Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman ensimmäinen juutalaisgetto täyttää tänä keväänä 500 vuotta

Venetsian kaupunki ja sen juutalaisyhdyskunta ovat kehittäneet merkkivuodeksi laajan kulttuuritapahtumien sarjan. Kyseessä on geton ensimmäinen kokonaisvaltainen esittely koskaan.

Kulttuuri
 
Hannu Pesonen
Andrea Spinelli / Corbis
Kuvan silta erotti oikealla rannalla sijaitsevan geton vasemman rannan katolisesta Venetsiasta. Getto-sanan uskotaan syntyneen juuri Venetsiassa.
Kuvan silta erotti oikealla rannalla sijaitsevan geton vasemman rannan katolisesta Venetsiasta. Getto-sanan uskotaan syntyneen juuri Venetsiassa. Kuva: Andrea Spinelli / Corbis

Venetsia

Gaia Rava kääntää vanhaa pitkäkaulaista avainta lukossa kerran toisensa jälkeen, mutta ovi ei vain aukea.

Vihdoin portti narahtaa. Edessä on rikkaruohoa kasvava pieni sisäpiha, jolle korkeiden kerrostalojen välistä yltää kapea aurinkoläikkä.

Olemme yhdessä Venetsian geton synagogien ajat sitten hylätyistä puutarhoista.

”Tarkoituksemme on kunnostaa ne virkistyspaikoiksi ja kasvitieteellisiksi opetuskohteiksi”, Venetsian juutalaisyhteisön aktiiveihin kuuluva Gaia Rava kertoo.

Ravan vetämä hanke käynnistyi, koska maailman ensimmäinen ja nykyään myös ainoa yhä elävä getto Venetsiassa täyttää tänä keväänä 500 vuotta.

Venetsian kaupunki ja sen juutalaisyhdyskunta ovat kehittäneet merkkivuodeksi laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka kasvaa kesää kohti täyteen mittaansa ja jatkuu myöhäissyksyyn asti.

Kyseessä on geton ensimmäinen kokonaisvaltainen esittely koskaan, sanoo I 500 anni del Ghetto di Venezia -komitean tapahtumia järjestävä Barbara Del Mercato.

Merkkivuoden tapahtumien tarkoitus on muistuttaa gettojen merkityksestä juutalaisen kulttuurin, kansallistunteen ja historiamuistin säilyttäjinä ja kehittäjinä, Del Mercato sanoo.

Vaikka gettokäsitteeseen liittyy aiheellisesti synkkiä mielleyhtymiä, getoissa juutalaiset saattoivat vuosisatojen ajan elää vapaammin omien tapojensa mukaan joutumatta valtaväestön silmätikuiksi. Siitä on peräisin merkkivuoden teema ”Vapautta muurien sisällä”.

Hannu Pesonen
Getto on pysynyt hiljaisena syrjäkolkkana turistien tungokseen asti kansoittamassa Venetsiassa.
Getto on pysynyt hiljaisena syrjäkolkkana turistien tungokseen asti kansoittamassa Venetsiassa.

Elinvoimaisillaan Venetsian getto oli 1500-luvulta 1700-luvulle. Silloin sen pienoismaailmassa eli parin korttelin sisällä useita eri puolelta Eurooppaa ja Lähi-itää Venetsiaan ajautuneita juutalaisyhteisöjä, joiden kieli-, varallisuus- ja koulutuserot olivat suuret.

Rikasta mutta kirjavaa kulttuurisekoitusta liimasivat yhteen ikivanhat perinnetavat.

Venetsiassa kun ollaan, merkkivuosi käynnistyi maaliskuun lopulla maailmankuulussa Fenice-oopperassa, kimaltelevien iltapukujen ja Mahlerin ensimmäisen sinfonian siivittämässä iltajuhlassa arvovieraille.

Nyt on vähitellen jo tavallistenkin kansalaisten aika. Kesäkuussa käynnistyy päänäyttely Venetsian paraatipaikalla, Pyhän Markuksen torilla sijaitsevassa Dogen palatsissa. Se kertoo geton synty- ja kasvutarinan, kuvaa sen arkkitehtuuria ja asuinmuotoja, elintapoja ja ammattikuntia sekä yhteyksiä Euroopan muihin juutalaisyhdyskuntiin.

Venetsia tunnetaan merkittävistä renessanssin ajan taidemaalareistaan. Kaupungin juutalaisten mestarien teoskoosteessa näkyy, miten he käyttivät Venetsian ja sitä ympäröivän Veneton seudun maisemia Vanhan testamentin tapahtumia kuvaavien maalaustensa taustoina.

Heinäkuussa näytellään William Shakespearen Venetsian kauppias Colombarin teatteriryhmän ja Ca' Foscarin yliopiston yhteistuotantona ensi kertaa aidossa ympäristössään geton sydämessä Campo del Ghetto Nuovolla.

Merkkivuoden tapahtumissa toistuu juutalaisten ja valtaväestön värikäs mutta vaikea vuorovaikutus.

Hannu Pesonen
Cannaregion kaupunginosassa sijaitseva Campo di Ghetto Nuovo on geton sydän.
Cannaregion kaupunginosassa sijaitseva Campo di Ghetto Nuovo on geton sydän.

On paradoksaalista, että getto merkitsi parannusta juutalaisten asemaan ja oli alusta alkaen tavoiteltu asuinpaikka. Ennen sen perustamista juutalaisilla oli oikeus viettää Venetsian kaupunkitasavallan saarikeskustassa vain kaksi viikkoa vuodessa. Se hankaloitti työntekoa ja kaupankäyntiä, joka veti juutalaisia Välimeren vauraimpaan kauppavaltioon.

Aikansa vapaamielisimpiin valtioihin kuuluneessa Venetsiassa juutalaisten ei tarvinnut pelätä samanlaista väkivaltaa kuin lähes kaikkialla muualla. Syrjintä, ennakkoluulot sekä väkivaltaiset vainot pitivät Euroopan juutalaisyhteisöt jatkuvassa hälytystilassa. Elämä niissä oli vaikeasti ennustettavaa, nöyryyttävää ja taloudellisesti epävarmaa.

Suvaitsevaisuudella oli silti rajansa Venetsiassakin. Juutalaisia siedettiin, koska tasavalta tarvitsi heidän taitojaan, työpanostaan ja varojaan pysyäkseen Välimeren kauppamahtina; lähinaapureiksi heitä ei haluttu.

Keskustan laitamille työnnetty getto oli sopivan lähellä ja tarpeeksi kaukana. Se toimi samanlaisena työvoimavarastona kuin Soweton kaltaiset mustien asuinalueet Etelä-Afrikan rotuerottelukaudella.

Siinä missä apartheid-ajan mustat joutuivat väistelemään vain valkoisille -kylttejä, Venetsian juutalaiset kantoivat tunnuksenaan keltaista hattua tai huivia. Käytäntö siirtyi pian Rooman gettoon ja sitten muualle Eurooppaan – ja keltainen väri aikanaan myös natsi-Saksan juutalaistunnuksiin. ”Siksi gettoa pitää muistaa muttei juhlia”, toteaa Del Mercato.

Muistamisen merkitystä korostaa Eurooppaan paraikaa kohdistuva kansainvaellus ääri-islamilaisen terrorin ydinalueilta. Monien yhteiskuntatieteilijöiden mielestä Pariisin ja Brysselin banlieuet ovat 2000-luvun gettoja.

Geton tavoin ne edustavat asumismuotoa, jota tämän päivän yhdyskuntasuunnittelussa pyritään välttämään: yhden väestöryhmän tai sosiaaliluokan käpertymistä omalle alueelleen tavalla, joka edistää ennakkoluuloja, tietämättömyyttä ja eriarvoistumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat