Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin sellisti sijoitti Panaman papereissa paljastuneen omaisuutensa palatsiin – HS vieraili paikalla

Vesa Sirén HS
Fakta

Sergei Roldugin: toiminta ja omaisuus

 Sellisti, Mariinski-teatterin orkesterin entinen äänenjohtaja.

 Rimski-Korsakov-konservatorion entinen professori ja rehtori

 Musiikin talon perustaja. Pääpaikka on Romanovien entinen palatsi Pietarissa. Konserttitoiminta on maailmanlaajuista.

 Pitkäaikainen muutaman prosentin omistusosuus Rossija-pankista.

 Nimetty Panaman papereissa omistajaksi yrityksissä Sonnette Overseas, International Media Overseas ja Raytar Limited.

 Näillä yrityksillä on puolestaan ollut omistuksia Kamaz-autotehtaassa ja VI-tv-mainosyrityksessä.

Pietari. Palatsin ovet avautuvat Pietarissa Moikajoen rannalla. Eteisessä meitä käsketään laittamaan suojapussit kenkien päälle. Astumme sisään.

Tässä se nyt on: Aleksanteri II:n pojan Aleksei Romanovin vuonna 1882 rakennuttama palatsi, johon ”Putinin sellistiksi” kutsuttu Sergei Roldugin (s. 1951) on laittanut Panaman papereista eli maailmanhistorian suurimmassa tietovuodossa paljastunutta omaisuuttaan.

Sellisti kutsuu palatsia nimellä ”Dom Muzyka”, englanniksi House of Music ja suomeksi siis Musiikin talo.

Täällä hän järjestää mestarikursseja ja esiintymistilaisuuksia nuorille venäläismuusikoille – ja ostaa heidän käyttöönsä Stradivariuksia ja muita arvosoittimia.

HS vieraili Putinin sellistin palatsissa
HS vieraili Putinin sellistin palatsissa
Sellisti Sergei Roldugin on presidentti Vladimir Putinin läheinen ystävä ja tuttu nimi Panaman papereista. HS vieraili pietarilaisessa palatsissa, johon sellisti on sijoittanut varojaan ja jossa hän järjestää mestarikursseja ja konsertteja nuorille venäläismuusikoille.

Aika hyvin on siis käynyt miehelle, joka nautti löylyistä kahdeksan vuotta sitten HS:n musiikkitoimittajan vieressä savusaunaillassa Mikkelin musiikkijuhlilla.

Minulle hän oli silloin vain solistisen hehkunsa menettänyt Pietarin Mariinski-teatterin orkesterin selloryhmän entinen äänenjohtaja, joka oli sittemmin noussut Rimski-Korsakov-konservatorion professoriksi ja rehtoriksi.

Saunan jälkeen sellisti sai viikatteesta päähänsä. Savcor-yhtiön perustaja Hannu Savisalo kastoi hänet mikkeliläisen perinteen mukaisesti kolmella viikatteenlyönnillä ”savusaunaritarien veljeskuntaan”. Mariinski-teatterin pääjohtaja Valeri Gergijev antoi sellistille savolaista huumoria ilmentävän kunniakirjan.

Peter Schünemann / Mikkelin musiikkijuhlat
Pianisti Miroslav Kultišev, Sergei Roldugin ja Valeri Gergijev Mikkelin musiikkijuhlien saunaillassa kesällä 2009.
Pianisti Miroslav Kultišev, Sergei Roldugin ja Valeri Gergijev Mikkelin musiikkijuhlien saunaillassa kesällä 2009.

Olisiko isku ollut lujempi vai hiljaisempi, jos sponsori olisi tiennyt sellistin parhaan kaverin nimen? Nimi paljastui suurelle yleisölle viimeistään tänä keväänä, kun Rolduginiin iski julkisuuden viikate Panaman papereiden tietovuodon seurauksena.

Paras ystävä on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Ja lehdet Süddeutsche Zeitungista Guardianiin epäilevät, että Putinin sellistiystävää on käytetty bulvaanina hämärissä rahansiirroissa.

Ystävyys alkoi vuonna 1977, jolloin Putin opiskeli KGB:n upseerikoulussa. Hän oli tutustunut sellistin veljeen Jevgeni Rolduginiin, joka työskentelee nykyisin Gazpromin Latvian-toimiston johdossa.

Veli esitteli sellistin ja Putinin toisilleen. Putin kyseli Rolduginilta vinkkejä klassisen musiikin kuunteluun. Ystävyyden syvennyttyä sellisti kysyi Putinilta, mitä tiedustelu-upseeri oikein tekee. ”Olen ihmissuhteiden asiantuntija”, Putin vastasi.

Se oli Rolduginille yllätys. Putin oli jättänyt silloisen kihlattunsa melkeinpä alttarille, kun sormukset ja hääpuku oli jo ostettu.

Vuonna 1980 Roldugin sai pronssia Prahan kevään sellokilpailussa ja pystyi ostamaan Ladan. Hän halusi esitellä autoa lentoemäntänä työskentelevälle nuorelle naiselle Kaliningradista. Tämä suostui treffeille, jos myös hänen ystävänsä Ljudmila pääsisi ajelulle. Roldugin pyysi ystäväänsä Putinia hoitamaan liput koomikko Arkadi Raikinin esitykseen ja tulemaan itsekin mukaan.

Putin istahti Ladaan tunnin myöhässä, mutta teatteriin ehdittiin. Tästä alkoi kolmen ja puolen vuoden seurustelu, joka johti Vladimirin ja Ljudmilan avioliittoon 1983. Kaksi vuotta myöhemmin sellisti Rolduginista tuli Putinien vanhimman tyttären Marijan kummisetä.

Juha Metso
Aleksei Romanovin palatsin salit tehtiin kukin eri tyylillä. Nykyisen Musiikin talon konserttisali on ”englantilaisessa salissa”.
Aleksei Romanovin palatsin salit tehtiin kukin eri tyylillä. Nykyisen Musiikin talon konserttisali on ”englantilaisessa salissa”.

1990-luvun vaihteessa Putin oli noussut Leningradin kaupungin johtoportaaseen Anatoli Sobtšakin suojeluksessa. Hän järjesteli esimerkiksi Rossija-pankin yksityistämistä ja muisti ystäviään.

Pankin osakkeet päätyivät esimerkiksi Putinin mökki- tai venäläisittäin datšanaapuri Juri Kovaltšukille. Muutamien prosenttien verran sai myös sellisti Roldugin.

Putinin nousun myötä hänen ”lompakokseen” lännessä kutsuttu pankki on kasvanut huomattavasti ja tehnyt loistosopimuksia hallinnon kanssa. Näin myös sellistin omistuksen arvo on noussut.

New York Times arvioi Rolduginin omaisuuden arvoksi pari vuotta sitten ehkä jopa yli 300 miljoonaa euroa, mutta silloin ei vielä tiedetty Panaman papereista.

Juha Metso
Kieltomerkkejä Musiikin talon pihalla.
Kieltomerkkejä Musiikin talon pihalla.

Tietovuodon dokumenttien mukaan Roldugin näyttää omistaneen yritykset nimeltä Sonnette Overseas, International Media Overseas ja Raytar Limited. Kaksi ensimmäistä on Rossija-pankin perustamia. Yritysten kautta hänen nimissään on ollut osuuksia suuresta Kamaz-autotehtaasta sekä Venäjän TV-kanavien mainosmyyntiä dominoivassa VI-yhtiössä, entiseltä nimeltään Video International.

Rossija-pankki on muutenkin keskeinen rahavirtojen liikuttelija tässä vyyhdissä. Rahaa näyttäisi kiertävän Putinin lähipiirille esimerkiksi Putinin judokaverin Arkadi Rotenbergin yhtiöiden antamista vakuudettomista lainoista ja kyproslaisiin pankkeihin talletettujen sijoitusten korkotuotoista. Rotenberg muistetaan Suomessa myös Jokerit- ja Hartwall Areena -kaupoistaan.

Guardian-lehti julkaisi Rolduginista esimerkiksi tämän kirjoituksen ja erittäin suorasukaisen videon rahan kierrätyksestä.

Putin on todennut, että Panaman paperit ovat totta, mutta eivät viittaa häneen, vaan muiden ohessa joidenkin hänen ystäviensä laillisiin liiketoimiin.

Sellistiystävästään Putin kertoi seuraavasti Venäjän televisiossa: ”Roldugin on monien luovien ihmisten tavoin liike-elämässä, mutta mikä on hänen bisneksensä? Hänellä on vähemmistöosakkuus eräässä yrityksessämme ja hän saa siitä vähän rahaa”, Putin vähätteli.

Presidentti lisäsi, että Roldugin on hänen rakas ystävänsä, joka käyttää rahat ostaakseen arvoinstrumentteja ja lahjoittaakseen ne venäläisille instituutioille sekä nuorten muusikkojen auttamiseen Musiikin talossa. Putinin koko vastaus on käännetty englanniksi täällä.

Rolduginin versio oli seuraava: hän kerjäsi rahaa Musiikin taloon, kunnes raharikkaat kyllästyivät, antoivat siivun bisneksistään ja sanoivat, että hän voi antaa kertyvät tuotot Venäjän musiikkielämän hyväksi.

Venäjän tv kiirehti selittämään, että monimutkainen varojen kierrätys on ollut osa salaisen palvelun operaatiota pelastaa eräs venäläinen kaapelitelevisioyritys joutumasta länsimaisiin käsiin.

Rolduginin ja Putinin yhteydestä kertoo sekin, että Putin lähetti toukokuun alussa Rolduginin yhdessä Valeri Gergijevin ja Pietarin Mariinski-teatterin orkesterin kanssa Syyrian Palmyraan, josta Isis-järjestö oli joutunut vetäytymään. Konsertti pidettiin uhrien muistolle. Rolduginin soitto alkaa seuraavalla videolla 31 minuutin kohdalta.

Konsertti ilmeisesti tyydytti Putinia. Rolduginin säätiölle annettiin sen jälkeen omistusoikeus eräisiin olympiakaupunki Sotšin rantoihin viideksi vuodeksi.

Illan konsertti alkaa Romanovien palatsissa eli nykyisessä Musiikin talossa. Nuori pianisti Filipp Kopatševski soittaa yleisölle hyvällä sointikulttuurilla romanttista pianomusiikkia.

Mutta saunakaveri Roldugin on yrityksistä huolimatta liian kiireinen tavatakseen tällä kertaa. Sen sijaan Pietarin Mariinski-teatterin pääjohtaja Valeri Gergijev ehtii kertoa HS:lle käsityksensä orkesterinsa entisestä äänenjohtajasta ja hänen musiikin talostaan.

”Musiikin talo on jo yli kymmenen vuoden aikana tarjonnut nuorille esiintymismahdollisuuksia ja arvosoittimia. Olen seurannut heitä pienestä asti ja nyt osasta on tullut kilpailuvoittajia ja erinomaisia solisteja. Samalla Rolduginin painoarvo Pietarin musiikkielämässä on kasvanut”, Gergijev tiivistää.

Oliko Gergijev yllättynyt, kun vanhan äänenjohtajan bisnekset paljastuivat niin laajoiksi?

”En tietenkään tiedä hänen bisneksistään. On alkanut kilpajuoksu monien ihmisten, myös amerikkalaisten, eteläamerikkalaisten ja eurooppalaisten, omistusten selvittämiseksi. Faktojen tarkistukseen menee vuosia. Osa voi osoittautua todeksi, osa ei”, Gergijev arvioi.

Juha Metso
Filipp Kopatševski soitti Musiikin talossa 26. toukokuuta.
Filipp Kopatševski soitti Musiikin talossa 26. toukokuuta.

Sitä odoteltaessa sellisti Roldugin elää unelmaansa, isännöi Musiikin taloa ja järjestää nuorille suojateilleen kuten Filipp Kopatševskille tai Helsingin kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun voittajalle Sergei Redkinille esiintymistilaisuuksia Venäjällä ja ympäri maailmaa.

Sellistin kertomat anekdootit Putin-elämäkerroissa ja muutamissa haastatteluissa ovat monipuolistaneet ja inhimillistäneet kovan johtajan elämäntarinaa tavalla, joka on luultavimmin ollut Putinille hyödyllinen. Ja kun rahaa kiertää kerta toisensa jälkeen hänen lähipiirilleen, Rolduginin ja Musiikin talon propaganda-arvo on jälleen ilmeinen: näin me tuemme venäläistä kulttuuria ja venäläisiä nuoria taiteilijoita!

”Toimintani on avointa”, sellisti itse muutamia viikkoja sitten.

”Ja rikkauteni ovat nämä venäläiset lahjakkuudet.”

Musiikin talo sijaitsee Pietarissa osoitteessa Nab. reki Moiki 122A. Konsertti- ja mestarikurssitiedot löytyvät englanniksi tästä linkistä.

Peter Schünemann / Mikkelin musiikkijuhlat
Sponsori Hannu Savisalo löi Rolduginin viikatteella savusaunaritariksi Mikkelissä 2008. Valeri Gergijev antoi kunniakirjan.
Sponsori Hannu Savisalo löi Rolduginin viikatteella savusaunaritariksi Mikkelissä 2008. Valeri Gergijev antoi kunniakirjan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat