Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Madonna voitti Vogue-hitin kopiointia koskevan oikeusjutun

Kulttuuri
 
HS
BOBBY YIP
Madonna on käynyt oikeutta 1990-luvun Vogue-hitistään.
Madonna on käynyt oikeutta 1990-luvun Vogue-hitistään. Kuva: BOBBY YIP

Madonna on voittanut oikeusjutun, jossa häntä syytettiin kappaleen luvattomasta kopioinnista. Kiistakapulana oli Madonnan vuonna 1990 levyttämä hitti Vogue, jossa on käytetty sampleä Salsoul Orchestran kappaleesta Love Break.

BBC:n uutisen mukaan yhdysvaltalainen vetoomustuomioistuin päätti, että lainattu musiikin pätkä on kestoltaan niin lyhyt, että sen alkuperää ei voi tunnistaa. Voguessa kuultavassa sämplessä on 0,23 sekuntia kestävä puhaltimien staccato-isku.

Kopiointia koskeva oikeusjuttu käynnistyi kesällä 2012, kun alkuperäisen kappaleen säveltäjää edustava yhtiö haastoi Madonnan ja hänen levy-yhtiönsä oikeuteen. Haastajan mukaan lainauksen alkuperää ei voitu varmistaa aikaisemmin, koska tekniikka ei ollut siihen riittävän kehittynyttä.

Salsoul Orchestran Love Break on alun perin vuodelta 1977. Siitä julkaistiin vuonna 1983 Shep Pettibonen tekemä remix-versio Ooh I Love It (Love Break), ja Pettibone tuotti myöhemmin myös Madonnan Vogue-kappaleen.

Salsoul Orchestra oli vuosina 1974-1982 toiminut newyorkilainen studiokokoonpano, joka soitti lukuisilla sen ajan soul- ja diskohiteillä.

Sen johtajana toimi Vincent Montana, joka on myös Love Breakin säveltäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat