Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arja Saijonmaa heittäytyy larppaamaan Tukholman Dramatenissa

Saijonmaa esittää Hamletin uudelleen avioituvaa äitiä Dramatenin Shakespeare-larpissa.

Kulttuuri
 
Roger Stenberg
Linnea Brun auttaa Arja Saijonmaata sonnustautumaan Dramatenin roolipeliin.
Linnea Brun auttaa Arja Saijonmaata sonnustautumaan Dramatenin roolipeliin. Kuva: Roger Stenberg

Laulaja Arja Saijonmaa heittäytyy kesäkuussa larppaajaksi eli liveroolipelaajaksi Tukholmassa. Näyttämönä on Ruotsin kansallisteatteri Dramaten, joka toteuttaa kaksi Shakespeare-liveroolipeliä. Saijonmaa eläytyy niissä Hamletin äidiksi Gertrudeksi.

Uusi roolipeliesitys sijoittuu hetkeen ennen William Shakespearen Hamlet -näytelmän alkua: Tanskan kuningas on kuollut ja haudattu ja kuningatar on aikeissa avioitua uudelleen Hamletin sedän Claudiuksen kanssa. On tarkoitus juhlia polttareita, mutta mikään ei menekään suunnitellusti. Roolipelin nimi on Gertrudin polttarit (Gertrudes möhippa).

”Ihminen ei kestä toisen onnea. On hengenvaarallista näyttää onnellisuutensa ja menestyksensä”, kommentoi Arja Saijonmaa keskiviikon Dagens Nyheterissä ja viittaa tunnettuun suomalaiseen sanontaan: Kell’ onni on se onnen kätkeköön.

Roolipelin Gertrude tekee virheen ja kertoo onnestaan, Saijonmaa toteaa.

Esityksiin on myyty yhteensä 400 lippua, ja jokaisella katsojalla on pelissä jokin rooli. Dramaten haluaa samalla täsmentää mielikuvia siitä, mitä liveroolipelaaminen on.

”Monet kuvittelevat edelleen, että kyse on keijukorvaisista lapsista, jotka tappelevat keskenään metsässä”, selittää larpin tekijä Christopher Sandberg Dagens Nyheterissä.

Polttareihin osallistuva Malin Arvidson myöntää omat ennakkoluulonsa ja kertoo luulleensa, että larppajat ”pukeutuvat keskiaikaisiin vaatteisiin ja hiippailevat ympäriinsä keskiaikaviikoilla”. Peliä harjoiteltaessa Arvidson kertoo tajunneensa, että larppaus on jotain, mitä hän on tavallaan aina tehnyt.

Arja Saijonmaa hehkuttaa DN:ssä tekijöiden hullunrohkeutta:

On totaalisen mahtavaa, että nämä kahjot, Christopher Sandberg ja larpin toinen isä Jesper Berglund, ovat avanneet vanhan Shakespeare-draaman lukot ja luoneet tämän kokeellisen järjettömyyden, Saijonmaa toteaa. Hän myöntää myös jännittävänsä, koska lopputulos on arvaamaton.

”Samalla toivon kaikkien ymmärtävän, että tämä on leikki”, Saijonmaa sanoo.

Esitykset ovat Dramatenissa 7. ja 8. kesäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat