Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tove Janssonista on valmisteltu julkisuudelta salassa elokuvaa – Veljentytär HS:lle: ”Ei tehdä sensaatioelokuvaa”

Piilossa valmisteltu hanke on alkuvaiheessa. Kuvaukset voivat alkaa 2018.

Kulttuuri
 
HS
Kuva: HS

Kirjailijana ja kuvataiteilijana tunnetusta Tove Janssonista suunnitellaan elämäkertaelokuvaa.

”Harras toiveeni on, että ei tehdä sensaatioelokuvaa eikä mennä banaalin puolelle. Minulle olisi tärkeintä, että elokuva kertoisi siitä, miksi Tove on tunnettu kansainvälisesti”, sanoo Sophia Jansson, Tove Janssonin veljentytär.

Muumit luonut Tove Jansson oli 1900-luvun Suomen merkittävimpiä taiteilijoita.

”Tove oli hyvin tuottelias ja hänen elämänsä oli kiinnostava. Kaikkea ei saa yhteen eikä kahteenkaan elokuvaan”, Sophia Jansson sanoo.

Elokuvahankkeen taustalla on tuotantoyhtiö Helsinki-filmi, joka on sopinut elokuvasta Janssonin perikunnan kanssa. Tuottaja Annika Sucksdorff Helsinki-filmistä kertoo, että hanke on vasta alkuvaiheessa, ja että elokuvaa voidaan kuvata todennäköisesti vuonna 2018.

Elokuvan työnimenä on Tove.

Sitä ovat käsikirjoittamassa nuoremman polven elokuvantekijät Jarno Elonen ja Eeva Putro. Kaksikko on saanut hankkeeseen ensimmäisen käsikirjoitustuen maaliskuussa Suomen elokuvasäätiöltä.

Elokuvaa tuottaa Sucksdorffin kanssa Aleksi Bardy, joka vetää käsikirjoitusryhmän työtä.

Elokuvan ohjaajaa Helsinki-filmi ei paljasta, mutta vahva ehdokas ohjaajaksi on Dome Karukoski, joka on tuotantoyhtiö Helsinki-filmin osakas ja jonka pöydälle useat yhtiön elokuvahankkeet menevät.

”Se ei ole poissuljettua. Hoviohjaajan kautta menevät meillä monet asiat”, tuottaja Sucksdorff kertoo HS:lle.

Elokuva Tove Janssonista on haluttu pitää julkisuudelta salassa, sillä elokuvasäätiön maaliskuisessa tukipäätöksessä hankkeen työnimenä on moniselitteinen ”Aloittelija”.

Yhtä moniselitteinen on tuen myöntämisen ohessa julkistettu juonikuvaus. ”Monilahjakas, vapautta rakastava nainen selvittää itsenäisyyden salaisuutta sodanjälkeisessä Euroopassa”, kuuluu Janssonista kertovan elokuvan synopsis elokuvasäätiön verkkosivulla. Tukipäätöksen julkisessa osassa ei siis mainita Tove Janssonin nimeä.

Käsikirjoittaja Eeva Putro, joka tunnetaan lähinnä näyttelijänä, kertoo Helsingin Sanomille, että tekstin ensimmäisen version on tarkoitus valmistua syksyksi.

Tove Janssonista kertovasta elokuvasta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Tove Janssonin sukua edustava Sophia Jansson muistuttaa, että elokuvantekijät voivat tehdä elämäkertaelokuvia miten haluavat. Sopimus suvun ja elokuvantekijöiden välillä solmittiin Janssonin mukaan kuitenkin siksi, että näin elokuvaväellä on pääsy Jansson-arkistoon, esimerkiksi valokuviin ja ateljeehen.

”Sopimuksen myötä me voimme hyväksyä, mitä materiaalia käytetään. Toisaalta emme halua laatia mitään raamattua, mikä kuuluu asiaan ja mikä ei”, Jansson sanoo.

Muumeistaan tunnettu Tove Jansson oli syntynyt vuonna 1914 ja hän kuoli 2001. Sophia Janssonin mukaan vireillä oleva elokuva rajautuu sotavuosista 1950-luvulle, jolloin Tove Jansson lopulta tapasi elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän.

”Se halutaan tarinaan mukaan, silloin hän löysi rauhan elämäänsä. Tuona aikana Jansson tunsi paljon taiteilijoita, muun muassa Tapio Tapiovaaran, joten pakosta tarinassa esiintyy muitakin taiteentekijöitä. Käsikirjoitus saattaa toki elää vielä ja rajaus tarkentua”, Sophia Jansson sanoo.

Sophia Janssonin mukaan elokuvaa Tove Janssonista on viritelty pitkään. Monet muutkin tuotantoyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita Muumien luojan tarinan kertomisesta valkokankaalla. Janssonin mukaan aiemmat elokuvaideat eivät kuitenkaan ole miellyttäneet perikuntaa. Osa ideoista oli Janssonin mukaan myös niin kelvottomia, että Tove Janssonin nimi päätettiin suojata tavaramerkillä tällaisia elokuvahankkeita vastaan.

Jansson sanoo, että elokuvaa ollaan tekemässä suomenkielisenä, mutta kuitenkin niin että kansainvälinenkin levitys olisi mahdollista. Tuottaja Sucksdorff sanoo, ettei elokuvan kieltä ole vielä päätetty.

Janssonista kertovalle elokuvalle on tilausta, myös siksi että julkisessa keskustelussa on viime aikoina kaivattu juuri naisista kertovia elokuvia. Jansson ei kuitenkaan ole ainoa suomalaisnainen, josta elokuvantekijät ovat kiinnostuneita.

Muun muassa nyrkkeilijä Eva Wahlströmistä ja laulaja Carolasta on vireillä omia elokuvahankkeita. Myös 1800-luvulla eläneestä seurapiirikaunottaresta ja sosiaalityön merkkinaisesta Aurora Karamzinista, on suunniteltu omaa elokuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat