Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barcelonan Primavera Sound -festivaalin avaus hehkui ihanan psykedelian ja LCD Soundsystemin paluun tahdissa

Primaverassa kyse tuntuu olevan planeetan tämän hetken kiinnostavimmasta ja uskottavimmasta popmusiikista.

Kulttuuri
 
Eric Pamies
LCD Soundsystem
LCD Soundsystem Kuva: Eric Pamies

Barcelona

Nyt sen uskaltaa viimeistään sanoa. Euroopan kesäfestivaalikauden avaava ja vanhan mantereen kenties merkittävimmäksi rock- ja popmusiikin katselmukseksi muodostunut Barcelonan Primavera Sound -festivaali on kasvanut hirviöluokkaan.

Festarin muutaman vuoden takaiset päälavat tuntuvat enää huvittavan pikkuruisilta esimerkiksi ruotsalaisen vaatejätin H&M:n sponsoroimien suurimpien mahdollisten lavojen rinnalla.

Viidessätoista vuodessa tapahtuman kokonaiskävijämäärä on kasvanut kahdeksasta tuhannesta lähes kahteensataan tuhanteen. Kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä, sillä liput loppuivat tänä vuonna ennätysaikaisin.

Kyse on tietenkin makuasioista, mutta eräänlaisen uuden Roskilde-festivaalin aseman suomalaisyleisön parissa vallanneen Primaveran ohjelmisto on tänä vuonna todennäköisesti kovatasoisin lajissaan koko maailmassa.

Mikä hienointa, The Beach Boysin klassikkolevyn Pet Soundsin esittävä Brian Wilson pois lukien Primaveran tämän vuoden kärkinimet eivät piehtaroi nostalgiassa, josta on tullut suurten rockfestivaalien helmasynti.

Primaverassa kyse tuntuu olevan yksinkertaisesti planeetan tämän hetken kiinnostavimmasta ja uskottavimmasta popmusiikista.

Tapahtuman pääesiintyjät, odotetun paluun muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen tekevien Radioheadin ja LCD Soundsystemin ovat kiinnittäneet parikin amerikkalaistapahtumaa. Lisättynä PJ Harveyn, Sigur Rósin, Tame Impalan, Deerhunterin ja Animal Collectiven tapaisilla taidepopin ja indien jättiläisillä Primaveran vetovoima alkaa olla sitä luokkaa, että torstain päälavojen yleisömeri todella muistutti Roskilden oranssin lavan edustan ekstaasia.

Vaivaannuttavan laiskan konsertin Helsingin Flow-festivaaleilla muutama vuosi sitten esittänyt Air oli yllättäen mitä täydellisin auringonlaskuyhtye festivaalin avausillan profiiliin. Ranskalaiskaksikon Nicolas Godinin ja Jean Benoit Dunckelin vintagesointi hyväili ylivertaisen hienona, kun yhtye keskittyi täysin kolmen ensialbuminsa materiaaliin The Virgin Suicides -elokuvan teemalla höystettynä.

Air näyttää vihdoin hyväksyneen asemaansa, mikä on palkitsevaa. Keskinkertaisuuksien sijaan Cherry Blossom Girlin ja Venusin kaltaiset suosikit sekä yllättävän hienot poiminnat kuten How Does It Make You Feel ja La Femme d’Argent avautuivat ensiluokkaisen hienostuneina ja kunniaa yhtyeen maanmiehen Serge Gainsbourgin esityölle tehden.

Kehutun debyyttinsä syksyllä julkaisseen ja Flow-festivaalille saapuvan brittiläisen Sam Shepherdin Floating Points oli Airin tavoin täydellinen lämmittelijä Tame Impalan psykedelialle. Shepherdin muun muassa jazzista ja hiphopista ammentava seikkailumieli jytisi tapahtuman amfiteatterissa kuin DJ Shadow jokunen vuosi sitten, rahtusella orgaanista elävyyttä kuorrutettuna.

Australiainen Tame Impala on onnistunut kasvamaan edellisen Primavera-esiintymisensä jälkeen yhdeksi maailman suurimmista indieyhtyeistä siitä huolimatta, että yhtyeen viime vuoden mestariteos Currents ei ole näppituntumalta edellisen tapainen massahitti.

Kevin Parkerin rakastettava ryhmä taikoi Barcelonan mustasta yöstä värikylläisen psykedeliapopin tunnelmatunnin. Lavalla nähtiin ihmeellisen hieno taiteilija: taivaallisen haikean optimistiset popsävelmät toivat mieleen, millaista jälkeä syntyisikään The Flaming Lipsin Wayne Coynen, Cut Copyn Dan Whitfordin ja Brian Wilsonin biisintekoleirillä suomalaisen kesämökin autuudessa.

Vaikka tekninen ongelma katkaisi Eventually-kaunokin, ryhmä jatkoi muutaman minuutin kuluttua ihailtavasti kuin mitään ongelmaa ei olisi ollutkaan.

Perjantain pääesiintyjä LCD Soundsystem on painottanut, ettei tämän vuoden paluukiertueessa ole kyse kunniakierroksesta. 2000-luvun merkittävin klubimusiikkiyhtye on kertonut uuden albumin olevan tulossa.

Äärisympaattinen ja veträessä iskussa ollut nokkamies James Murphy muistutti, että yhtyeen edellisestä Primaveran esiintymisestä oli kulunut 13 vuotta. Primaveran festivaali ja LCD Soundsystem ovat siis kasvaneet suurin piirtein käsi kädessä alansa suurimmiksi.

Newyorkilaisista newyorkilaisimman ryhmän analoginen diskorock paukkui mustavalkoiselta lavalta Murphyn lisäksi seitsemän soittajan voimin kuin mitään taukoa vuoden 2011 jäähyväisten jälkeen ei olisi ollutkaan.

Jättimäisen diskopallon valaisema varmaotteinen show oli suurimpien hittien kavalkadi melodisesti ihanista Someone Greatista, Homesta ja All My Friendsistä Get Innocuousin ja Losing My Edgen komppipyöritykseen sekä New York I Love You But You’re Bringin Me Downin balladihaikeuteen.

Keskiviikon lämmittelyiltana brittipopin veteraaniyhtye Suede esiintyi ilmaiskonsertissa, joka pohjusti yhtyeen torstaista uuteen levyyn keskittynyttä erikoiskonserttia.

Vaikka Sueden soitto ei ole vuosiin heijastanut sitä kiihkoa ja dekadenssia, joka oli yhtyeen polttoaine sen 1990-luvun suuruuden vuosina, 48-vuotiaan laulajan Brett Andersonin hikistä heittäytymistä saattoi pitää suorastaan malliesimerkkinä.

Olennaiset albumiraidat kuten Introducing the Band ja Still Life ovat vihdoin uineet yhtyeen hittikimaraan, kiitos Sueden klassikkoalbumien ympärille rakentuneiden erikoiskonserttien.

Perjantaina festivaali jatkuu maailman suurimman taiderockyhtye Radioheadin vajaan neljän vuoden hiljaisuuden katkaisevalla isojen lavojen paluukonsertilla sekä esimerkiksi yllätyspaluun julkistaneen 2000-luvun alun sämplesirkusihme The Avalanchesin odotetulla vedolla.

Eric Pamies
LCD Soundsystem
LCD Soundsystem
Eric Pamies
Tame Impala
Tame Impala
Eric Pamies
Tame Impala
Tame Impala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat