Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eteläkorealaisen Kim Heesunin huikeat suoritukset toivat balettikilpailun pääpalkinnon

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun finaali oli epätasainen ja jännitys aiheutti toisena finaali-iltana yllättäviä virheitä

Kulttuuri
 
Mika Saarelainen
Mirka Kleemola
Eteläkorelainen Kim Heesun vakuutti kaikilla kierroksilla laajalla kyvyllään tulkita sekä erilaisia klassisia rooleja että mahtavia nykytanssinumeroita.
Eteläkorelainen Kim Heesun vakuutti kaikilla kierroksilla laajalla kyvyllään tulkita sekä erilaisia klassisia rooleja että mahtavia nykytanssinumeroita. Kuva: Mirka Kleemola
Fakta

Balettikilpailun palkintoja

 Jane Erkko Grand Prix,15 000 e: Kim Heesun, Etelä-Korea.

 Seniorinaiset: Jaettu 1. palkinto 7 000 e: Zhan Xinlu , Kiina ja Sun Yimeng, Kiina; 2. palkintoa ei jaettu; 3. palkinto 3 500 e: Yoshiko Kamikusa, Kanada.

 Juniorinaiset: 1. palkinto 3 500 e: Shin So Jung, Etelä-Korea; 2. palkinto 2 500 e: Li Fangqi, Kiina; 3. palkinto 1 500 e: Shim Yeojin, Etelä-Korea.

 Seniorimiehet: 1. palkintoa ei jaettu. 2. palkinto 6 000 e: Yun Byul, Etelä-Korea; jaettu 3. palkinto 3 000 e: Takatoshi Machiyama, Japani ja Kengo Nishioka, Japani.

 Juniorimiehet: 1. palkinto 3 500 e: Chen Zhuming, Kiina; 2. palkinto 2 500 e: Sun Yuedong, Kiina; 3. palkinto 1 500 e: Frederico Loureiro, Portugali.

 Koreografiapalkinto: 2 000 e Jae Deok Kimin Aria-koreografialle.

 Lisäksi jaettiin joukko 1 000 euron kannustuspalkintoja.

Helsingin 8. kansainvälisen balettikilpailun kirkkain palkinto, 15 000 euron suuruinen Jane Erkko Grand Prix, meni Etelä-Koreaan.

Ottajia sille olisi ollut samasta maasta useampia, mutta nyt palkittiin 24-vuotias Kim Heesun, jonka suoritukset alkukierrokselta lähtien olivat huikeita. Hän vakuutti kaikilla kierroksilla laajalla kyvyllä tulkita sekä erilaisia klassisia rooleja että mahtavia nykytanssinumeroita.

Balettikilpailun finaalikierros oli epätasainen.

Ensimmäisenä finaali-iltana nähtiin varsinaista klassisen baletin ilotulitusta, toisena taas jännitys aiheutti jopa suoranaisia virheitä.

Yksi teknisesti täydellisimmistä esityksistä oli kahden eteläkorealaisen, 19-vuotiaan Park So Yunin ja 21-vuotiaan, miesten sarjan kakkoseksi sijoitetun Yun Byulin pas de deux eli kaksintanssi baletista Don Quijote.

Täysin moitteetonta ja melkein yli-inhimillistä teknistä taituruutta höysti tulisilla nyansseilla herkutteleva tulkinta.

Erityismaininta on annettava naistanssijan koetinkivestä, 32:sta fouetté-käännöksestä, jotka Park pyörähti erityisen suvereenisti, mutta sortumatta sirkuksen puolelle.

Don Quijoten vaativa pas de deux oli myös japanilaisten Rieko Hataton ja miesten jaetun kolmannen palkinnon napanneen Kengo Nishiokan esittämänä mestariluokkaa. Tässä parissa naisedustajan juniorimaisuus korostui hieman ja siksi pisteet menivät korealaisille.

Soolonumeroiden paras esitys oli koko kisan ajan vahvasti kilpailleen, Nishiokan kanssa seniorimiesten kolmannen sijan jakaneen Japanin Takatoshi Machiyaman, 25, kahden variaation kokonaisuus. Etenkin usein niin kovin käytössä kulunut variaatio Merirosvo-baletista (Le Corsaire) oli hänen tanssimanaan kaikkea muuta kuin tasapaksu.

Machiyama on uljaimpia koskaan näkemiäni piraatteja ja tulkitsi variaation nautinnollisen pieteetillä.

Kolmas sija tuntuu tälle taiturille pettymykseltä, niin taidokas ja monialainen mies on.

Finaalin nykytanssinumeroissa moni kilpailijoista kärsi huonoista koreografioista.

Onneksi kisassa oli edes yksi sekä koreografinen että esityksellinen helmi.

Sen toivat lavalle jo välierissä hurmanneet kisan pääpalkittu Kim Heesun ja parinsa Jeon Jojin. Väkevällä tulkinnalla ja erinomaisella koreografialla esiintyneet tanssijat loistivat myös klassisessa osuudessa. Huonosti vartioitu tyttö -baletin pas de deux oli kauniin keveä ja ilmava.

Erityisesti Kim Heesunin tyyli on vakuuttava, ja hän osoitti koko kisan ajan olevansa harvinaisen monipuolinen tulkitsija ja oikea valinta Grand Prix -palkinnonsaajaksi.

Naisten seniorisarjan ykköspalkinto jaettiin kahden kiinalaisen ballerinan kesken. Suomen kansallisbaletissa työskentelevä Sun Yimeng ja hänen kilpakumppaninsa Zhan Xinlu arvioitiin lopulta samantasoisiksi ja molemmat 7 000 euron palkinnon arvoisiksi. Naisten kolmonen oli tuomariston mielestä taidokas, mutta alkuerien jälkeen hieman hiipunut Kanadan Yoshiko Kamakusa.

Juniorisarjan voitot ja 3 500 euron palkinnot menivät miehissä Kiinan Chen Zhumingille ja naisissa taidokkaalle lahjakkuudelle, Etelä-Korean Shin So Jungille.

Suomen Suvi Honkanen ei päässyt parhaimpaansa Talisman-baletin kaksintanssissa. Jännitys näkyi esityksessä teknisinä epätarkkuuksina eikä hän valitettavasti yltänyt loistavan parinsa Yonen Takanon tasolle. Myös nykytanssiosuus oli vaisuhko ja koreografisesti ei ihan paras valinta Honkaselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat