Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron taideakatemia erottaa legendaarisen Priit Pärnin

Tallinnan animaatio-opiskelijat ja ulkomaiset festivaalijohtajat tyrmistyivät suositun opettajan savustuksesta

Kulttuuri
 
Marko Mumm
Professori Priit Pärn sulkee työhuoneensa oven Viron taideakatemiassa.
Professori Priit Pärn sulkee työhuoneensa oven Viron taideakatemiassa. Kuva: Marko Mumm

Tallinna

Silmälasipäinen, tarkkailevainen mies puristaa lujasti kättä tervehdykseksi: ”Priit.”

”Tämä on entinen työhuoneeni.”

Viron taideakatemian professorin, animaatio-ohjaaja Priit Pärnin, työhuone on ollut pitkään Baltian media- ja elokuvakoulun tiloissa. Taideakatemian rakennus purettiin, vaikkei uudesta ollut tietoa. Pärnin perustama animaation laitos on kokemassa saman kohtalon kuin purettu rakennus.

Professori Pärn sai käytännössä potkut, kun taideakatemian neuvosto äänesti toukokuun lopulla hänen jatkostaan. Uudesta professorista ensi syksylle ei ole tietoa.

Priit Pärn on kansainvälisesti menestyneimpiä virolaisia taiteilijoita, animaation Arvo Pärt.

Animaation elävän legendan kampeamisesta virastaan on tietenkin noussut meteli. Opiskelijat ovat yhtenäisenä rintamana haastaneet yliopistohallinnon päätöksen, jonka takana näyttävät olevan hallinnolliset erimielisyydet ja tulehtuneet henkilösuhteet.

Marko Mumm
Heta Jäälinoja opiskelee animaatiota Tallinnassa osittain juuri Priit Pärnin vuoksi.
Heta Jäälinoja opiskelee animaatiota Tallinnassa osittain juuri Priit Pärnin vuoksi.

”En ole kuullut yhdestäkään opiskelijasta, joka olisi tyytymätön Priit ja Olga Pärnin opetukseen”, sanoo suomalainen animaatio-opiskelija Heta Jäälinoja. Hän viimeisteli maanantaina lopputyötään animaation laitoksella.

Priit Pärn oli Jäälinojalle yksi Tallinnaan tulon syistä. Suuri osa ulkomaisista animaatio-opiskelijoista on tullut Pärnin vuoksi, hän sanoo.

Pärn edustaa tarinallista animaatiota, ”karvaista ja täynnä selluliittia”, Jäälinoja kuvailee. Priit ja Olga Pärn ovat laitoksella pidetty parivaljakko.

Ongelmat alkoivat kasaantua Pärnin mukaan kaksi vuotta sitten, kun työsopimuksia uusittiin. Nyt hän arvostelee taideakatemiaa maton jalkojen alta vetämisestä.

Taideakatemia perustelee päätöstään neuvoston äänestyksellä, jossa vain 5 jäsentä 21:stä puolsi Pärnin jatkamista professorina. Taideakatemian edustaja Solveig Jahnke nostaa esiin kaksi pääsyytä siihen, ettei professuuria uusittu:

Ensinnäkin Pärn rikkoi lojaaliutta ja veti opiskelijat mukaan kirjelmällä, jossa hän kertoi ajavansa animaation laitoksen siirtoa taideakatemian alaisuudesta Baltian media- ja elokuvakoulun osaksi Tallinnan yliopiston alaisuuteen.

Toiseksi taideakatemia ei hyväksynyt Priit Pärnin ehtoa, että hänen puolisonsa ja taiteilijaparinsa Olga Pärn jatkaisi lehtorina.

Taideakatemia on tarjonnut Pärnille mahdollisuutta jatkaa opetusta emeritusprofessorina.

Marko Mumm
Rehtori Mart Kalm tapasi Priin Pärnin saatuaan runsaasti vetoomuksia.
Rehtori Mart Kalm tapasi Priin Pärnin saatuaan runsaasti vetoomuksia.

”Se tarkoittaisi 211 euroa eläkelisää. Minua ei osteta siihen hintaan”, Pärn sanoo.

Pärn lukitsee huoneen N430 oven ja lähtee tapaamaan rehtori Mart Kalmia hallintorakennukseen Tallinnan ydinkeskustaan.

Pärnin professuuri jatkuu elokuun loppuun. Uudet opiskelijat kahdeksasta maasta ovat valinneet Tallinnan siinä uskossa, että Pärn opettaa siellä ensi lukuvuonna. Maisteriopiskelijoiden lukuvuosimaksu on 2 300 euroa.

Taideakatemian rehtorin sähköposti täyttyy vetoomuksista, joilla animaatio-ohjaajat ja asiantuntijat eri puolilta maailmaa tukevat Pärniä.

Maailman animaatioelokuvien historiikin juuri julkaissut Giannalberto Bendazzi tiivisti omassa vetoomuksessaan taideakatemialle:

”Viro on Viro, maailmassa, koska se on Priit Pärnin maa. Italia on Italia, maailmassa, koska se on Leonardo da Vincin maa. Yksikään italialainen ei sylkisi Leonardo da Vincin päälle.”

Oikaisu 9. kesäkuuta kello 10.00: Viron taideakatemiassa maisterin tutkintoa suorittavien animaatio-opiskelijoiden lukuvuosimaksu 2300 euroa oli virheellisesti kirjattu kuukausimaksuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat