Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä kirja, parempi mieli – vanha ruokakirja on lohtulukemista 80 vuoden takaa

Vanha ruokakirja on hurmaava ajankuva 1930-luvun Helsingistä

Kulttuuri
 
Venla Rossi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Juhani Niiranen / HS
Teoksen käänsi suomeksi vuonna 1955 Kyllikki Villa.
Teoksen käänsi suomeksi vuonna 1955 Kyllikki Villa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Lohturuuan lisäksi monilla on lohtukirjoja. Kun itse olen sairas tai muuten huonolla tuulella, kaivan usein hyllystä esiin alkujaan 1934 ilmestyneen teoksen nimeltä Hauskaa ruuanlaittoa (alk. Laga mat som Lou-Lou). Juuri mikään ei tunnu turvallisemmalta kuin lukea uudestaan ja uudestaan kolmesta eri tavasta tarjota lampaankyljyksiä Kaivopuiston porvarisrouville.

Yli 80 vuotta vanhan teoksen kirjoittivat aikanaan dramaturgi ja teatteriarvostelija Nils Lüchou ja hänen vaimonsa Marianne Lüchou. Joka lukuun sisältyy resepti tai pari. Kyseessä ei silti ole pelkkä keittokirja, vaan eri suuntiin rönsyilevä pakinakokoelma keittiön ja kauppahallin liepeiltä. Välillä kerrotaan tarina lihamuhennokseen kyllästyneestä pyykkäristä, välillä pohditaan omeletin olemusta. Tekijät antavat myös runsaasti erilaisia käyttäytymisneuvoja ja ohjeita onnelliseen avioliittoon.

Ruokakirjat ovat mainiota ajankuvia. Ne kertovat myös kirjoittajastaan ja oletetusta lukijakunnastaan. Ensimmäinen suomenkielinen keittotaidon opas oli vuonna 1878 julkaistu, ruotsalaisesta alkuperäisteoksesta suomennettu Kokki-kirja. Sen maailma oli herraskainen: reseptien toteutukseen tarvittiin kalliita raaka-aineita ja keittiövälineitä. Teos oli silti suosittu kaikissa yhteiskuntaluokissa. Keittokirjojen avulla on jo pitkään haaveiltu hienoista ruokalajeista ja paremmasta elämästä.

Minäkin ihastelen Hauskan ruuanlaiton kirjoittajien elämäntapaa. Olen kateellinen. Heillä on oma juustokauppias ja keittiö, jossa voi paahtaa kastanjoita avotulella.

Siitä en tosin ole erityisen surullinen, että aivomuhennoksella päällystetyt voileivät eivät enää ole muotia.

Teoksen alkuun on valittu sitaatti kuuluisalta ranskalaiselta keittiömestari Marie Antoine Carêmelta: “Sinä päivänä jona maailmassa ei ole enää keittotaitoa ovat myös oppi, kirkas, nopea äly, eläytymiskyky ja ystävyyssuhteet lakanneet olemasta; silloin ei enää ole yhteiskuntaa.”

Tämän kirjan lukemisen jälkeen on helppo olla samaa mieltä.

Ruokaohjeita ja kuvia julkaistaan nykyään kirjojen lisäksi internetissä. Mutta sosiaalisen median ruokakuvat ja videot ovat usein pintaa, ihanaa silmäkarkkia. Siitä tulee helposti ähky. Vanhan ajan ruokakirjan lukemisen jälkeen on sen sijaan tasapainoinen ja ravittu olo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat