Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiantutkijat kumoavat Sofi Oksasen väitteen siitä, että suomalaiset koulukirjat tarkistutettiin Moskovassa

Sofi Oksanen kirjoitti viime viikolla Lännen Median julkaisemassa puheenvuorossa suomettumisesta.

Kulttuuri
 
Antti Aimo-Koivisto
Sofi Oksanen.
Sofi Oksanen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Kirjailija Sofi Oksanen kirjoitti viime viikolla suomettumisesta Lännen Median julkaisemassa kirjoituksessa.

”Tosielämässä suomalaisiin koulukirjoihin vaadittiin Moskovan hyväksyntä ja Moskova vaikutti myös siihen, millaisia kirjoja meillä oli saatavilla”, Oksanen kirjoitti.

Väite on herättänyt hämmästystä sosiaalisessa mediassa.

Historioitsija Jukka Tarkan mukaan Oksanen veti väitteessään mutkia suoriksi.

Käytännössä kirjoja ei lähetetty Moskovaan, sillä ne tarkasti suomalainen kouluhallitus.

”Olen itse kuulunut oppikirjoja laativiin työryhmiin 1980- ja 1990-luvuilla, eikä niitä silloin tarvinnut tarkastuttaa Moskovassa”, kertoo Tarkka.

Tarkka uskoo, että Oksanen viittasi suomalais-neuvostoliittolaisiin oppikirjaseminaareihin, joihin Suomen kouluhallitus osallistui Helsingissä ja Moskovassa.

”Se, että tätä on hämmästelty sosiaalisessa mediassa kertoo lähinnä siitä, ettei suomettumista ole käsitelty vieläkään riittävästi Suomessa”, kommentoi Oksanen HS:lle sähköpostitse.

Viestissään Oksanen viittaa historioitsija Janne Holménin väitöskirjaan siitä, miten Neuvostoliittoa on käsitelty suomalaisissa, ruotsalaisissa ja norjalaisissa oppikirjoissa.

Holménin itsensä mukaan Oksasen väite Moskovassa tarkastuttamisesta on kuitenkin liioiteltu.

Sen Holmén myöntää, että historia näyttäytyi suomalaisissa oppimateriaaleissa erilaisena kuin esimerkiksi ruotsalaisissa ja norjalaisissa kirjoissa.

Se johtui Suomen ulkopoliittisesta asemasta puolueettomana maana idän ja lännen blokkien välissä.

”Suomalaiset poliitikot varoivat ärsyttämästä Neuvostoliittoa, joten oppikirjat pysyivät kylmän sodan aikaan neuvostomyönteisinä”, Holmén selittää.

”Jos jokin asia oppikirjassa ei miellyttänyt kouluhallitusta, se piti poistaa. Virasto puolestaan myötäili Suomen ulkopoliittista linjaa sen jäsenten omista näkemyksistä tai poliittisista kytköksistä huolimatta.” Holmén kertoo.

Kouluhallitus oli Suomessa toimiva valtion virasto, joka tarkasti kaikki opetusmateriaalit jo ennen toista maailmansotaa aina 1990-luvulle asti. Kouluhallitus yhdistyi vuonna 1991 Ammattikasvatushallituksen kanssa, jolloin syntyi nykyinen opetushallitus.

Sofi Oksasen mukaan kouluhallitus ohjeisti käytännössä opettajia kertomaan tarinaa Suuresta Ystävyydestä Neuvostoliiton kanssa.

”Homma oli täydessä vauhdissa vielä vuonna 1989, jolloin Berliinin muuri murtui. Olin tuolloin itse yhä koulussa ja ainoa muutos Neuvostoliiton romahdettua oli se, että maantiedon opettaja kertoi muutoksista kartassa. Piirsimme uuden kartan itse kirjaan. Muuhun sisältöön ei tullut muutoksia”, Oksanen kirjoittaa.

”Uskoisin, että vanhoja kirjoja käytettiin vielä pitkään, sillä lamavuosien vuoksi materiaaleja jouduttiin kierrättämään. Siksi 80-luvun oppeja saatettiin noudattaa vielä 90-luvulla”, Oksanen kirjoitti.

1970-luvulla kouluhallitus todella osallistui oppikirjaseminaareihin Neuvostoliiton kanssa. Siellä suomalaiset avasivat itänaapureille oppimateriaalien sisältöjä.

Janne Holménin mukaan seminaarit kuitenkin toimivat molempiin suuntiin, joten ne saattoivat osaltaan horjuttaa myös neuvostoliittolaisia historiakäsityksiä.

”Esimerkiksi Molotov-Ribbentropin sopimuksen lisäpöytäkirjaa ei neuvostoliittolaisten käsityksissä ollut olemassa ollenkaan, joten he vaativat poistamaan sen suomalaisista oppikirjoista. Suomalaiset halusivat todistaa asian, joten he tilasivat kopion lisäpöytäkirjasta berliiniläisistä arkistoista”, Holmén sanoo.

Tieto Molotov-Ribbentropin sopimuksesta säilyi suomalaisissa oppikirjoissa.

Holménin mukaan oppikirjat vaikuttivat näennäisen neutraaleilta kaikkia osapuolia kohtaan. Kirjoittajat eivät kritisoineet Neuvostoliittoa, mutta eivät toisaalta Yhdysvaltojakaan.

Suomalaiset vetosivat kristilliseen moraaliin ja hyviin tapoihin, kun he varoivat ”ottamasta kantaa muiden asioihin”.

Käytännössä asioita jätettiin kertomatta.

”Hyvä esimerkki tästä on Chilen diktatuuri. Kun Pinochet in hallinnosta kirjoitettiin oppikirjaan kyseenalaistavaan sävyyn, kouluhallitus kehotti poistamaan asian.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat