Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välihuutelu keskeytti kulttuurin rahoitusta puivan tilaisuuden Säätytalolla: ”Käsi ylös, joka haluaa, että jatketaan”

Kulttuuriväki keskusteli VOS-järjestelmän uudistamisesta säätytalolla. Kaikkia ohjelma ei miellyttänyt.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen
Sanni Grahn-Laasonen avasi keskustelun kulttuurirahoituksen muutostarpeista HS:n jutussa lokakuussa 2015. Jutussa ministeri vieraili Kiasmassa.
Sanni Grahn-Laasonen avasi keskustelun kulttuurirahoituksen muutostarpeista HS:n jutussa lokakuussa 2015. Jutussa ministeri vieraili Kiasmassa. Kuva: Juhani Niiranen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen järjestämä keskustelutilaisuus Säätytalolla keskeytyi perjantaina yllättäen, kun Sitran ennakointiasiantuntija Elina Kiiski-Katajan esitykseen kyllästynyt mieshenkilö vaati luennon keskeyttämistä.

Kiiski-Kataja oli juuri päässyt noin tunnin mittaisen luentonsa kolmanteen aiheeseen, joka oli ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen vähenemisen vaikutus yhteiskuntakehitykseen.

”Talouskasvu ja luonnonvarojen käyttö on kytkettävä irti toisistaan. On siirryttävä yhteiskuntaan ja maailmaan, jossa hyvinvointi ja talous voivat kasvaa, mutta luonnonvarojen käytön ja päästöjen on samaan aikaan tultava alas”, Kiiski-Kataja luennoi.

Sitran mukaan maailmanlaajuinen kestävyyskriisi on Suomen tulevaisuuden merkittävin haaste, mutta erästä mieshenkilöä aihe ei kiinnostanut.

”Oo nyt kiltti. Ei tällä oo mitään tekemistä tän meidän jutun kanssa. Tää on ihan hirvittävän raskasta ja väsyttävää”, mies huusi kovaäänisesti.

Miehen reaktio on osin ymmärrettävä, sillä ilmastonmuutoksen ja taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistamisen välille on vaikea löytää suoraa yhteyttä.

Sitralta tilatun puheenvuoron tarkoitus oli kuitenkin avata tulevaisuuden megatrendejä ja kannustaa kulttuuriväkeä keskusteluun taiteen tehtävästä muuttuvassa maailmassa. Paikalla oli paljon muun muassa teatterilaitosten, orkestereiden ja museoiden johtoa.

Kiiski-Kataja halusi muun muassa tietää, millaisia mahdollisuuksia taiteilijoilla olisi auttaa yhteiskunnissa tapahtuvan hajaannuksen jäsentämistä. Aiemmin hän oli käsitellyt luennossaan muun muassa digitalisaatiota ja robotiikkaa.

Luennoitsija ei välihuudosta hätkähtänyt. Tyynesti Kiiski-Kataja ehdotti äänestystä asiasta.

”Käsi ylös, jotka haluaa, että jatketaan”, hän sanoi.

Salillinen käsiä nousi ja esitys jatkui loppuun asti kannustavien väliaplodien saattelemana.

Facebook-viestissään ministeri piti Kiiski-Katajan esimerkkiä rohkaisevana.

”Tuli mieleen, että taisimme juuri todistaa ajankuvaa. Tällä kertaa keskustelu voitti äänekkään ääripään”, Grahn-Laasonen kirjoittaa. Hän perusteli taiteen rahoituksen muutostarpeita ensimmäistä kertaa HS:n jutussa lokakuussa 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat