Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isoin animaatiosarjahanke sitten Muumien: suomalainen Kikattava Kakkiainen sai suurtilauksen ja rahoitusta ulkomailta

Sarjasta toivotaan kansainvälistä hittiä. Suomalainen animaatio ponnistaa maailmalle nyt kansainvälisen rahoituksen avulla.

Kulttuuri
 
Liisa Takala
Tuottaja Anttu Harlin esitteli Kikattava Kakkianen -animaation uutta tuotantokautta työryhmän perheille tällä viikolla.
Tuottaja Anttu Harlin esitteli Kikattava Kakkianen -animaation uutta tuotantokautta työryhmän perheille tällä viikolla. Kuva: Liisa Takala

Suomalainen animaatio- ja peliyhtiö Gigglebug Entertainment Oy on saanut Yleltä suurtilauksen, minkä avittamana yhtiön Kikattavasta Kakkiaisesta kasvaa suurin Suomessa tuotettu animaatiosarja.

Yhteensä 62-osainen Kikattava Kakkiainen alkaa elokuussa osana lastenohjelma Pikku Kakkosta. Sen jälkeen sen esittävät Sveitsin, Tanskan ja Ruotsin yleisradioyhtiöt.

Sarja on myyty nyt yhteensä kolmeentoista maahan, yhtiöstä kerrotaan.

”Suomessa ei ole tehty vastaavaa animaatiosarjaa sitten Muumien”, sanoo Gigglebug Entertainmentin toimitusjohtaja ja tuottaja Anttu Harlin.

Animaatioyhtiö on kerännyt 1,7 miljoonan euron rahoituspotin sarjan tuottamista varten. Puoli miljoonaa tästä on uudelta suomalaiselta IPR.VC-pääomasijoitusrahastolta.

Yle on tilannut myös kaksi muuta suuren mittakaavan suomalaista animaatiosarjaa, Hima Light Oy Suomen Albi Lumiukon ja Aittokoski Experiencen Pikkulin.

Molempien takana on kansainvälistä rahoitusta ja Yle on niissä mukana osatuottajana.

Tämän mittakaavan kotimaisten animaatioiden tilaaminen on poikkeuksellista, kertoo Ylen lastenohjelmien vastaava tuottaja Jarmo Oksa. Ylen viimeisimpiä suuren luokan lasten animaatiotuotantoja oli Mauri Kunnaksen ja Pekka Lehtosaaren Joulupukki ja noitarumpu vuodelta 1996.

Syynä on raha.

”Meillä on mahdollisuuksia lähteä tuotantoihin, jos niissä on mukana kansainvälistä rahoitusta”, Oksa sanoo.

Oksan mukaan viime vuosina on koulutuksen myötä myös noussut pinnalle uusi animaattorisukupolvi.

Tulokset näkyvät – Pikkuli on myyty neljääntoista maahan. Albi Lumiukko päätyy puolestaan miljoonien kiinalaislasten katsottavaksi, sillä Yle teki keväällä sopimuksen Aasian Wekids-jakelijan kanssa.

Harlinin mukaan suomalaisten animaatioiden kansainvälisessä viennissä on vielä paljon kehitettävää.

”Kotimaista rahoitusta lasten sarjaan on mahdollista saada vain noin reilu kolmasosa, kun muualla Euroopassa kotimarkkinoiden rahoitus kattaa jopa yli puolet budjetista.”

Tämä pakottaa suomalaiset animoijat hankkimaan enemmän ulkomaista rahaa kuin muut eurooppalaiset kollegansa.

Gigglebug Entertainment on saanut rahoitusta esimerkiksi saksalaiselta WDRmediagroupilta, mikä on Anttu Harlinin mukaan pitkällisen ”jalkatyön” ansiota.

Jalkatyötä on vaatinut myös sarjan ennakkomyynti: Harlin ja sarjan ohjaaja Joonas Utti ovat kiertäneet Eurooppaa esittelemässä Kikattavaa kakkiaista mahdollisille levittäjille.

HS kertoi ennakkomyynnistä joulukuussa 2014.

Alkunsa naurava ötökkä sai, kun Utti tuli esittelemään Harlinille tarttuvan naurun ideaa viisi vuotta sitten, Harlin kertoi HS:n haastattelussa keväällä 2015.

Nyt Kikattavaa Kakkiaista tekee yhteensä noin 15 henkilöä Gigglebugin studioilla Helsingin Töölössä ja Mikkelissä. Lisäksi sarjaa tekevät etätyönä ulkomainen animaattori ja käsikirjoittaja.

Ensimmäiset 26 jaksoa syntyivät Harlinin ja ohjaaja Joonas Utin mukaan puolessatoista vuodessa.

Harlin ja Utti tekevät alustavan käsikirjoituksen kaikkiin jaksoihin. Vielä on tehtävä toiset 26 jaksoa ennen elokuuta. Niiden valmistelu jatkui tällä viikolla.

He toivovat, että sarjan menestys avaisi lisää ovia suomalaisille animoijille kansainvälistymistä varten.

”Meillä on tavoitteena tehdä tätä seuraavat 20 vuotta.”

2.6.2016 klo 16.57 lisätty tieto Aittokoski Experiencen Pikkuli -lastenanimaatiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat