Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen tyhmistyy, kun pelko korvaa faktat

Ongelma on siinä, että mediassa tunteet usein korvaavat faktat, kirjoittaa Henkka Hyppönen.

Kulttuuri
 
Henkka Hyppönen
Kirjoittaja on luova johtaja, yrittäjä ja tietokirjailija.

Steven Spielbergin Tappajahai-elokuva osoitti vuonna 1975, miten yksi mediatuote voi tyhmentää valtavan ihmismassan. Elokuvasta käynnistyi haiden tappoaalto, joka meribiologien mukaan on yhä edelleen näkyvissä haikannassa.

Jos seuraa uutismedioita, tietää, että ihmisiin kohdistuvien haihyökkäysten määrä on tällä hetkellä historiallisen suuri. Asia ylittää uutiskynnyksen jopa Suomessa, vaikka mikään hailaji ei edusta meille tilastollisesti merkittävää uhkaa, ei aluevesillämme eikä edes Australian surffikeskuksissa. Tästä huolimatta hai on uhkakuvalistallamme. Ja kuten ihmiset Tappajahain nähtyään, myös meistä tulee tyhmempiä, kun pelko korvaa faktat päässämme.

Libanonilais-amerikkalainen esseisti ja tilastotieteilijä Nassim N. Taleb on koko kirjallisen uransa ajan kehottanut lukijoitaan vähentämään altistusta medialle – itse asiassa minimoimaan median käytön. Talebin mukaan medioiden seuraaminen vääristää käsityksemme maailmasta. Taleb väittää, että median tehtävänä on hallita yleisön huomiota, ei välittää tarkkaa informaatiota. Tässä kohinassa ihmisistä ja erityisesti päätöksentekijöistä tulee tyhmempiä.

Toinen vaikutusvaltainen uutismedian vastustaja on niin ikään amerikkalainen Peter Diamandis, joka myös on sitä mieltä, että uutisten seuraaminen vääristää käsityksiämme faktoista. Median kriisikeskeisyys johtaa siihen, että uutisten kuluttajien käsitys asioiden tilasta vinoutuu. Sen lisäksi Diamandis väittää, että uutisten seuraaminen tekee ihmisestä vähemmän onnellisen.

En tiedä, pitäisikö onnellisuuden olla uutisten seuraamisen tavoite. Faktat ovat sillä tavalla ikäviä, että ne ovat faktoja huolimatta siitä, mikä niiden vaikutus meihin on. Ongelma on siinä, että mediassa tunteet usein korvaavat faktat. Eikä sitä seuraava julkinen keskustelu ole yleensä yhtään faktaintensiivisempi.

Kaikkihan sen tietävät, että uutiset ovat poikkeamia normaalitilasta. Herkulliset poikkeamat, kriisit ja kauhukuvat ovat hyvää bisnestä. Uutisten kysyntä on suurempi kuin uutisoitavien asioiden määrä. Tämä johtaa siihen, että uutiskynnys ylittyy, vaikka varsinaista uutisoitavaa ei olisi. Kauhistelun ja uhkakuvien puolella uutisoitavaa riittää rajattomasti.

Jos maailma toimii niin kuin Diamandis ja Taleb väittävät, nykyinen tapamme käyttää uutisia aiheuttaa tilanteen, jossa tunteet ovat kovaa valuuttaa. Kun uhkakuvat uppoavat riskejä välttelevään tunnejärjestelmäämme, meille tulee tarve toimia.

Siksi voikin oikeastaan kysyä, onko viimeaikainen keskustelun happamuus oire siitä, että kriisin tunnelma ja uhkakuvat ruokkivat pelkoja joita kompensoidaan aggressiolla, joka ruokkii vihaa. Vihalle on kysyntää, koska maailma näyttää palavan ympärillämme. Puhun pelosta ja vihasta fysiologisena ja psykologisena ilmiönä, joka leviää tunnetartuntana ihmisjoukossa. Pelko tekee meistä epävarmoja, viha kirkastaa ajatukset. Tai siltä se vihaisesta ihmisestä tuntuu.

Palstalla vuorottelevat Henkka Hyppösen kanssa Pirkko Saisio, Mikko Rimminen ja Tiina Raevaara.

Oikaisu 7.6. klo 8.57: Korjattu Tappajahai-elokuvan valmistumisvuosi ja Steven Spielbergin nimen kirjoitusasu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat