Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Adam Lambert loisti Queen-tribuutissaan Helsingissä

Adam Lambert ei yritä olla Freddie Mercury, eikä kukaan voi sellaista häneltä vaatiakaan.

Kulttuuri
 
Queenin ja Adam Lambertin fanit jammailivat suosikkibiisiensä tahtiin
Queenin ja Adam Lambertin fanit jammailivat suosikkibiisiensä tahtiin
Kaisaniemen puisto täytyy tänä iltana, kun rock-bändi Queen solistinaan Adam Lambert vetävät loppuunmyydyn keikan. Legendaarisen rock-bändin viimeisestä Suomen keikasta on aikaa yli 40 vuotta, ja osa yleisöstä on matkustanut keikalle ulkomailta saakka. Tunnelma Kaisaniemessä oli kohoamassa porttien aukeamisen lähestyessä. Toimittaja: Hanne-Mari Tarvonen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Queen + Adam Lambert, Suzanne Vega Kaisaniemessä 3.6.2016

Kun Queenin laulaja Freddie Mercury kuoli 45-vuotiaana marraskuussa 1991, oli yhtye nykyperspektiivistä katsoen hädin tuskin uransa puolivälissä. 21-vuotiaana sillä olisi pitänyt olla uraa jäljellä vuosikymmeniä.

Muun muassa siitä syystä ei tunnu oikealta syyttää Queenin aktiivisia jäseniä, rumpali Roger Tayloria ja kitaristi Brian Mayta rahastuksesta tai vanhan maineensa lypsämisestä, kun he ovat vuosien varrella herättäneet vanhan yhtyeensä eloon vierailevan solistin avulla. Toinen syy on se, että American Idolin kautta pinnalle noussut laulaja Adam Lambert jos joku on mies paikallaan Queenin vokalistina.

Hän ei yritä olla Freddie Mercury, eikä kukaan voi sellaista häneltä vaatiakaan, mutta hän osaa eläytyä Queenin romanttiseen, teatraaliseen musiikkiin tavalla, joka on suurin mahdollinen kunnianosoitus Freddie Mercurylle. Verrattuna Queenin edelliseen lainavokalistiin, Freen ja Bad Companyn machohuutaja Paul Rodgersiin, hän suorastaan kanavoi Mercuryn säkenöivää campin ja karisman läpitunkemaa olemusta.

Lambert on esiintynyt Queenin kanssa vuodesta 2011 ja hän on selvästi onnistunut aktivoimaan Mayn ja Taylorin, jotka molemmat näyttivät nyt virkeiltä ja tyytyväisiltä päästessään esittämään vanhoja kappaleitaan (basisti John Deaconia hän tosin ei ole onnistunut houkuttelemaan takaisin eläkkeeltä).

Lambert itse tiedostaa hyvin olevansa ehkä maailman komeimman tribuuttiyhtyeen laulaja ja siksi hän ei häpeile tehdä kappaleista itsensä näköisiä.

Hänen äänialansa on iso, hänen tyylinsä on sulava, ja hänen olemuksessaan on puhdasta viihteellisyyttä jota Mercuryn alkuvoimaisessa tähtikarismassa ei ollut, mutta se kaikki toimii kunnianosoituksen kontekstissa erinomaisesti. Discohenkisissä kappaleissa kuten Another One Bites the Dust tai Radio Ga Ga hänen tyylinsä tuntuu jopa hätkähdyttävän luontevalta.

Kyse on myös seksuaalisen tasa-arvon voitosta: avoimesti homoseksuaali Lambert saa olla vapautuneemmin camp kuin Mercury, joka joutui verhoamaan seksuaalisuutensa oman aikansa keinoin, olemalla ironinen, mystinen ja etäinen.

Hiukan vajaan kahden tunnin konsertti on rakennettu viehättävästi. Siinä liikutaan luontevasti 80-luvun materiaalista (One Vision ja Hammer to Fall) 70-luvun alkuun (Seven Seas of Rhye), liitetään kappaleita saumattomasti toisiinsa ja vaihdetaan tunnelmaa bailukappaleista (Don’t Stop Me Now, Somebody to Love) nostalgiseen, mutta kauniiseen muisteluun (Love of My Life, These Are the Days of Our Lives). Freddie Mercury herää henkiin skriinillä, kun Lambert, May ja Taylor vuorottelevat hänen kanssaan soitossa ja laulussa.

Monimutkaisin arkistonauhojen, levymateriaalin ja live-esityksen kollaasi kuultiin Bohemian Rhapsodyssa, jossa uusi ja vanha sekoittuivat äärimmilleen viritetyn tehokkaaksi nostatukseksi. Välillä Lambert lauloi skriinillä flyygeliä soittavan Mercuryn kanssa vuorotellen, välillä stemmat olivat levyversiosta. Onneksi tätä tehokeinoa ei käytetty kuin parissa kappaleessa.

Tarpeettomin osa konserttia oli Roger Taylorin ja kakkosrumpalin, Taylorin pojan Rufus Tiger Taylorin rumpu-battle, jonka paras puoli oli, että se oli armollisen lyhyt. Siihen verrattuna monta kertaa pidempi Mayn soolo-osio I Want It All -kappaleen ja Tie Your Mother Downin välissä oli upean kosmista kitaramaalailua, joka oli myös selkeästi konsertin taiteellisesti yllättävin osa.

Queenin ympärille rakennetun pienoisfestivaalin parhaiten tunnettu lämmittelijä oli newyorkilainen Suzanne Vega, joka esiintyi kahdestaan irlantilaisen kitaristin Gerry Leonardin kanssa.

Vega ei saanut yrityksistä huolimatta luotua minkäänlaista kontaktia yleisöön ja joutui tasapainoilemaan 1980-luvun hittiensä ja melko yhdentekevien uusien kappaleittensa välillä. Pari kertaa hän yritti ärhäkästi herättää Queen-fanit kesäisestä horroksestaan, mutta tuntui luovuttavan, kun se ei onnistunut.

Hän oli säästänyt isoimmat hittinsä viimeiseksi, mutta edes särmikkäästi ja avant-hengessä soittanut Leonard ei saanut puhallettua niihin fiilistä. Viimeisenä kuullussa Tom’s Dinerissa kävi oikeastaan juuri päinvastoin: Leonardin hahmoton ambientsovitus herätti yleisössä vain lamaantunutta ihmetystä.

Petri Anttila
Queen esiintyi perjantaina Helsingin Kaisaniemessä.
Queen esiintyi perjantaina Helsingin Kaisaniemessä.
Petri Anttila
Laulaja Adam Lambert ja kitaristi Brian May sytyttivät yleisön.
Laulaja Adam Lambert ja kitaristi Brian May sytyttivät yleisön.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat