Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Magnus Linder, 87, kunnosti lapsuudenkotinsa, yhden Suomen arvokkaimmista kartanoista – ”historia kuin Downton Abbeysta”

Kulttuuri
 
Fakta

Mustion linna

 Mustion linna eli kartano sijaitsee Mustiolla.

 Sen suunnittelivat arkkitehdit Christian Schröder ja Erik Palmstedt.

 Kartanon maiden rakennukset valmistuivat vuosina 1783–1792.

 Ruukinpatruuna Magnus Linder (1751–1801) rakennutti aikoinaan loisteliaan kartanon, ja hänen kuoltuaan se pysyi pitkään suvun omistuksessa. Polvi polven jälkeen asui kartanossa.

 Rappiolle päässeen kartanon palautti kukoistukseensa Magnus Linder (s. 1929), joka avasi sen uudelleen kunnostettuna yleisölle museona, koulutuskeskuksena, hotellina ja ravintolana.

Mustio. Magnus Linder katsoo alkukesän auringossa kylpevää Mustion linnaa ja sen pihamaata tyytyväisenä. Nurmikko vihertää, ja kesä on kohta kauneimmillaan.

Linder ryhtyi erittäin huonoon kuntoon päässeen lapsuudenkotinsa kunnostukseen yli kolmekymmentä vuotta sitten. Vuonna 1987 hän avasi kartanon yleisölle, ja nyt se valmistautuu juhlimaan. Uuden kukoistuksen 30:tta vuosipäivää päästään viettämään ensi vuonna.

”Kaikki on juuri niin kuin pitääkin”, Magnus Linder, 87, sanoo.

Christian Schröderin suunnittelema Mustion linna on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja kirkkoja lukuun ottamatta maan suurin puurakennus. Tyylisuunnaltaan se edustaa siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin.

Mika Ranta / HS
Keltainen rakennus on Mustion päärakennus ja valkoinen siipirakennus Edelfelt.
Keltainen rakennus on Mustion päärakennus ja valkoinen siipirakennus Edelfelt.

”Katsokaapa tätä näkymää. En kyllästy siihen koskaan”, Magnus Linder sanoo.

Kartanon perimmäisen huoneen kustavilaissohvalta ja sitä vastapäätä olevasta oviaukosta avautuu näkymä läpi kauniiden huoneiden. Linder on hankkinut kalusteet jokaiseen huoneeseen. Hän aloitti sisustuksen tekemisen tyhjästä.

Mika Ranta / HS
Mustion linna on ollut Magnus Linderin intohimona vuosikymmenien ajan.
Mustion linna on ollut Magnus Linderin intohimona vuosikymmenien ajan.

”Kun aloimme kunnostaa rakennusta, täällä ei ollut mitään”, Magnus Linder muistelee. ”Kalusteet olivat joutuneet mikä minnekin. Helsingin Pietarinkadun-kodissamme niitä oli säilynyt jonkin verran, ja toin ne tietysti tänne. Mutta tarvittiin paljon lisää: valaisimia, tuoleja, pöytiä, tauluja… vaikka mitä, jotta talo saatiin taas näyttämään asutulta ja elävältä.”

Linder onnistui suururakassa. Hän etsi kartanosta kadonneita kalusteita ympäri Suomen ja sai valtaosan niistä takaisin. Loput, alkuperäistä kustavilaista tyyliä mukailevat, hän osti pääasiassa Tukholmasta, missä Kustaa III:n ajan antiikkia on hyvin tarjolla. Hän teki myös monta hankintamatkaa lempimaahansa Italiaan.

Mika Ranta / HS
Näkymä kartanon entisöidystä yläkerrasta.
Näkymä kartanon entisöidystä yläkerrasta.

Huoneet seuraavat kustavilaiseen tapaan toinen toisiaan suorassa rivissä, ja jokainen kertoo omaa tarinaansa. Esimerkiksi talon toisessa päädyssä sijaitsevassa sinisessä kuninkaan huoneessa on yöpynyt ainoastaan kuningas Kustaa III sekä levänneet tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II.

Näin arvokkaiden vieraiden jälkeen huoneeseen ei voitu ajatellakaan majoittaa ketään muuta.

Kaikki on kaunista ja ainutlaatuista. Kartanon sisustusta ei voi olla ihailematta. Se on jo sellaisenaan taideteos.

”Mustio on ollut isän intohimo ja rakas harrastus. Rahan vuoksi tähän urakkaan ei olisi missään nimessä kannattanut ryhtyä”, sanoo poika Filip Linder, joka on ottanut saksalaisen vaimonsa Christinen kanssa kartanon hoitoonsa.

Isä-Linder nyökyttelee. Perhe ei hänen mukaansa ole ottanut koskaan tuloja Mustiosta, vaan kaikki voitot on pantu kartanon kehittämiseen ja parantamiseen. Monta vuotta tehtiin myös pelkkää tappiota. Perheellä oli onneksi niin paljon varallisuutta, että se kesti huonotkin vuodet.

Hän ihmettelee yhä, kuinka tuli ryhtyneeksi tällaiseen suunnattomaan kunnostukseen.

”En aloittaessani ymmärtänyt, miten suuren haasteen olin ottanut vastaan. Tuskin olisin muuten uskaltautunut siihen”, Linder sanoo.

Mika Ranta / HS
Kalusteita on etsitty pitkin Eurooppaa.
Kalusteita on etsitty pitkin Eurooppaa.

Mutta kun oli pakko. Linderin äidin sukulainen Peter Fazer soitti yllättäen vuonna 1985 kertoakseen, että kartano oli myynnissä ja että Linderin kannattaisi ostaa se.

”Olimme asuneet vuosikaudet kartanon naapurissa tädiltäni perimässä pienessä pappilassa, ja tuntui pahalta katsoa lapsuudenkodin rappeutumista. Talo oli romahdustilassa, pian sen kohtalona olisi ollut purku. Päätös ostosta piti tehdä nopeasti. Hetken mietittyäni sanoin Peterille, että kyllä käy. Lupasin ostaa talon ja tilukset.”

Kartano oli päätynyt Stockfors AB:n omistukseen monen mutkan kautta. Magnus Linder oli kymmenvuotias, kun hänen vanhempansa päättivät erota. Dolly -äiti ei ollut viihtynyt suuressa talossa ja halusi muuttaa poikansa kanssa Helsinkiin. Kun eroava pari alkoi riidellä rahoista, ainoa ratkaisu oli myydä koko Mustio.

Mika Ranta / HS
Mustion linna on yksi Suomen suurimmista puurakennuksista.
Mustion linna on yksi Suomen suurimmista puurakennuksista.

Kartanolla oli vuosien varrella ollut monta omistajaa, joista ketään sen ylläpito ei suuremmin kiinnostanut. Peter Fazerin ottaessa yhteyttä rakennus oli rappeutunut ja hylätty.

”Lähtö Mustiolta ei lapsena tuntunut pahalta. En ymmärtänyt vanhempieni erosta juurikaan. Minusta oli vain jännittävää muuttaa maalta kaupunkiin”, Magnus Linder muistelee.

Kaipuu lapsuuden kotiseudulle heräsi vasta aikuistuttua.

”Silloin ymmärsin, miten etuoikeutettua elämää ihanassa ympäristössä olin saanut elää. Pikkupoikana luulin, että kaikki asuivat niin kuin me.”

”Oli siivoojat, keittäjä, hänen apunaan keittiöpiiat ja puutarhuri, joka huolehti kartanon puistosta. Vasta kun aloin leikkiä naapurin ruukin työntekijöiden lasten kanssa, huomasin, että meillä oli erilaista kuin heillä.”

Lapsuuttaan muistellessaan Magnus Linderistä tuntuu, että jollain lailla asiat olivat luokkayhteiskunnassa nykyistä paremmin.

Mika Ranta / HS
Tyyliltään kartano edustaa muutosta rokokoosta uusklassismiin.
Tyyliltään kartano edustaa muutosta rokokoosta uusklassismiin.

”Kaikki tiesivät paikkansa ja kaikki kunnioittivat toisiaan. Esimerkiksi siivoojiin ja keittiöpiikoihin ei suhtauduttu missään tapauksessa toisen luokan kansalaisina, vaan heitä arvostettiin ja heistä pidettiin huolta”, Linder sanoo.

”Henkilökunnan ehdoton kuningatar oli keittäjä, joka istui talon palvelusväen ruokaillessa pöydän päässä ja jolle ruoka tarjoiltiin erikseen.”

”Kuulostaa Downton Abbeylta”, naurahtaa Filip Linder.

”Juuri sellaista se olikin”, Magnus Linder huudahtaa.

”Tiedän kyllä, että mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä paremmalta mennyt tuntuu. Mutta tällaista se pienen pojan silmin oli”, hän sanoo.

Elämä vei sittemmin Magnus Linderin kauas Mustiolta. Hän opiskeli historiaa Helsingin yliopistossa ja meni sieltä valmistuttuaan töihin sukuyhtiö Fazeriin. Siellä Linder päätyi konditoriassa ja makeistehtaassa työskenneltyään perustamaan Amican, jota hän johti monta vuotta, viimeiseksi ennen eläkkeelle jäämistään yrityksen hallituksessa.

Mika Ranta / HS
Kuninkaanhuoneessa on yöpynyt ainoastaan kuningas Kustaa III ja levänneet tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II.
Kuninkaanhuoneessa on yöpynyt ainoastaan kuningas Kustaa III ja levänneet tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II.

”Isä on nuoresta asti ollut kiinnostunut historian lisäksi ruuasta, enkä sen vuoksi ihmettele, että hän yllättäen osti Mustion. Hänellä oli selvä visio kartanon tulevaisuudesta: hän halusi perustaa sinne museon ja ravintolan sekä tehdä siitä kiinnostavan matkailukohteen” Filip Linder sanoo.

”Aluksi ajattelin jopa muuttavani kartanoon, mutta pian ymmärsin, että se oli epärealistinen haave”, Magnus Linder sanoo.

Niinpä hän ryhtyi Museoviraston avustuksella kunnostamaan kotikartanoaan koko kansalle avoimeksi kohteeksi.

”Halusin pelastaa Mustion myös sen kulttuuriarvon vuoksi.”

Filip Linderistä tuli uusi linnanherra yhtä yllättäen kuin isästä aikoinaan. Hän on koulutukseltaan arkkitehti ja suunnitteli isän pyynnöstä tämän kanssa kartanon restauroinnin sekä uudisrakennukset. Saatuaan urakan valmiiksi hän ajatteli, että tämä oli tässä.

Mika Ranta / HS
Magnus Linder
Magnus Linder

”Kun isän ikääntyessä aloimme perheessä keskustella Mustion jatkosta, kaikille sisaruksille oli selvää, että halusimme pitää kartanon perheen omistuksessa ja jatkaa sen kehittämistä”, Filip Linder kertoo.

Keskustelujen jälkeen sisarukset Maria ja Johan kysyivät, suostuisiko Filip vaimonsa Christinen kanssa hoitamaan linnan hotelli- ja ravintolatoimintaa.

”Hämmästyin, mutta aloin sitten pohtia asiaa vakavasti Christinen kanssa. En ollut koskaan asunut kartanossa. Silti seutu oli minulle rakas ja tiesin, että meidän polvemme tehtävä oli siirtää isän luoma sukuperintö seuraaville polville. Ratkaisua helpotti se, että Christine tunsi hotellialan hyvin opiskeltuaan sitä ja työskenneltyään sillä monta vuotta.”

Mika Ranta / HS
Myös Magnus Linderin miniä Christine Linder vastaa kartanon hoidosta.
Myös Magnus Linderin miniä Christine Linder vastaa kartanon hoidosta.

Päätös oli lopulta helppo. Filip ja Christine Linder päättivät Saksan-lautalla vuonna 2010 muuttaa elämänsä suunnan ja lähteä Mustiolle.

Nyt he työskentelevät siellä kuudetta vuotta.

”Mustiolla kaikki menee juuri niin kuin elämässä kuuluukin, eteenpäin polvesta polveen”, Magnus Linder sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat