Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nostalgia tuo meille lohtua, mutta vielä sata vuotta sitten sitä pidettiin masennuksen muotona

Nostalgia on ihmiselle tärkeä voimavara, jota valokuvat ruokkivat. Valokuvien avulla rakennetaan omaa identiteettiä, kirjoittaa Riitta Koivuranta.

Kulttuuri
 
Riitta Koivuranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.
Erkki Huhtala
Vanhat kotialbumikuvat huokuvat nostalgiaa, joka vie katselijan aikamatkalle esimerkiksi lapsuuden maisemiin. Kuvassa vappuhumua Vaasan torilla vuonna 1980.
Vanhat kotialbumikuvat huokuvat nostalgiaa, joka vie katselijan aikamatkalle esimerkiksi lapsuuden maisemiin. Kuvassa vappuhumua Vaasan torilla vuonna 1980. Kuva: Erkki Huhtala

”Minä en ota koskaan valokuvia. Ei minun tarvitse, muistan asiat muutenkin.”

Jotenkin tuohon tyyliin muistan erään tuttavani kerran sanoneen. Siitä on ainakin yli kymmenen vuotta. En tiedä, onko hän sittemmin muuttanut mieltään. Silloin elettiin kuitenkin aikaa, jolloin digikameralla varustettuja älypuhelimia ei vielä ollut. Kuvan ottaminen tilanteesta kuin tilanteesta ei ollut niin helppoa kuin se on nyt.

Hämmennyin kommentista, koska itse olen aina räpsinyt ahkerasti kuvia eri tilanteissa. Minulle valokuvat ovat tärkeitä. Ne ovat ennen kaikkea muistoja, poimintoja elämästäni, historiani tallentamista.

Miten joku voi suhtautua siihen noin viileästi? Itse en ainakaan uskaltaisi luottaa muistiini, sillä muistotkin haalistuvat.

Andrew Haigh’n elokuvassa 45 vuotta pääpari havahtuu kysymään, miksi heillä on niin vähän valokuvia yhteisen elämän varrelta. Pariskunta on ollut 45 vuotta naimisissa, mutta heidän kodissaan ei ole esillä valokuvia. Kuvia ei itse asiassa ole koskaan tullut edes otettua. Sitä he sekä ihmettelevät että harmittelevat.

”Kaikki nuo kultaiset muistot”, huokaa vaimo kaihoisasti elokuvan ehkä yhdessä surullisimmista kohtauksista.

Vanhat valokuvat herättävät ennen kaikkea nostalgisia tunteita. Nostalgiaa on tutkittu viime vuosina muun muassa Southamptonin yliopistossa Britanniassa. Psykologiryhmän tekemien tutkimusten mukaan nostalgialla on paljon myönteisempiä vaikutuksia kuin aiemmin on ajateltu. Heidän mukaansa nostalgia on hallitseva ja perustavanlaatuinen inhimillinen kokemus, joka palvelee useita psykologisia avaintehtäviä.

Nostalgia on valokuvien suurimpia voimia. Mutta onko muistojen hautomisessa ja menneisyyden tapahtumien miettimisessä mitään järkeä? Luultavasti ei, jos niihin jää vellomaan. Nykyään pidetään parempana hyveenä dynaamista eteenpäin katsomista kuin menneisyyden ihannointia tai sinne haikailemista.

Mutta on eri asia elää menneessä ja jatkuvasti kaivata sinne kuin vain ikään kuin käydä siellä silloin tällöin. Jälkimmäinen on jopa suotavaa.

1800-luvulla nostalgiaa pidettiin melankolian tai masennuksen muotona, josta kärsivät etenkin maahanmuuttajat. Vasta 1900-luvun loppupuolella nostalgiaa alettiin määritellä myös muutoin kuin masennusta aiheuttavaksi koti-ikäväksi. Sana on johdettu kreikan kielen sanoista nostos (kotiinpaluu) ja algos (tuska).

Tutkimusten mukaan nostalgia ehkäisee yksinäisyyttä, ikävystyneisyyttä ja ahdistusta. Kylminä päivinä tai kylmässä huoneessa ihmiset käyttävät nostalgiaa kirjaimellisesti tunteakseen olonsa lämpimämmäksi. Nostalgisten muistojen jakamisen sanotaan myös lisäävän pariskuntien onnellisuutta ja läheisyyttä. Juuri sitä taisi toivoa myös Charlotte Ramplingin esittämä vaimo elokuvassa kaivatessaan kodin seinille valokuvia yhteisestä menneisyydestä miehensä kanssa.

Nostalgia on ihmiselle tärkeä voimavara.

”Nostalgia saa tuntemaan, että minulla on juuret ja jatkuvuutta. Se tarjoaa elämälleni muodon ja antaa voimaa jatkaa eteenpäin”, nostalgiatutkimuksen käynnistänyt professori Constantine Sedikides kuvailee.

Useimmat brittitutkimukseen osallistuneista ihmisistä kertoivat kokevansa nostalgiaa vähintään kerran viikossa, ja lähes puolet koki sitä kolme tai neljä kertaa viikossa. Ja vaikka nuo hetket liittyivät usein tilanteisiin, jotka olivat jollain lailla negatiivisesti sävyttyneitä tai yksinäisyyden tunteen täyteisiä, ihmiset kertoivat nostalgisoinnin auttavan heitä voimaan paremmin.

Siispä, kotialbumikuvat esiin!

Nostalgia tuo lohtua. Valokuvat tuovat lohtua. Todella tärkeitä ihmisiä ei tietenkään unohda koskaan, mutta valokuva heistä tuo heidät lähemmäksi. Harva tarvitsee valokuvaa pystyäkseen muistamaan hyvin edesmenneen läheisensä, mutta valokuva tekee heistä juuri siinä hetkessä hitusen elävämmän. Se saa aikaan voimakkaamman tunne-elämyksen ja palauttaa ehkä mieliin jotain sellaista, jota ei olisi muuten muistanut. Valokuvan todellinen merkitys onkin siinä, mitä sen yksityiskohdat herättävät katsojassa.

Kuulun Facebookissa ryhmään, jonne ihmiset laittavat vanhoja kuvia syntymäkaupungistani Vaasasta. Kuvien aiheet vaihtelevat suuresti, mutta ennen kaikkea ne muistuttavat muuttuneista kaupunkinäkymistä, ajasta, joka on peruuttamattomasti mennyt. Vastaavia ryhmiä muista suomalaiskaupungeista on Facebookissa useita.

Internet ja sosiaalinen media on antanut monille vanhoille valokuville väylän tulla näkyviin.

On käsittämätöntä, miten suuren tunteen jokin yksittäinen vanha kuva kotikaupungistani voi herättää, vaikka kuva olisi peräisin ajalta, jolloin en ollut vielä edes olemassa. Kuvat ovat välähdyksiä yhden kaupungin historiasta, jonka synnyttämän nostalgisen tunteen me kaikki lähes 12 000 ryhmän jäsentä kollektiivisesti jaamme.

Missä vaiheessa kuvat muuttuvat nostalgisiksi?

”Kuva voi olla sitä heti, kun se on otettu. Riippuu siitä, miten henkilö itse kuvaan suhtautuu. Nostalgiahan on oikeastaan vain kaipuureaktio. Jotain voi kaivata heti, kun se on kuvattu”, sanoo Aalto-yliopiston valokuvataiteen professori Merja Salo.

”Ennen paljon yksityisiä kuvia jäi vahingossa nurkkiin ja kenkälaatikoihin. Ja osittain siksi on valtava kokoelma vanhoja kuvia, joista ihmiset voivat takautuvasti koota omia elämänhistorioitaan.”

Digitalisoituminen on tuonut valokuvat uudella tavalla ihmisten ulottuville, mutta digikuvaamisen helppouden yksi kääntöpuoli on se, että niitä ei enää ehdi kunnolla laittaa albumiin. Tietokoneen kovalevyt täyttyvät tuhansista kuvista.

Valokuville on viime vuosina tullut myös aivan uusia käyttötapoja. Nykyään on kuvia, jotka häviävät eivätkä säily, sanoo Salo.

”On sovelluksia, kuten Snapchat (pikaviestipalvelu), jossa määritellään aika, jonka kuva on katsottavissa, ja sitten se katoaa. Jos ihmiset eivät katso, että valokuvat säilyttävät mitään, vaan se hävitetään heti, niin silloin kulttuurissa joku palikka muuttuu vähän”, Salo sanoo.

Paljon puhutaankin siitä, onko jakamisesta tullut tärkeämpää kuin säilyttämisestä. ”Muistot jaetaan heti, mutta niitä ei vaivauduta säilyttämään. Nykyihmisen pitäisi miettiä jo kuvatessaan, mitä haluaa säilyttää ja laittaa valmiiksi talteen.”

Salon mukaan kotialbumikuvien päätehtävä on henkilön identiteetin rakennus.

”Ihminen rakentaa omaa identiteettiä kuvien avulla, sekä niiden kuvien, joita itse ottaa että niiden, joita on valmiina perhealbumissa.”

Kaikki perhealbumiin päätyvät valokuvat ja niiden herättämät muistot eivät ole onnellisia ja iloisia, ja moniin saattaa liittyä menetyksen tuskaakin, mutta surullisempaa olisi se, jos omasta menneisyydestä ei olisi mitään kuvallisia jälkiä.

Lähteet: Wildschut, T., Sedikides, C., Arndt, J., & Routledge, C. D. (2006). Nostalgia: Content, triggers, functions. Journal of Personality and Social Psychology, 91, 975–993. New York Times, John Tierney (2013): What Is Nostalgia Good For? Quite a Bit, Research Shows

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat