Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperajohtaja Juhani Raiskinen kuoli

Raiskisen kaudella tuotettiin useita kotimaisia kantaesityksiä, joita nähtiin myös ulkomailla.

Kulttuuri
 
Jaakko Avikainen
Juhani Raiskinen vuonna 2000.
Juhani Raiskinen vuonna 2000. Kuva: Jaakko Avikainen

Kansainvälisesti tunnettu oopperajohtaja ja kapellimestari Juhani Raiskinen kuoli 5. päivänä kesäkuuta kesäasunnollaan Jämsässä kesken puutarhatöiden. Helsingissä syntynyt Raiskinen toimi pitkän uransa aikana kahdesti Suomen kansallisoopperan pääjohtajana. Ensimmäinen kausi kesti vuodesta 1974 aina vuoteen 1984, toinen kausi osui vuosiin 1997– 2001.

78 vuotiaana menehtynyt Raiskinen toimi myös vuosina 1994–96 Göteborgin oopperan johtajana. Sitä ennen hän oli työskennellyt Göteborgin oopperakorkeakoulun näyttämöilmaisun professorina.

Säveltaiteilijain valtionpalkinnon hän sai jo vuonna 1983. Hän voitti arvostetun Maj Lind -pianokilpailun 1963. Lisäksi hän toimi muun muassa Tampereen teatterin ja Tampereen kaupunginorkesterin kapellimestarina.

Siirtyessään Göteborgista takaisin Suomen kansallisoopperaan Juhani Raiskinen muistutti, että organisaation toimivuus on ennen kaikkea kiinni ihmisistä. Näin erityisesti taidelaitoksissa.

”Paperi on vain pelkkä paperi: se saa hengen vasta sitten, kun tietää, kuka milläkin paikalla on. Mikään ei ole liioin ikuista: toimiva organisaatio voi romahtaa, kun joku keskeinen ihminen jättää hommat”, hän korosti.

Juhani Raiskisen ensimmäinen kausi Suomen kansallisooppera tuotti kahdeksan kotimaista kantaesitystä, joista Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset (1975) ja Aulis Sallisen Punainen viiva (1978) nousivat vierailunäytäntöinä myös ulkomailla oopperatalojen ohjelmistoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat