Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teuvo Hakkarainen ei ole ensimmäinen Ylen sisällön suitsija – näitäkin lauluja ja ohjelmia on Ylessä vuosien varrella sensuroitu

Suomalaisten moraali- ja kauneuskäsitysten valvonnalla on pitkät perinteet

Kulttuuri
 
C. G. Hagström
Mauri Antero Nummisen tuotanto ja laulutyyli oli aikanaan liikaa Yleisradion musiikkiammattilaisille ja kanavajohdolle. Esityskieltoja pätkähteli.
Mauri Antero Nummisen tuotanto ja laulutyyli oli aikanaan liikaa Yleisradion musiikkiammattilaisille ja kanavajohdolle. Esityskieltoja pätkähteli. Kuva: C. G. Hagström

Yle-työryhmä on vasta pohtimassa Yleisradion tehtäviä, rahoitusta ja hallintoa, mutta työryhmän jäsen Teuvo Hakkarainen (ps) on jo ehtinyt kertoa julkisuuteen omia ja puolueensa ajatuksia. Maanantaina Hakkarainen ilmoitti puoluelehti Suomen Uutisille, että hän haluaisi kiristää Ylen ohjelmatuotannon valvontaa.

Hakkaraisesta Yleisradio esittää nykyiselläään liikaa esimerkiksi ruotsinkielistä ja monikulttuurista ohjelmistoa sekä ”kaupallista hömppää”.

Hakkaraisen ”isoveli valvoo” -ajatukset alkoivat oitis kutitella suomalaisten mielikuvitusnystyröitä: mitä valvonta mahtaisi käytännössä tarkoittaa ja mitä kiellettäisiin? Kaikki tummaihoiset pois tv-ruudusta? Ruotsinkieliset uutiset? Maailmanmusiikki?

Myös muistinystyröitä alkoi kutitella: ei olisi ensimmäinen kerta, kun Yleisradiossa suitsitaan ohjelmantekijöitä ja jopa taiteilijoita. Itse asiassa siihen on takavuosilta hyvinkin vankat perinteet.

Muun muassa tällaistakin on Yle sensuroinut kanaviltaan.

Helismaa ei kelvannut

Reino Helismaa ja Toivo Kärki kynäilivät yhteistyönä vuonna 1948 tarttuvan kappaleen Suutarin tyttären pihalla. Kappale joutui kuitenkin radiossa soittokieltoon kahdeksitoista vuodeksi.

Nasakuva O.Y.
Reino Helismaa ei ollut Ylen musiikkiraadin mieleen.
Reino Helismaa ei ollut Ylen musiikkiraadin mieleen.

Alkoi vuosia jatkunut huhumylly kiellon syistä. Arveltiin esimerkiksi, että kielto olisi johtunut kohdasta, jossa kerrottiin suutarin tyttären aitasta kuuluneesta ”juu”-kuiskauksesta tai että presidentti J. K. Paasikiven puoliso Alli ei ollut kenkäkauppiaan tyttärenä pitänyt vihjailevasta laulusta. Ilmeisesti todellinen syy kieltoon oli Yleisradion musiikkiraadin maku: se nyt vain ei lämmennyt Helismaan esitykselle.

Taustalla oli 1950-luvulta aina 1970-luvun alkuun vallalla ollut ”sensuurikäytäntö”.

Uudet levyt soitettiin ensin Ylen omalle raadille, joka luokitteli levyt sen mukaan, kuinka kelvollisia ne olivat radiosoittoon.

Alkuaikoina soittokielto napsahti yleensä sen vuoksi, että kappale oli raatilaisten mielestä musiikillisesti heikko. Jake Nyman ja Pekka Gronow kirjoittavat Suomi soi 3 -kirjassa, kuinka koulutetut laulajat kelpasivat raadille, sen sijaan kansanhumoristeihin kuten Reino Helismaahan ja Veikko Laviin suhtauduttiin ”kohtuuttoman kielteisesti”.

Yömiehen lauantai

Musiikki ja yhteiskunta muuttuivat 1960-luvulla avoimemmiksi ja rohkeammiksi. Nyt Ylessä jouduttiin antamaan esityskieltoja moraalisesti arveluttaville lauluille. Niitähän riitti.

V. K. Hietanen
Irwin Goodman aiheutti Vexi Salmen kanssa Ylessä laajaa pahennusta, mutta Työmiehen lauantai -laulu ei joutunut koskaan varsinaiseen esityskieltoon.
Irwin Goodman aiheutti Vexi Salmen kanssa Ylessä laajaa pahennusta, mutta Työmiehen lauantai -laulu ei joutunut koskaan varsinaiseen esityskieltoon.

Irwin Goodmanin ja Vexi Salmen rekkakuskin letkautuksesta alkunsa saanut Työmiehen lauantai ei joutunut koskaan soittokieltoon, vaikka niin usein sanotaan. Pahennusta se silti herätti: jotkut katsoivat, että se loukkasi suomalaista työmiestä.

Radion lauantaiohjelmaa juontanut toimittaja Aune Haarla pyysi äänitarkkailijaa leikkaamaan alkukirjaimen pois laulun jokaisesta työmies-sanasta. Sen jälkeen radiossa kuultiin Irwiniä, joka lauloi ”yömiehen lauantaista.”

Pahin oli Numminen

Yksi Ylen kielletyimmistä artisteista oli M. A. Numminen. Kun muilta kiellettiin yksittäisiä kappaleita, Nummiselta kiellettiin kokonaisia levyjä.

Esimerkiksi klassikko Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa oli Ylen hallintoneuvoston mielestä eduskunnan vastainen ja alkoholimyönteinen. Nykykatsannossa sanat eivät vaikuta kovin paheksuttavilta, esimerkiksi tämä laulun ”alkoholimyönteinen” osuus: ”Naiseni sanoi: ’Anna minulle lisää mietoa valkoviiniä.’ Minä annoin. Itse asiassa kumpikin hieman maistelimme.”

Eduskunnan vastaisuus ilmeni sanoissa ”oikeistolaiset käyttivät polun oikeata laitaa” sekä ”vasemmistolaiset käyttivät polun vasenta laitaa”.

Lindell sämpläsi lähetyksen poikki

Musiikkilehti Rumba uutisoi vuonna 1990 pienimuotoisesta ongelmasta, jonka oli aiheuttanut tahattomasti muusikko Tommi Lindell.

PAUL WILLIAMS
Tommi Lindell vuonna 1997.
Tommi Lindell vuonna 1997.

Lindell oli napannut Ylen tv-lähetysten lopussa tuolloin soineen piipityssignaalin ja sämplännyt sen mukaan MC Kemppaisen ja Lindelltronicsin Maan tapa -kappaleeseen.

Kun Maan tapa soitettiin Yöradion lähetyksessä, katkesi Ylen lähetys ympäri Suomea. Kappale asetettiin Ylessä epäviralliseen esityskieltoon. ”En mä tiennyt, että se toimii noin,” kommentoi Lindell Rumbassa keväällä 1990.

Rääväsuinen munkkikuoro

Lapinlahden Lintujen Maailman kahdeksan ihmettä -sketsisarjassa esiintyi 1990-luvun alussa ortodoksinen munkkikuoro, jonka hymnit sisälsivät muutakin kuin vain ortodoksista liturgiaa.

Munkit lauloivat muun muassa kiljusta ja sen mukanaan tuomista lieveilmiöistä munkkiyhteisössä. Toopelivisio-kirjan mukaan TV1:n johto poistatti v-alkuiset sanat rääväsuisten munkkien puheista.

Munkkien omalaatuista laulua voi kuunnella Ylen Elävässä arkistossa.

Kumiankan lento loppui lyhyeen

Syksyllä 1997 TV1:ssä esitettiin ensimmäinen osa uudesta huumorimusiikilla höystetystä Kumiankka Klubi -sarjasta, jossa vieraana oli muun muassa Aarne Tenkanen.

Sen enempää jaksoja ei sitten tullutkaan. TV1:n johto hyllytti sarjan, jonka ideana oli ollut luottaa juontajakaksikko Ile Jokisen ja Remu Aaltosen spontaaniin sanailuun. Ohjelma lopetettiin heti – se oli niin huono.

Kumiankka Klubin ainoaksi jäänyt jakso löytyy Ylen Elävästä arkistosta.

Terrorismille ei enää naureta

Viimeisin ”sensuuritapaus” on tältä keväältä, jonka myötä tuli selväksi, että epäkorrekti terroristihuumori ei enää näinä päivinä vetele. Verkossa alkoi kiertää huhu, että Yle Areenan vanhoissa Kummeli-sketsisarjan jaksoissa ei ole enää törttöilevästä arabiterroristista Azizista kertovia sketsejä.

Timo Kahilaisen esittämä Aziz-arabiterroristi mokaili pahasti Kummelin sketseissä. Niin pahasti, että Kummelin tekijät olivat itse sitä mieltä, ettei 1990-luvun hahmo ole korrekti enää 2010-luvulla.
Timo Kahilaisen esittämä Aziz-arabiterroristi mokaili pahasti Kummelin sketseissä. Niin pahasti, että Kummelin tekijät olivat itse sitä mieltä, ettei 1990-luvun hahmo ole korrekti enää 2010-luvulla.

Huhu osoittautui todeksi: ”Kummelin uusintajaksoista on jätetty pois Aziz-sketsit, koska on haluttu välttää mielipahaa terrorismitapahtumien yhteydessä”, kertoi Yle Areena Twitterissä. Kyse oli enemmänkin itsesensuurista.

”Ehdotus niiden poistamisesta tuli tekijöiltä, siis Kummelin tekijöiltä itseltään”, kertoi Yleisradion luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén Uudelle Suomelle.

Voikin mennä tovi ennen kuin televisiossa nähdään taas itseään räjäyttelevän Azizin kaltaisia hahmoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat