Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän dekkarit vertailussa – HS:n kriitikot arvioivat 24 rikoskirjaa, joukossa myös viiden tähden teos

Kevätkauden aikana suomeksi on ilmestynyt satakunta rikosromaania.

Kulttuuri
 
Fakta

Asiantuntijoiden lukuvinkit

Tutkija Paula Arvas:

Rennie Airthin historiallinen dekkari Pimeyden virta (The River of Darkness, 1999, suom. 2002) sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan ja on todella hieno. Nicola Upsonin 1930-luvun Britanniaan sijoittuva korkeakirjallinen romaanisarja tuskin kääntyy suomeksi. Sen päähenkilö on kirjailija Josephine Tay. Upsonin dekkarien psykologinen syväluotaus palkitsee lukijansa.”

Tutkija Voitto Ruohonen:

”On skandaalimaista, että Euroopan keskeiset neljä kielialuetta – ranska, saksa, espanja, venäjä – jätetään hunningolle, ja suomennokset tehdään 90-prosenttisesti englannista ja ruotsista. Kovaksi keitetyn dekkarin ystävä voi avartaa näkemyksiään kyynisen humanistin Pepe Carvalhon seikkailuilla Manuel Vasquez Montalbanin romaaneissa, joita Loki-kirjat julkaisi taannoin suomeksi. Pohjoismaista suosittelen norjalaisen Gunnar Staalesenia ja poliisiromaaneista Tony Hillermanin navajo-dekkareita.”

”Kyse on itseään ruokkivasta ilmiöstä”, tutkija Paula Arvas sanoo rikoskirjallisuuden vyörystä markkinoille ja myyntilistojen kärkeen. ”Viimeisen 20 vuoden aikana se on kasvanut lumipallomaisesti.”

Ruotsalaisen Henning Mankellin ja hänen komisarionsa Kurt Wallanderin merkitystä tuskin voi liioitella. Mankell käynnisti pohjoismaisen buumin.

Sen rinnalla alkoi naisten kirjoittamien dekkarien nousu. Arvas mainitsee Sara Paretskyn ja Sue Graftonin.

”Oikeastaan pitäisi puhua monesta peräkkäisestä, ilmiökeskeisestä buumista, jotka ovat kasvattaneet ison määrän lukijoita”, Arvas sanoo. ”Ja kun myynti lähtee vetämään, kustantajat alkavat panostaa.”

Keskisuuret kustantajat Myllylahti ja CrimeTime eivät juuri muuta julkaisekaan kuin rikoskirjallisuutta, toinen rikoskirjallisuudesta tohtoriksi väitellyt tutkija Voitto Ruohonen täydentää.

Niinpä kesälomalle lähtijöillä on mistä valita. Kevätkauden aikana suomeksi on ilmestynyt satakunta rikosromaania. Niitä markkinoidaan tavanomaista voimakkaammin, kun Kirjakauppaliiton dekkariviikko alkaa maanantaina. Viikon lopussa järjestetään jo 20. kerran Kouvolan dekkaripäivät.

Arvaksen ja Ruohosen yhdessä laatima teos Alussa oli murha näyttää, miten monipuoliseksi kirjallisuudenlajiksi rikosromaani on kasvanut 150 vuodessa.

Perinteinen herrasmiessalapoliisi on saanut seurakseen monia erilaisia rikoksen ratkojia ja konnia, ympäristöjä ja tyylilajeja. Tarjolla on kovaksikeitettyä dekkaria, ekotrilleriä, historiallista rikoskirjallisuutta, metafiktiota, jaloa ryöväriä, pahaa poliisia ja lakimiestä oikeussalissa.

Kovin pitkään rikoskirjallisuus oli kuitenkin korkeintaan kakkoskastin taidetta, jonka paikka ei ollut ainakaan yliopistojen kirjallisuustieteenlaitoksilla.

”Niin sanotun viihteen legitimoituminen alkoi 1970-luvun puolivälissä, kun akateemikko Matti Kuusi sanoi, että iskelmä on nykyajan kansanlaulu”, Ruohonen linjaa.

Ensimmäiset suomalaiset väitöskirjat rikoskirjallisuudesta ilmestyivät 1990-luvun puolivälissä. Ruohonen väitteli Matti Yrjänä Joensuun tuotannosta vuonna 2005. Arvaksen työn aihe oli 1940-luvun suomalainen salapoliisiromaani, erityisesti Vilho Helasen Kaarlo Rauta -sarja.

Arvas ja Ruohonen ovat laskeneet, että ”dekkaritohtoreita” on nyt Suomessa kaikkiaan 12. Kotimaista kirjallisuutta heistä edustaa vain kolme.

”Parhaimmillaan rikoskirjallisuus tarjoaa erittäin hyvin kirjoitettuja teoksia, joissa käsitellään ajankohtaisia, kiinnostavia kysymyksiä, monista eri näkökulmista”, Arvas summaa viehtymystään. ”Ristivalotus on tosi hyvä.”

Juonivetoisuus ja mukaan tempautuminen eivät hävetä häntä ollenkaan. Dekkarin lukija lipuu jossain viihtymisen ja avartumisen välimaastossa.

Ruohonen puhuu ”hienoista kirjallisista elämyksistä”, sekä siitä, että nykyisin kuka tahansa voi harrastaa mitä tahansa kulttuurin saralta. Sinfoniaorkesterin konsertista on lyhyt matka jääkiekkokatsomoon, ja toisin päin.

”Toisin kuin vielä viime vuosisadan puolella, enää erilaiset kulttuurimieltymykset eivät kaikille ihmisille enää ole jyrkkiä erottautumisen välineitä”, Ruohonen sanoo.

”Nykyisin rikoskirjailijaksi yrittävän kannattaa alusta lähtien kirjoittaa sarjaa”, Arvas luonnehtii. ”Tai ainakin trilogiaa. Kun ensimmäinen teos ilmestyy, suunnitelmat seuraavista täytyy olla selvillä.”

Eikö se haiskahda jo vastenmieliseltä teollisuudelta?

”Ei sarjamuotoisuus sinänsä ole ongelma”, Ruohonen kuittaa.

Sen sijaan ongelma oli hänen mukaansa esimerkiksi se, että Mauri Sariolan Susikoski pysyi aina samanlaisena romaanista toiseen.

”Nykyisissä sarjamuotoisessa rikosromaaneissa henkilöhahmot elävät ja kehittyvät ajan mukana, ja se tekee heidät paljon aiempaa kiintoisammiksi”, Ruohonen sanoo. ”Kun ottaa vaikka uuden Seppo Jokisen, niin koskaan ei voi ihan tarkkaan tietää komisario Koskisen seuraavaa vaihetta. Se tuo lisäkoukun lukemiseen.”

Arvas on kuullut viime vuosina usein kysymyksen, miten suomalainen rikosromaani pärjää pohjoismaisiin verrattuna.

”Kyllä se meidän mielestä pärjää ihan hyvin”, Arvas sanoo. Ruohonen nyökyttelee.

Lajia uudistavia kiintoisia tuoreita tekijöitä ovat Arvaksen mukaan esimerkiksi Antti Tuomainen, Pekka Hiltunen ja Kati Hiekkapelto. Ruohonen mainitsee Marko Leinon ja Marko Kilven, jotka kirjoittavat ”vähän ruotsalaistyyppisesti”.

”Meiltä vielä puuttuu elokuvallinen, trillerimäinen tyyli niin kuin Stieg Larssonilla ”, Arvas luonnehtii.

Ruohosen mukaan Ruotsissa voi tehdä romaaneja sarjamurhaajista, meillä ei. Samoin raa’asta ammattirikollisuudesta, koska se on siellä jo näkyvä ilmiö. Siten Ruotsissa myös virkavallan pitää pystyä kirjoissa äärimmäisyyksiin.

”Täällä meillä taas poliisi, joka käyttää öisin huumeita ja on päivisin Rambo-tyyppinen sankari, ei ole uskottava hahmo”, Ruohonen sanoo.

Arvas myötäilee Ruohosta. Tavallinen poliisimies on Suomen markkinoilla edelleen käypää valuuttaa. Jarkko Sipilän tuotannon komisario Kari Takamäki tulee hänelle heti mieleen.

”Ihan hyvinhän Takamäki hommansa hoitaa”, Arvas sanoo. ”Mutta ehkä hänestä puuttuu nerouden häivähdys.”

”Voi olla, että kirjallisuudessamme poliisi on päätynyt ammattiinsa sattumien kautta”, Ruohonen täydentää. ”Mutta silti hän on useimmiten ihan tavallinen suomalainen mies, joka tekee työtään kutsumuksesta – sillä jonkunhan on nekin hommat kerta kaikkiaan vaan hoidettava!”

Tutkijat ovat yhtä mieltä myös siitä, Henning Mankellin ja Arne Dahlin komisariot toimivat vielä ryhmässä. Mutta nyt Ruotsissa ovat nousseet esiin yksittäiset sankarit ja nerot, kun taas täällä kollektiivisen työskentelyn kuvaus on poliisiromaanin olennainen piirre.

Mikäli kirjoihin on uskominen, täkäläisessä poliisikunnassa jokainen hoitaa omia tiettyjä osuuksiaan rikoksen selvittelyn kokonaisuudesta.

”Otaksun kuitenkin, että Stieg Larssonin Millennium-sarjan varjo tulee olemaan pitkä, Suomessakin”, Arvas sanoo. ”Yksittäinen, traumatisoitunut mutta äärimmäisen nerokas hahmo tulee korostumaan monen kirjoittajan tuotannossa. Kuten esimerkiksi Lars Keplerin kohdalla on jo tapahtunut.”

Paula Arvas, Voitto Ruohonen: Alussa oli murha. Johtolankoja rikoskirjallisuuteen. Gaudeamus. 408 s.

1. Kuningattaren timantit ovat loppu

Mary Higgins Clark: Laulun loppu (The Melody Lingers On). Suom. Hilkka Pekkanen. Tammi. 268 s. ★★

Jännityksen kuningattarena tunnettu Mary Higgins Clark täyttää pian 90 vuotta, mutta ura sen kuin jatkuu. Nyt suomennetun Laulun lopun jälkeen Yhdysvalloissa on ilmestynyt jo kaksi uutta romaania.

Jos Laulun lopusta voi päätellä, timantteja ei kuningattarelta kannata enää odottaa. Ihan sujuva Laulun loppu toki on, mutta jännitystä siinä ei ole nimeksikään. Romantiikkakin jää lukijan kontolle, kun henkilöiden väliset tunteet ilmaantuvat kirjassa äkillisesti ja motivoimatta.

Sinänsä kiehtova New Yorkin raharikkaiden sisustus- ja pankkiirimaailmakin jää kovin ohueksi.

Sanna Kangasniemi

2. Perhesurma saapuu mytologian pedille

Dolores Redondo: Luualttari (Legado en los huesos). Suom. Sari Selander. Gummerus. 609 s. ★★★★

Espanjalainen Dolores Redondo jatkaa Luualttarilla viime vuonna suomennetun Näkymättömän vartijan aloittamaa Baskimaan murhat -trilogiaa. Tapahtumat sijoittuvat pieneen kylään, josta rikosylikonstaapeli Amaia Salazar on kotoisin.

Amaian tutkittavana on joukko naisiin kohdistuneita henkirikoksia, jotka ovat mitä ilmeisimmin näiden puolisoiden tekemiä. Kaikki ei kuitenkaan, tietenkään, ole niin yksinkertaista miltä näyttää, ja pinnalle nousee myös Amaian lievästi sanottuna ongelmallinen äitisuhde.

Espanjassa suursuosiota nauttivan Redondon kirjoissa hienointa on baskikulttuurin ja -mytologian tarkka ja elävä kuvaus. Pienessä kyläyhteisössä vanhat tavat ja uskomukset ovat voimissaan. Amaian rikostutkinnassa tarot-kortit kulkevat sujuvasti rinnan uusimman kuvansuurennosteknologian kanssa.

Parhaimmillaan tunnelma on kuin True Detective -tv-sarjassa: mystinen, piinaava ja arvaamaton. Taruissa on voimaa.

Arla Kanerva

3. Viinahuurut vievät lapset Oregonissa

Jax Miller: Vettä sakempaa (Freedom’s Child). Suom. Elina Koskelin. Like. 326 s. ★★

”Päivä on harmaa kuin huoran tupakansavu Times Squarella hyisenä tammikuun aamuna.”

Näin kirjoittaa Jax Miller esikoisromaanissaan Vettä sakeampaa (2015). Lause kuvaa kirjan henkeä. Trilleri ei kaihda kliseitä eikä övereitä, ei henkilöhahmoissaan, ei tyylissään eikä juonenkäänteissään. Siinä on esikoiskirjailijan räväkkyyttä, niin hyvässä kuin pahassa.

Päähenkilö Freedom elää oregonilaisessa pikkukaupungissa viinanhuuruista elämää. Hän on todistajansuojeluohjelmassa ja seuraa huostaan otettujen lastensa vaiheita lähinnä internetistä. Kun Freedomin tytär katoaa, hän lähtee etsimään tätä. Moni haluaisi samalla löytää Freedomin.

Onnistuneinta dekkarissa on sen rivakka vauhti. Miller osaa liikuttaa juonen lukuisia osia sopivassa järjestyksessä. Melodramaattiset kohtaukset ja perinteiset hahmot (filosofinen intiaani, korruptoitunut poliisi, vallanhimoinen pastori jne.) aiheuttavat kyllä kolinaa, mutta kirjassa siirrytään aina kiitettävän nopeasti seuraavaan asiaan.

Kyösti Niemelä

4. Hieno petosten kudelma Pariisista

Pierre Lemaitre: Camille (Sacrifices). Suom. Sirkka Aulanko. Minerva. 336 s. ★★★★★

Pirullinen, älyllinen ja yllättävä ovat heti mieleen nousevia laatusanoja kuvaamaan Pierre Lemaitren Camillea.

Hyvin pienikokoisen pariisilaisylikomisario Camille Verhoevenin työtä ja elämää kuvatessaan se jatkaa siitä mihin rikosromaani Alex (2011) jäi.

Kirja alkaa jalokiviliikkeen ryöstöllä, jonka aikana hakataan Verhoevenin rakastama nainen liki hengiltä. Sääntöjä rikkoen Verhoeven tarttuu itse juttuun, joka pian osoittautuu menneisyyden haamuja herätteleväksi petosten ja koston kudelmaksi.

Camille vahvistaa Lemaitren lukeutuvan uuden ranskalaisen rikoskirjallisuuden kärkinimiin. Eikä vain siksi, että leskimies Verhoevenin hahmossa yhdistyy terävä äly taiteellisuuteen ja melankoliseen herkkyyteen hyvin inhimillisesti.

Intensiivinen teksti on lisäksi taidokkaasti rytmitettyä, ja siinä on tunnelmia ja kaunokirjallisia tasoja, joita tusinadekkaristit eivät hallitse. Juuri se nostaa Lemaitren edesmenneen P. D. Jamesin veroiseksi taituriksi.

Petri Immonen

5. Meno-paluulippu Keplerin manalaan

Lars Kepler: Playground (Playground). Suom. Kari Koski. Tammi. 416 s. ★

Jo kuusi dekkaria tahkonneen Lars Keplerin ura on kääntynyt sellaiseksi kaupalliseksi menestystarinaksi, jota ei ole Ruotsissa koettu sitten Stieg Larssonin Millennium-trilogian, jolle jatkoa on kirjoittanut David Lagercrantz. Myös Suomessa Alexandra Coelho Ahndorilin ja Alexander Ahndorilin käyttämä kirjailijanimi Kepler on tehnyt näyttävän maihinnousun.

Playground tarjoaa uutispommin. Kirjailijapariskunta on on pannut viiden dekkarin jälkeen omapäisen suomenruotsalaisen rikoskomisario Joona Linnan jäähylle. Playground on täysin itsenäinen trilleri.

Se onkin ainoa kehu, jonka Playground ansaitsee.

Trilleriksi vailla sen kummempaa kerronnan imua mateleva Playground haarukoi kuoleman ja elämän yliluonnollista rajapintaa. Kujanjuoksu paikantuu niihin kokemuksiin ja tuntemuksiin, joita ihmisillä on ollut, kun he mystisesti palaavat kuolemanporteilta takaisin elävien kirjoihin. Voiko kuolemassa, elintoimintojen lakatessa, pelastaa myös jonkun toisen manalaan menolipun saaneen läheisen elämän, Kepler kysyy ja kehii juonen tämän kysymyksen synnyttämiin metafyysisiin selitysmalleihin.

Päähenkilö, Kosovossa pahoin loukkaantunut ruotsalaisluutnantti Jasmin Pacal-Anderson on aika kuollut eläessään ja varsin elävä kuollessaan – silloin, kun sydän pysähtyy useaksi minuutiksi. Hän juoksee, pakenee ja taistelee manalan pahvisissa kulisseissa kuin Jason Bourne konsanaan. Hän vierailee peräti viidesti rajan tuolla puolen.

Toki parapsykologiset rajailmiöt ovat aiemminkin vilahdelleet Keplerin kirjoissa, esimerkiksi Hypnotisoijassa. Nyt tästä säikeestä on punottu vetoköysi koko romaanille.

Jukka Petäjä

6. Kahteen jaettua jännitystä

Kristina Ohlsson: Lotus blues. Suom. Antti Autio ja Pekka Marjamäki. Wsoy. 415 s. ★★★

Vaikka takakannessa jo lukee, että Lotus Blues on kaksiosaisen jännitystarinan ensimmäinen osa, on kirjan lukemisen jälkeen sittenkin vähän petetty olo. Miksi ihmeessä kahlasin läpi nämä 415 sivua, kun en vieläkään tiedä paljonkaan siitä, mitä Texasin Saraksi kutsuttu nainen on tehnyt ja kuinka Martin Bennerin käy?

Varsin mielellään ruotsalaisen Kristina Ohlssonin (s. 1979) dekkaria silti lukee. Kerronta on sujuvaa ja rakenne tehty taiten. Päähenkilö Benner on lisäksi ihan kiinnostava tyyppi: rationaalinen, mutta naisiin menevä asianajaja, jolla on määrittelemätön suhde kollegaansa ja huollettavanaan orvoksi jäänyt siskontytär.

Benner tulee vedetyksi mukaan edesmenneen Texasin Saran tapaukseen, jossa riittää kysymysmerkkejä. Lokakuussa suomeksi ilmestyvä toinen osa, Mion blues, kertoo toivottavasti niihin sitten vastaukset.

Sanna Kangasniemi

7. Naisviha leimaa yritystä ja perheitä

Denise Rudberg: Toinen toista pahempi (Två gånger är en vana). Suom. Anu Koivunen. Into. 354 s. ★★★

Chick lit -kirjailijana aloittanut Denise Rudberg on vaihtanut onnistuneesti genreä. Hänen sankarinsa on sympaattinen ja älykäs viisikymppinen Marianne Jidhoff, joka on jäänyt leskeksi ja palannut työhönsä syyttäjänsihteeriksi. Hän on taustaltaan yläluokkainen, asuu miljoona-asunnossa Östermalmilla ja käy näyttelyissä ja oopperassa.

Jidhoffin kanssa rikoksia ratkovat eronnut yksinhuoltaja-rikostutkija Torsten Ehn sekä nuori ja tyylikäs, aavistuksen kukkopoikamainen konstaapeli Augustin Madrid.

Tutkittavana on kaksikin kuolemantapausta, jotka liittyvät yltiökonservatiivisia arvoja kannattavaan yritykseen. Perheväkivallaksi purkautuvalla (ja mallina periytyvällä) naisvihalla on romaanissa iso osa. Lisämakua tutkintaan tuo, että työpaikalla kapuloita Jidhoffin rattaisiin heittelee nainen, jolla oli vakava suhde hänen edesmenneen miehensä kanssa.

Rudberg kirjoittaa ja Anu Koivunen kääntää sujuvasti, ja toki yläluokkaiseen tukholmalaiseen elämään on välillä hauska sukeltaa. Kertojanääni vaihtuu alituiseen, mikä alkaa kaavamaisena rakenteena hiukan tökkiä. Viihdyttävyysaste on koukuttavuusastetta suurempi.

Jos helle ahdistaa, tässä eletään joulun välipäiviä Tukholman pakkasessa. Toinen toista pahempi on toinen suomennettu Jidhoff-kirja, ruotsiksi mennään jo osassa numero viisi.

Pirkko Kotirinta

8. Denisen Minan murhamies murtuu

Denise Mina: Veri suola vesi (Blood Salt Water). Suom. Juha Ahokas. Like. 313 s. ★★★★

Skotlantilaisen dekkarikirjailijan Denise Minan tuotannosta on suomeksi julkaistu jo 12 teosta. Veri suola vesi on viides romaani glasgowlaisesta rikoskomisario Alexandra Morrow'sta kertovasta sarjasta.

Minan vahvuuksia ovat rouhea arkisuus, vahva paikallisväri ja taitava henkilökuvaus. Hän ei liioin sukella turhan syvälle päähenkilönsä henkilökohtaiseen elämään juonen kustannuksella.

Veri suola vesi on kertomus Helensburghin pikkukaupungista, jossa paikalliset konnat sekaantuvat kansainväliseen rikollisuuteen ja neljä ihmistä menettää henkensä.

Erityisen vaikuttavaa on Minan kuvaus yksinäisen, murtuneen murhamiehen synkästä odysseiasta Helensburghin kaduilla.

Pertti Avola

9. Kaljun ja Kiharan toinen keikka

Kai Ekholm: Tähtisilmä. Atena. 208 s. ★★★

Joku kostaa menneitä julmasti 1990-luvun talousrikollisille, samalla kun nettiin ilmestyy vanha video joukkoitsemurhasta Suomenlinnassa.

Tapausten yhtymäkohtia setvivät yksityisetsivät Kalju ja Kihara, jotka Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm loi jo dekkariinsa Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava (2013). Tähtisilmän lukijan oletetaan tuntevan sankarit entuudestaan: Kaljulla on yliopistolta sivistystä ilman tutkintoa, ja näppärä Kihara on maahanmuuttajataustainen nainen vailla elämänsä miestä.

Vaikka rikoskirjallisuuden koodistolla leikittelevä juoni ei ole jokaisesta liitoksestaan vesitiivis, Ekholm kuljettaa tarinaa rytmiä vaihdellen ja sävykkäitä kohtauksia luoden. Se on saavutus, kun useimmat teoksen henkilöhahmot jäävät jokseenkin silhuettimaisiksi.

Dramaturgisesti vahvin elementti on mielisairaalan seinille tarkkoja visioitaan maalaileva hiljainen potilas. Huumori taas kulminoituu poliisipäällikkö Reinikkaan, jonka happamat mietteet naurattavat aidosti.

Petri Immonen

10. Brunetti kulkee neiti Marplen jalanjäljissä

Donna Leon: Ansionsa mukaan (By Its Cover). Suom. Kaijamari Sivill ja Markku Päkkilä. Otava. 270 s.★★

Amerikkalainen Donna Leon kirjoittaa komisario Guido Brunettin tutkimuksista Venetsiassa samanlaisia aikuisten satuja kuin Agatha Christie niissä dekkareissa, joiden päähenkilönä on pienessä St. Mary Meadin kylässsä asuva iki-ihana neiti Marple.

Tällä kertaa Brunetti selvittää vanhoihin kirja-aarteisiin erikoistuneessa kirjastossa tapahtunutta varkautta. Useista teoksista on viety sivuja. Ensimmäinen epäilty on tutkija Kansasin yliopistosta. Oma ongelmansa on se, miten selittää varkaudet kirjastoa rahoittavalle aatelissuvulle.

Ansionsa mukaan sisältää luonnollisesti aiemmista Brunetti-dekkareista tutut mausteet. Ärhäkimmillään Leon on kuvatessaan korruption ja mafia-mentaliteetin tukevaa jalansijaa ihmisten ja virkamiesten arjessa. Psykologia on sen sijaan sitä sun tätä. Henkilöhahmot ovat kuin suoraan operetista. Toisaalta sekin on luomassa pohjaa täydelliselle eskapismille.

Jukka Petäjä

11. Tappavat sanat

Risto Rumpunen: Kuolleet muurahaiset. Moimedia. 283 s.★★

Freelancetoimittaja ja tietokirjailija Risto Rumpusen (s. 1963) ensimmäinen dekkari kertoo, millaista tuhoa sanat voivat ihmisen mielessä tuottaa.

Pääosin pääkaupunkiseudulle sijoittuvassa romaanissa rikoskonstaapeli Samuel Salo tutkii salaperäisten herjakirjeiden arvoitusta. Kirjeiden lähettäjä vaikuttaa tuntevan kohteensa pirullisen tarkasti ja pyrkivän sanoillaan aiheuttamaan uhrissaan kestämätöntä tuskaa.

Aihe on ajankohtainen valesivustojen ja vihapuheen täyttämässä maailmassa, mutta lukukokemuksena Kuolleet muurahaiset jää torsoksi. Alkuosa on hajanainen eikä tarina lähde vetämään millään. Hajanaisuutta on ilmeisesti pyritty vähentämään aloittamalla jokainen luku paikanmäärityksellä, mikä kuitenkin on tarpeetonta ja ärsyttävääkin.

Uhrien saamat kirjeet tuntuvat lisäksi hieman vaarattomalta ja vanhanaikaiselta aseelta somemyrskyjen täyttämässä maailmassa, ja lukijan on vaikea uskoa niiden vastaanottajan mielessä aiheuttamaan tuhoon.

Dekkari paranee loppua kohti, mutta pääosin sanat rapisevat suurempaa tehoa vailla.

Jussi Lehmusvesi

12. Kukaan ei kuule professorin jutussa

Erkki Aurejärvi: Kun kukaan ei näe. Into. 400 s. ★★

Erkki Aurejärvi (s. 1941) on siviilioikeuden professori, ja tupakkaoikeudenkäynneistä tuttu. Nyt hän debytoi rikospuolella sikälikin, että Kun kukaan ei näe on hänen ensimmäinen dekkarinsa.

Alku vedetään rutiinilla: Eirassa surmataan häikäisevän kaunis naisjuristi, epäiltyjä ja motiiveja piisaa, vihamiestä ja epäonnista kosijaa. Maurisariolamainen kerronta seilaa lakituvan, asianajajien ja iltaelämän väliä, päämiehenä ronski advokaatti Aarne Salmelainen.

Aurejärvellä on pulmia juonessa ja horjuntaa tyylissä. Tapaukset 1970-luvun alioikeuksista ovat sinänsä inhorealistisia, ja ote useammin pahansuopa kuin huvittunut. Tuomarit ovat katkeria tolloja, syyttäjät laiskoja, tuomiot sattumanvaraisia.

Tekijän motiivit vaikuttavat varsin ulkokirjallisilta, oikeuskäytännön katkerasti opettamilta. Ei niillä vielä kuuhun mennä – eikä edes 400 sivua kelvollisesti läpi.

Paasausta, parin vitsin vähän piristämänä.

Veli-Pekka Leppänen

13. Hervanta on Koskisen maailman keskus

Seppo Jokinen: Rahtari. CrimeTime. 375 s. ★★

Se on nyt 21. kerta, kun komisario Koskinen esiintyy kirjailija Seppo Jokisen rikosromaanissa. Tuttuun tyyliin Koskisella on sekä työ- että yksityiselämä ja molemmissa ongelmia.

Nuoria raastavat huumeet ja koulukiusaaminen.

Pulmia ratkotaan leppoisasti, vaikka ruumiita tulee ympäri Suomea. Paljastan, että vanha hyvä hullu tiedemies -aihe saa ny meinaan manselaisen ulottuvuuden.

Kuopiossa piipahdetaan sen verran, että mustamakkara päihittää kalakukon. Hervanta on maailman keskus ja Orivesi ja Juupajoki omaa reviiriä.

Jokisen ihmisläheinen jorina herpoaa välillä veltoksi. Mutta toimintajännitys repeää lopulta ylettömiin.

Hämäläinen jaanaus on kodikasta, ja odotan että Jokinen tekee vaihteen vuoksi rikosromaanin oikeen Tampereen kiälellä.

Vesa Karonen

14. Tv-tähti sotkee yliluonnollisesti

Gillian Anderson & Jeff Rovin: Jään salaisuudet (Dream of Ice). Suom. Einari Aaltonen. Like. 318 s. ★★

Television Salaisista kansioista tutun Gillian Andersonin ja kirjoittajakumppanin Jeff Rovinin Jään salaisuudet ei ole varsinaisesti dekkari, mutta yliluonnollinen trilleri kuitenkin.

Kirja jatkaa viime vuonna ilmestyneen Liekkien näkijöiden aloittamaa sarjaa – ja varsin suoraan jatkaakin. Kirjasarjaa enemmän mieleen tulee televisiosarja tuotantokausineen, tosin ilman edellisen kauden kokoavaa muistelua.

Jään salaisuudet ei toisin sanoen ole millään tavalla itsenäinen teos, eikä sen lukeminen ole suositeltavaa ellei ole lukenut edeltävää osaa. Jos silloinkaan.

Päähenkilönä on jälleen newyorkilainen lastenpsykiatri Caitlin O’Hara, jolle syntyi Liekkien näkijöissä yliluonnollis-hengellinen yhteys muinaisen Galderkhaanin kaupungin asukkaisiin.

Nyt galderkhaanilaisten maailma vyöryy vuosituhansien takaa uhkaamaan nykyhetkeä ja, mikä tärkeintä, Caitlinin poikaa.

Tapahtumat sinällään eivät ole monimutkaisia tai vaikeaselkoisia, mutta niiden sinne tänne hyppivä esitystapa pitää lukijan tehokkaasti ulkopuolisena. Tuloksena on new agella maustettua sekasotkua, jonka lukeminen käy nopeasti raskaaksi.

Arla Kanerva

15. Ihminen on lapselle susi

Jussi Lehtomäki: Kerrostalosusi. Myllylahti. 285 s. ★ ★

Vaara piilee vintillä. Kellarissa asuu peto. Ovelle kolmesti kolkuttaa joku. Tai jokin.

Arkisemmin sanoen Jussi Lehtomäen (s. 1981) esikoisteoksessa kuusivuotias tyttö katoaa kotoa käsittämättömästi. Poliisityöllä ei juuri ole osuutta Kerrostalosudessa, vaan kerronta availee maisemia äidin mielen syvyyksiin sekä niin kansantarustosta kuin modernimmastakin kauhusta ammentavaan kuvastoon.

Katoaminen saattaa selvitä, mutta se ei ratkaise mitään, sillä kummallisuus pysyy maailmassa ja ihmisessä. Dokumenttielokuvien parissa työskentelevä Lehtomäki saattaa olla matkalla lähiöiden Edgar Allan Poeksi, sillä alku on lupaava. Turha pitkittäminen pudottaa pisteitä.

Antti Majander

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

16. Jonny Liljan ensimmäinen juttu

Olle Lönnaeus: Pelivelka (Jonny Liljas skuld). Suom. Salla Korpela. Minerva. 438 s. ★★★★

Ruotsalainen toimittaja Olle Lönnaeus tunnetaan meillä rikosromaanistaan Menneisyyden hinta (2009), jonka tavoin Pelivelka (2014) tapahtuu Skånessa.

Päähenkilö on malmölainen huumepoliisi Jonny Lilja, jonka perheonni on palasina ja uhkapelivelka serbialaiselle gangsterille mahdoton maksettavaksi. Kuilun partaalta Liljan pelastaa sarja nuorten naisten kuolemia, joiden tutkiminen osoittaa moraaliltaan luhistuneelle miehelle mahdollisen tien lunastukseen.

Kirjan kovaa ydintä on Liljan eksistentiaalis-ammatillinen myllerrys, jota hän salailee työparikseen päätyvältä Ystadin poliisilaitoksen Eva Strömiltä. Vietnamista adoptoitu Ström taas kärsii lapsuudestaan.

Vivahteikkaat miljöiden ja pelihimon kuvaukset vetävät ja napakka dialogi toimii. Mukana on myös täytteeltä maistuvaa juoni-ainesta, joka tuntuu vasta alustavan jatkoa. Niinpä: Jonny Liljan ja Eva Strömin seuraavaa tapausta kuvaava Marias tårar ilmestyi keväällä Ruotsissa.

Tälle työparille pitää antaa aikaa kehittyä.

Petri Immonen

17. Reijo Mäen tuttua turkulaisturinaa

Reijo Mäki: Hot Dog. Otava. 464 s. ★★

Toukokuussa ilmestynyt Hot Dog on jo 27. turkulaisen yksityisetsivä Jussi Vareksen seikkailuista kertova dekkari. Reijo Mäki on tavallaan siis päihittänyt Kalle Päätalon, jonka Iijoki-sarjassa on 26 osaa.

Vares-kirjoilla on oma, uskollinen lukijakuntansa. Heidän ei tarvitse pettyä tälläkään kertaa. Tutut elementit ovat kaikki mukana ja paikoillaan

Tärkeää on, että tarina loppuu aina samalla tavalla. Siksi nytkin kokoonnutaan tutun ryyppyremmin kanssa Uuden Apteekin baaritiskille, kunhan on ensin selvitetty toisessa turkulaiskapakassa tapahtuneen murhan arvoitus, selvitty kurikkalaisesta gangsteritriosta ja väistetty käsikranaatit.

Vaikka Mäki rakentaa tottuneen taitavasti synkkiäkin sävyjä saavan juonensa, härskit vitsit ja kaikenmoisten asioiden (kuten hipsterien “jihadistipartojen”) pikkunokkela kommentointi ovat tämän hodarin ydin.

Baarissa todetaan tietysti myös maailman tila. Se on huono, sillä naiset ovat nykyään niin vaativia: kastikkeen pitää olla pesto ja peniksen pesty.

Venla Rossi

18. Gloria-vauvan vammat järkyttävät

Katarina Wennstam: Kivisydän (Stenhjärtat). Suom. Anja Meripirtti. Otava. 412 s. ★★★

Palkittu journalisti Katarina Wennstam pureutuu viidennessä suomennetussa rikoskirjassaan ravistellun vauvan oireyhtymään. Astrid Lindgrenin (!) sairaalaan kuljetetun puolivuotiaan Glorian vammojen realistinen kuvailu on hyytävää ja raivostuttavaa luettavaa.

Myös tutkinnan vaiheiden kertomisesta näkee, että asialla on kokenut faktojen kaivelija, jonka fokus on myös sosiaalipolitiikassa.

Rinnalla kulkee jo useampaan kertaa luettu kertomus keskiluokkaisesta ruotsalaisesta villaelämästä: päälle päin kaikki näyttää hyvältä, mutta hienot sisustukset eivät auta. Ahdistaa.

Pirkko Kotirinta

19. Hyvä avaus pahaan maailmaan

Jari Salonen: Kuokkavieraat. Otava. 368 s. ★★★★

Morsian vilkuttaa iloisesti, kun naamiomiehet ryöstävät hänet hääjuhlista. Muutaman päivän kuluttua käy ilmi, että hänen palauttamisestaan vaaditaan kymmentä miljoonaa euroa.

Mainostoimittaja Jari Salosen (s. 1954) Kuokkavieraat on poikkeuksellisen huolellisesti rakennettu, monipuolinen ja sujuvasanainen avaus rikoskirjallisuuden saralla. Debyytti käynnistää sarjan – sellaisiahan dekkarit nyt lähes järjestään ovat – jossa muuan Zetterman joutuu sivuraiteelle niin keskusrikospoliisista kuin avioliitostakin.

Selän kanssakin Zettermanilla on kovin kehnoa, joten vanhuuspäivät herättävät kauhua jo ennakolta. Oletan silti, että seuraavassa osassa saadaan vähän jo kypsää erotiikantapaistakin. Onhan Zetterman niin sanotusti hyvä mies.

Ruumiita Kuokkavieraissa tulee nykykrimin mittapuulla niukasti: kolme ja puoli. Tekniikkaa ja joukkotuhoaseita ei esiinny ollenkaan. Salonen pärjää mukavasti ihmistuntemuksen ja kohtuullisen onnen etsimisen varassa.

Antti Majander

20. Aika pysähtyi Pohjanmaalla

Karin Erlandsson: Kuolonkielot (Missdåd). Suom. Taija Mård. S&S. 265 s.★★

Minkkitarha-esikoisessa toimittaja Karin Erlandsson (s. 1978) kertoi elävästi ruotsinkielisen Pohjanmaan yhdestä pääelinkeinosta. Saman seudun tunnistettavassa pikkukaupungissa ollaan nytkin, kun kotitalousopettaja kuolee oudosti.

Kuolonkielot on klassinen dekkari yhteisöstä, joka epäilee jäseniään ja etsii murhaajaa. Hyvin arvoitus säilyykin, ja lopputulos yllättää.

Vaikutelma on kuitenkin kankea ja lapsekas. Vaikka teos sijoittuu nykyaikaan, henkilöiden puheet ja asenteet ovat kuin 50-luvulta. Miehet ovat machoja ja kaappijuoppoja, naiset jäkättäjiä, vahtaajia ja uhreja. Jos asuisin Uudessakaarlepyyssä, voisin vaikka loukkaantua.

Suvi Ahola

21. Tukholman lähiön sisarukset liemessä

Joakim Zander: Lähiö (Orten). Suom. Maija Kauhanen. Tammi. 397 s. ★★★

Ruotsalainen Joakim Zander teki läpimurron muutama vuosi sitten John Le Carre -tyyppisellä esikoisdekkarillaan Uimari.

Nyt muutama Uimarin henkilöistä tekee paluun Zanderin uutuudessa Lähiö. Siinäkin on kyse tiedustelupalvelujen moraalittomuudesta, vaikkei se varsinainen vakoojajännäri olekaan.

Keskiössä ovat tukholmalaislähiössä kasvaneet arabisisarukset Yasmine ja Fadi, jotka joutuvat likaiseen kansainväliseen peliin yhdessä Uimarista tuttujen juristien Klara Walldeenin ja George Lööwin kanssa.

Lähiön kerronta on joustavaa ja juoni kuumottavan ajankohtainen. Kirjaa rasittaa vain Zanderin melodramaattinen, liioitteleva ja kliseinen tapa kuvata henkilöidensä tuntemuksia.

Pertti Avola

22. Onko Kotkassa katu-uskottavuutta?

Jari Järvelä: Tyttö ja seinä. Tammi. 262 s. ★★★

Jari Järvelän dekkaritrilogian päätösosassa maalataan graffitteja pikkukaupunkimiljöössä, betonia huokuvassa Kotkassa. Pääosassa on parikymppinen Maria, taiteilijanimeltään Metro, joka käsittelee suhdettaan yhteiskuntaan öisillä keikoillaan spray-kannu ja lateksipönttö kainalossaan.

Metro on edesmenneen afrikkalaistaustaisen isän tytär, joka näkee maailman olevan vinossa. Äiti lojuu ja hihhuloi depressiossaan, isäpuoli kyhäilee kuolleiden lintujen kauhutaloja, Metro katselee yhteiskuntaa sivusta, ulkopuolisena.

Kritisoitavaa riittää. Kotkan Karhuvuoressa paikallisten kuvitelmat asuinalueestaan hobittien maana vaikuttavat friikeiltä ja toimivat vertauskuvana vaikeasti hallittavalle nykytodellisuudelle, jossa yksi jos toinenkin sortuu eskapismiin tai syrjäytyy.

Tytössä ja seinässä ihmisiä tapetaan, hukutaan paskaliejuun, tulipaloja syttyy, lapsi todistaa väkivaltaa. Järvelä tarjoaa lennokkaita, jänniä ja brutaalejakin edesottamuksia, mausteenaan tuttu vino hymy.

Anni Valtonen

23. Älykkö murhaa tosi-tv-tähtiä

Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt: Hylätyt (De underkända). Suom. Jaana Nikula. Otava. 476 s. ★★★

Olkoon vaan ”hyytävä trilleri tv-sarjojen Silta ja Wallander käsikirjoittajilta”, kuten kansipaperissa mainostetaan, mutta Hylätyt pääsee käyntiin rikollisen hitaasti. Ensimmäiset 50 sivua päähenkilöt (Tukholman poliisin henkirikosyksikkö ja heitä avustava rikospsykologi Sebastian Bergman) pääosin vatvovat omia tunteitaan ja siviilitekemisiään.

Mutta kun rikosjuoni vihdoin kunnolla käynnistyy, se ei ole lainkaan hassumpi. Rikostutkijat saavat vastaansa yleissivistystä yli kaiken arvostavan kansalaisen, joka kantaa huolta yhteiskunnan tyhmenemisestä ja käy siksi tosi-tv-tähtien kimppuun. Murhaajan hahmo on kirjoitettu napakasti, hänen jahtinsa on toteutettu uskottavasti, ja käänteet ovat jopa jännittäviä. Kunpa vaan etsivien vauhti ei tyssäisi eksistentiaaliseen kelailuun.

Erityismaininnan Hylätyt saa siitä, että se ei mässäile väkivallalla – toisin kuin pohjoismaiset dekkarit usein. Pulttipistooli toki laulaa tässäkin. Fokus on kuitenkin siinä, miten etsivät ratkaisevat mysteerin.

Hylätyt on viides Bergman-romaani. 2010 tehdyssä tv-sarjassa pääosaa esitti Rolf Lassgård.

Leena Ojala

24. Muuttuuko Ruotsi Venäjäksi?

Tony Johansson: Kolmas matkustaja (Den tredje passageraren). Suom. Petri Stenman. Like. 285 s. ★★★

”Uusi Henning Mankell ”, mainoslause lupaa pääkirjoitustoimittaja Tony Johanssonin (s. 1978) jännärin kannessa.

Niinpä tietysti. Johan mestarin kuolemasta on yli puoli vuotta.

Osuvampi verrokki olisi kuitenkin toinen menehtynyt ruotsalainen suursuosikki, Stieg Larsson. Sillä myös Kolmannen matkustajan keskiössä on toimittaja, jonka työn kautta voi jännittää, revähtääkö vallankäyttöön kätkeytyvä skandaali koko kansakunnan silmille.

Johansson virittää kuvion, jossa etenkin sotilaspiireissä annetaan tarkoituksen pyhittää keinot. Ihmisoikeudet poljetaan kuraan. Kuten muuan viranomainen toiselta kirjassa kysyy: millä oikeudella muutat Ruotsia Venäjäksi?

Juonen rakentelussa ja jännityksen annostelussa Johanssonilla on vielä oppimista Henning Mankellilta ja Larssonilta.

Antti Majander

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat