstraktiin ekspressionismiin. Näyttely Marmoripalatsissa.
Reza Derakshan yhdistää muinaiset persialaisaiheet yhdysvaltalaiseen abstraktiin ekspressionismiin. Näyttely Marmoripalatsissa.

Yhdysvaltalaisen Robert Indianan Love-näyttely jatkaa toisessa kerroksessa ikonisella jenkkikuvastolla. Samassa rakennuksessa on Ludwig-museon osasto Picassoineen, ja oma näyttely on avautunut myös saksalaiselle videotaiteelle.

Juha Metso
Pablo Picasso: Kaksi päätä. Teos on esillä Marmoripalatsissa.
Pablo Picasso: Kaksi päätä. Teos on esillä Marmoripalatsissa.

Ja tämä kaikki ilman jonoja samaan aikaan, kun turistit hikoilevat kivenheiton päässä joskus tuntitolkulla päästäkseen erinomaiseen, mutta monien jo näkemään Eremitaašiin!

Kansainvälisyys ja väljyys jatkuvat lyhyen taksimatkan päässä olevassa Erarta-museossa, joka on kovemmassa vedossa kuin koskaan uudehkoine U-teemahuoneineen ja siipineen.

U-teemahuoneissa sulkeudutan viideksitoista minuutiksi erilaisiin maailmoihin: esimerkiksi avaruutta kuvaavaan huoneeseen tai toiseen huoneeseen, jossa kaikki on suurta kuten silloin, kun olimme lapsia. Seuraava video esittelee näitä huoneinstallaatioita.

Tärkeintä Erartassa on ärhäkkä venäläistaide, mutta nyt uudessa siivessä on myös yhdysvaltalaisen valokuvaajan Steve Schapiron Living America -näyttely.

Vaikka Venäjä sulkeutuu poliittisten johtajien sisäisillä päätöksillä ja pakotteilla, onko näyttelyjen Pietari kansainvälisempi kuin koskaan?

Juha Metso
Galina Zušman antoi haastattelun HS:lle Erarta-museon huoneessa, jossa aikuinen näkee kaiken jälleen lapsen näkökulmasta.
Galina Zušman antoi haastattelun HS:lle Erarta-museon huoneessa, jossa aikuinen näkee kaiken jälleen lapsen näkökulmasta.

”Kyllä on”, vastaa Erartan museon pr-johtaja Galina Zušman.

Kaikki muuttui kaksi vuotta sitten, kun kaupungista toiseen kiertävä nykytaidebiennaali Manifesta pidettiin Pietarissa.

”Monet merkittävät nykytaiteilijat totesivat, että Pietari on kiinnostava paikka näyttelyille”, Zušman sanoo.

"Jt;Jt;©juha metso"
Vasili Soslov: Welcome! Sochi 2014 Erartan museossa.
Vasili Soslov: Welcome! Sochi 2014 Erartan museossa.

Niinpä Pietarissa on nyt entistä enemmän näyttelyitä, joita taideturisti voi nähdä missä tahansa suurkaupungissa. Schapiron näyttely valokuvineen Martin Luther Kingistä ja Barbara Streisandista on juuri sellainen.

”Yksityiskokoelmasta kasvanut Erarta keskittyy venäläiseen nykytaiteeseen toisen maailmansodan päivistä nykyaikaan. Mutta olemme laajentuneet, ja uusi siipemme esittelee nimenomaan kansainvälistä taidetta. Näin pietarilaiset näkevät myös oman taiteemme kansainvälisessä kontekstissa.”

"Jt;©juha metso"
Juli Rybakov: Big Brother, 2010. Erartan museo.
Juli Rybakov: Big Brother, 2010. Erartan museo.

Tämä sopii taideturistillekin: tottahan Venäjälle tullaan katsomaan ennen kaikkea näiden alueiden taidetta, mutta on hyödyllistä nähdä sitä kansainvälisessä kontekstissa, yhdessä länsimaisen ja aasialaisen nykytaiteen kanssa.

Erartan venäläistaiteen ripustuksessa riittää ärhäkkää yhteiskuntakritiikkiä. Aleksei Bazanovin Oppositio vertautuu kommunistisiin maalauksiin panssarilaiva Potemkinin matruusien kapinahengestä. Nykyajan oppositio käy samalla vimmalla taistoon nykyistä valtakoneistoa vastaan – ainakin taiteessa.

Viranomaisilta ei ole kuitenkaan tullut sensurointikehotuksia, vaikka jotkut katsojat ovat loukkaantuneet teoksesta, jossa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan kauhut rinnastetaan.

Jt;Jt;©juha metso
Saveliy Lapitski: Plank Bed. Teos vertaa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan kauhuja Erarta-museossa.
Saveliy Lapitski: Plank Bed. Teos vertaa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan kauhuja Erarta-museossa.

”Me näytämme mitä haluamme. Ja valtaosa katsojista keskustelee ja väittelee taiteesta avoimemmin kuin koskaan.”

Taiteilijoita pohdituttaa nyt öljy. Denis Prasolovin öljyllä maalattu Öljy kertoo ympäristötuhoista. Aleksei Tšižovin Barrel Squaressa Kazimir Malevitšin Mustasta neliöstä porataan mustaa kultaa.

Juha Metso
Aleksei Tšižov: Barrels Square.
Aleksei Tšižov: Barrels Square.

Osoittelevan tehokkaassa öljylämpömittari-teoksessa puolestaan näytetään, miten öljyn hinta vaikuttaa venäläisten elintasoon

Viime aikoina öljyn hinta ja venäläisten elintaso ovat tulleet lujaa alas, mikä tekee Pietarista ruplan halpenemisen vuoksi edullisen turistikaupungin.

”On kauheaa olla iso öljyvaltio”, museon pr-johtaja yllättää. ”Kaikki pyörii öljyn ympärillä, eikä yhteiskuntaa kehitetä normaalisti.”

Ja yhteiskuntakritiikki jatkuu: Konstantin Novikovin Hiljainen kello on nimensä mukaisesti kello, joka ei soi. ”Vaikka hälyttäviä asioita tapahtuu”, Zušman selittää.

Erartassa käynti on jopa voimaannuttavaa. Venäjän media yksipuolistuu, Krimin niemimaan nappaaminen Ukrainalta toi kansainväliset pakotteet ja presidentin vastustajille käy Venäjällä usein kehnosti.

Mutta taide: se on yhä moniäänistä, kansainvälistä ja avointa ainakin kulttuurikaupunki Pietarissa. Uusia venäläistaiteilijoita nousee jatkuvasti kansainväliselle tasolle.

Juha Metso
Aleksandr Kabin: First Day (2014). Uusi näyttely Erarta-museossa.
Aleksandr Kabin: First Day (2014). Uusi näyttely Erarta-museossa.

”Yksi heistä on sukellusveneitä työkseen korjannut insinööri Aleksandr Kabin ”, Zušman esittelee uutta näyttelyä.

”Insinööri otti yksityisopetusta ja ryhtyi maalaamaan pelastautuakseen alkoholismista. Edellinen Erarta-näyttely teki hänestä miljonäärin.”

Ja onhan täällä myös taideturistin kehon sähköä hyödyntävä Dmitri Karagawan Core 2. Teos muovaa ääniksi sormemme painallukset.

”Trip hop -artisti Tricky oli tästä aivan innoisaan ja äänitti kehonsa sähköisiä sointeja tulevaan musiikkiinsa.”

Venäjän taiteen rohkeudella ja protestiasenteella on tietysti juurensa. Osaan niistä voi tutustua nostalgisesti repsahtaneessa Puškinskaja 10:n taidekeskuksessa, joka perustettiin taiteilijoiden valtaamaan autiotaloon vuonna 1989.

Osaan heistä voi edelleen törmätä talon ateljeissa ja käytävillä.

Nonkonformistisen museon kokoelmissa kaikki on sopivan rosoista. Osumme myös Ivan Olasjukin tasokkaan näyttelyn avajaisiin. Hänen teoksensa näyttävät osin siltä kuin tyhjät kankaat olisi jätetty luonnonvoimien armoille ja ripustettu sitten pitkän ajan jälkeen kehyksiin.

Teoksiin hiljaa keskittymällä niiden tekstuurit syttyvät soimaan kuin György Ligetin varhaiset orkesteriteokset.

Juha Metso
Vladimir Rekšan perusti venäläisen rockin museon Puškinskaja 10 -taidekeskukseen viime kuussa.
Vladimir Rekšan perusti venäläisen rockin museon Puškinskaja 10 -taidekeskukseen viime kuussa.

Mutta soi täällä muutenkin. Yllättäen törmäämme uuteen museoon, jota pitää Leningradin ensimmäinen rocktähti ja venäjänkielisen rocklyriikan patriarkka Vladimir Rekšan!

Hän perusti Leningradissa kapinaa ilmentävän Sankt-Peterburg -yhtyeen vuonna 1969. Nyt hän jammailee suomalaisten museovieraiden kanssa 1970-luvun venäläissoittimilla ja halvoilla merkkikopioilla.

”Soitahan sillä bassolla ränttätänttää, mutta viritetään ensin”, Rekšan kehottaa toimittajaa.

Museoidea sai alkunsa Tomi Huttusen ja valokuvaaja Dmitri Konradtin Pietari on rock -kirjasta (Into 2012).

”Minulle tuli puhelinsoittoja, että Suomesta olisi tulossa bussilasteittain Pietarin rockin historiasta kiinnostuneita faneja, mutta heille oli tarjota vain historiallisia osoitteita”, Rekšan sanoo.

Niinpä Rekšan perusti viime kuussa museon. Sen kokoelmiin kuuluu vanhoja underground-nauhoja, käsin kirjoitettuja omakustannelehtiä joissa kerrottiin Pink Floydista ja muista hankalasti saatavilla olleiden bändien levyistä, Rekšanin ja monien muiden harvinaisia vinyylipainatteita sekä tietysti historiallisia rock-soittimia.

”Tämänkin basson pelastin roskalavalta. Nyt pitäisi saada Route 66 haltuun, koska täytän seuraavaksi 66 vuotta!” Rekšan esittelee.

Tätäkin on Pietarin taidekesä 2016. Mutta palataan vielä Erarta-museoon, koska yhtä teosta tekee mieli tarkastella lähemmin.

Se on yli kaksimetrinen maatuskanukke, jonka sisällä näkyy kiduttavia piikkejä kuin rautaneidon nimellä tunnetussa keskiaikaisessa kidutusvälineessä.

”Mutta kokeile: eivät ne ole rautapiikkejä, vaan ihan pehmeitä!” museon henkilökunta usuttaa.

No niinpä ovatkin.

”Sellaisia me olemme. Emme yhtään niin pelottavia kuin miltä saatamme vaikuttaa!”

Juha Metso
Jevgeni Kondratjev: Welcome to Russia, 2014. Erarta-museon maatuskanukke pitää sisällään rautaneidon piikit. Mutta ne ovat pehmeät!
Jevgeni Kondratjev: Welcome to Russia, 2014. Erarta-museon maatuskanukke pitää sisällään rautaneidon piikit. Mutta ne ovat pehmeät!

Korjaus 01. kesäkuuta klo 10.05: Marmoripalatsin Picasson Kaksi päätä on Ludwig-museon pysyvästä näyttelystä, ei Leopold-museosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat