Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dāvis Sīmanis tulee sittenkin – nimityskohun keskiöön joutunut ohjaaja nimitettiin määräaikaiseen professuuriin

Kiistanalainen professorinimitys Aalto-yliopistossa ratkaistiin nimittämällä jo kertaalleen professuurista kieltäytynyt Sīmanis elokuvaohjauksen määräaikaiseen adjunct professor -tehtävään

Kulttuuri
 
Iveta Vaivode
Davis Simanisin nimitys Aallon elokuvaohjauksen professoriksi herätti kohun.
Davis Simanisin nimitys Aallon elokuvaohjauksen professoriksi herätti kohun. Kuva: Iveta Vaivode

Latvialainen elokuvaohjaaja ja taiteen tohtori Dāvis Sīmanis on nimitetty elokuvaohjauksen adjunct professor -tehtävään Aalto-yliopistoon elokuun alusta alkaen. Adjunct professor on määräaikainen tehtävä, joka ei johda vakinaiseen virkaan.

Elokuva- ja lavastustaiteen laitostyöryhmä valitsi aiemmin toukokuussa Dāvis Sīmanisin viiden vuoden määräajaksi elokuvaohjauksen associate professor -tehtävään. Kyseessä oli viiden vuoden määräaikainen porttivirka professorin tehtävään.

Sīmanis kieltäytyi kertaalleen tehtävästä pelästyttyään alan sisällä syntynyttä kritiikkiä rekrytointiprosessia kohtaan. Sīmanisin valintaan epäiltiin liittyvän sukupuolista syrjintää, sillä hänen lisäkseen hakuprosessin loppuvaiheeseen pääsi kolme kokenutta suomalaisia naisohjaajaa, Taru Mäkelä, Saara Saarela ja Auli Mantila. Heistä ketään ei kuitenkaan valittu tehtävään.

”Otimme syytökset vakavasti, kävimme nimitysprosessin läpi ja pysymme Sīmanisin nimityspäätöksen takana”, sanoo Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Anna Valtonen Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Neuvotteluiden tuloksena Sīmanisille tarjottiin adjunct professor -tehtävää.

”Näin elokuva- ja lavastustaiteen laitos pystyy huolehtimaan opetuksestaan ja Sīmanis saa omakohtaista kokemusta toimimisesta laitoksella. Tämän kokemuksen pohjalta hänellä on mahdollisuus harkita elokuvaohjauksen tenure track -tehtävän vastaanottamista”, Valtonen sanoo.

Tenure track tarkoittaa akateemisen henkilöstön urapolkua professorin tehtäviin. Käytännössä kyseessä on siis useimmiten pysyvä virka.

Tiistaina HS kertoi, että opiskelijoiden enemmistö oli Simanisin kannalla eikä pitänyt hänen valintaansa arveluttavana tasa-arvon kannalta.

Myös valintaraadin suomalaisjäsen, dramaturgian professori Katariina Numminen piti häntä soveltuvana tehtävään, vaikka antoikin parempia arvioita muille hakijoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat