Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kuningaskin laittoi lusikkansa Nobel-keskussoppaan

Tukholmaan suunniteltu Nobel-keskus herättää tiukkaa keskustelua – kuninkaan mielestä sen voisi rakentaa jonnekin muualle

Kulttuuri
 
David Chipperfield Architects
Nobel-keskus Hovslagar-kadulta katsottuna, kohti Nybrovikeniä.
Nobel-keskus Hovslagar-kadulta katsottuna, kohti Nybrovikeniä. Kuva: David Chipperfield Architects

Kiista Blasieholmenille Tukholman ytimeen rakennettavasta Nobel-keskuksesta on saanut Ruotsissa myös kuninkaallisen ulottuvuuden.

”Nobel-keskusta voidaan siirtää”, sanoi kuningas Kaarle XVI Kustaa ruotsalaismedialle. Kuningatar Silvian mielestä asiasta pitäisi järjestää kansanäänestys. Kuninkaan mielestä voittanut suunnitelma on myös liian iso.

”Sen ei tarvitse olla niin jättimäinen”, kuningas tuumi Dagens Nyheter -lehdessä.

Ajatus siitä, että vanha kuninkaallinen tullihuone olisi purettava uudisrakennuksen tieltä ei myöskään miellytä.

”Talo edustaa aikaansa ja kontakteja muiden maiden kanssa”, kuningas pohti DN:ssä. ”Kyse on Ruotsin hyvistä kauppayhteyksistä muun Euroopan kanssa ja myös yli valtamerten.”

Kuningas ja kuningatar tutustuivat tiistaina remontissa olevaan Kansallismuseoon ja piipahtivat myös sen välittömässä läheisyydessä olevalla paikalla, johon arkkitehti David Chipperfieldin suunnitteleman keskuksen olisi määrä nousta.

Hanke on herättänyt laajaa vastustusta. Valituksia on jätetty 475. Sekä valtion kiinteistövirasto että Ruotsin rakennussuojeluyhdistys lukeutuvat valittajien joukkoon. Vastustuksen syitä ovat sijainti arkeologisesti arvokkaalla alueella sekä metallinhohtoisen rakennuksen koko ja materiaali.

Kuninkaan kannanotto ärsyttää monia. ”On merkillistä, että kuningashuone sekaantuu poliittiseen päätöksentekoon”, totesi Tukholman kaupungin rakennus- ja kulttuurineuvos Roger Mogert Ruotsin radion haastattelussa torstaina.

Jotkut näkevät, että kuningas tuo esiin kansalaismielipiteen. Kaavailtu rakennus sijaitsee vastapäätä kuninkaanlinnaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat