Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myyttinen Mannerheim herää eloon – voit nyt ladata HS Kirjaston viikon kirjan

Hannu Raittilan romaanissa marsalkan rooliin sovitetaan niin Asko Sarkolaa kuin Marlon Brandoakin.

Kulttuuri
 
Aarne Pietinen
Marsalkka Mannerheim lottajärjestön vieraana Suojeluskuntain päällystökoululla Tuusulassa.
Marsalkka Mannerheim lottajärjestön vieraana Suojeluskuntain päällystökoululla Tuusulassa. Kuva: Aarne Pietinen

Marsalkka Mannerheimia käsittelevästä elokuvasta on ollut viime vuosina paljon puhetta. Useammastakin elokuvasta, mutta vielä ei ole valmistunut yksikään. Yleisradion Musta Mrski -sarjaa ei lasketa.

Sen sijaan Hannu Raittilan romaani Marsalkka ilmestyi jo syksyllä 2010. Siinä Mannerheimista tehdään elokuvaa, ja kahtakin. Teos on nyt luettavissa ilmaiseksi sähköisessä HS Kirjastossa.

Raittilan teoksessa kaikki tapahtuu sotiemme jälkeen Mannerheimin viimeisinä vuosina lähinnä Sveitsissä, mutta koko ajan palataan päähenkilön vaiheisiin Pietarissa, Japanin sodassa, Puolassa, Mikkelissä ja niin edelleen.

On tekeillä uusi, kylmä sota, ja bolševismia vastaan taistellut marsalkka halutaan taas mukaan. Kylmä sota kuumenee romaanin mittaan Korean sodaksi.

Marsalkkaa vakoilee ja haastattelee sekä tälle flirttaa elokuvakäsikirjoitusta varten poikatyttömäinen Martha Gellhorn. Hän on maineikas, talvisodan aikana Suomessa rintamallakin piipahtanut lehtinainen, kirjailija Ernest Hemingwayn ex-puoliso.

Raittilan fiktiossa he kohtaavat.

Vesa-Matti Väärä
Hannu Raittila Turun kirjastossa helmikuussa 2014.
Hannu Raittila Turun kirjastossa helmikuussa 2014.

”Ensin tuntuu, kuin Raittila panisi vallan ranttaliksi, mutta rinnastus syvenee, sillä Raittilan Hemingway suunnittelee kertomusta vanhasta miehestä ja merestä”, kriitikko Vesa Karonen luonnehti arviossaan (HS 23.9. 2010). ”Vanha sota- ja naissankari nähdään oudossa maastossa.”

Karosen mukaan teoksessa käydään komiikan puolellakin.

Raittila on maininnut innoittajakseen Veijo Meren televisiokomedian Valtapeliä elokuussa 1940.

Muistelmien kirjoittamisessa Mannerheimia romaanissa auttaa eversti Aladár Paasonen, kuten todellisuudessakin. Suomalais-unkarilainen Paasonen toimi Mikkelin Päämajassa tiedustelupäällikkönä, ja sotilasasiamiehenä hän oli kunnostautunut Moskovassa ja Pariisissa.

Paasonenkin joutui lähtemään Suomesta jatkosodan jälkeen. Kylmän sodan tiedustelu kytkeytyy romaanin faktaan ja fiktioon.

”Eversti Paasosen hillitty, erittelevä osuus on romaanissa tärkeä”, Karonen kirjoittaa.

Paasonen on kirjoittanut omat muistelmansa, joissa vähien rivien väliin jää paljon, mutta hänen tyttärensä Aino Paasonen on julkaissut vuonna 1989 ”samettisilmäisestä” isästään muistelmakirjan Äänettömyyden toinen puoli.

Suomeen Paasonen perheineen ei voinut palata, ja myös hänen marsalkkansa eli kodittomana ammattisotilaana. Hänen elämäänsä ei Martha Gellhornin mukaan kuulu ”rakkautta, ei yksityistä elämää saati onnea, vaan marsalkkaus, presidenttiys ja patsaus”.

Romaani toistaa: ”Ei kartanoa eikä perhettäkään. Hänellä oli vain Suomen valtio.”

Raittilan romaanin Mannerheimin mietteet ovat mainion kriittisiä:

”Nykyaikainen elokuva edustaa kiteytyneessä muodossa kaikkea sitä, mitä minä en ymmärrä: demokratia, massalehdistö, teollisesti valmistetut sulottomat vaatteet, samalla standardisoimisen periaatteella kokoon keitetyt ruoat...”

Karosen mukaan patsas piristyy Raittilan Marsalkassa. Eri näkökulmista katsoen kuva vaihtelee koko ajan.

Elokuvaa Raittila arvostaa yhtä vähän kuin Mannerheim, joka murisee, että ”jos minun olisi annettu tehdä selvää kommunismista vuonna 1919, ei nyt olisi tarpeen suunnitella elokuvaa, jossa esiinnyn antikommunismin jälkijättöisenä merkkihenkilönä”.

Mutta Mannerheim pystyy suurista rooleistaan huolimatta näkemään unta ja kokemaan valvetilaa, joissa hän ei tiedä, ”mikä ja kuka olin”.

Sitähän nyt kaikki miettivät.

Raittilan romaanissa Marsalkan osaan sovitellaan milloin Asko Sarkolaa milloin Marlon Brandoa. Raittila sepittää komiikkaa ja tuo nykyaikaan aristokraatin, joka pitää tietyn etäisyyden uuteen, outoon maailmaan.

Talvi- ja jatkosodasta nousevat esiin Mannerheimin suhteet länsivaltoihin.

Tulkinnat Muurmannin radan katkaisematta jättämisestä Kiestingin ja Sorokan suunnilla menevät aika pitkälle. Eivät suomalaisten voimat olisi kuitenkaan riittäneet pitämään rataa poikki, joten Churchilliä ja Rooseveltiä oli helppo myötäillä.

Joka tapauksessa Mannerheim ymmärsi suur-politiikkaa, ja Raittilan repliikit virkistävät sotahistoriallista keskustelua.

”Muutenkaan Raittila ei latele valmiita vastauksia vaan antaa kertojiensa puhua ristikkäin, kuin tiedustelutietoa keräten”, Karonen summaa.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat