Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa ei tehdä enää käännöshittejä, syy on 1970-luvun bulkkikäännösten

Enää on turha toivoa, että edes sopivimmat käännöskappalemahdollisuudet käytettäisiin, kirjoittaa toimittaja Oskari Onninen.

Kulttuuri
 
Oskari Onninen Helsingin Sanomat

Ennen kaikki ei ollut paremmin, ja säännön vahvistava poikkeus on käännösmusiikki.

Vielä 1970-luvulla käännösiskelmää tehtiin kirjaimellisesti liukuhihnalta: kun hitti ilmestyi, sovitusleegio tarttui siihen välittömästi. Buumi meni jopa niin pitkälle, että 1970-luvun lopulla Yle karsinoi käännösmusiikin omaksi hittilistakseen. Silloin käytäntö oli kuitenkin jo hiipumaan päin. Pian 1980-luvulla se sammui kokonaan, ja vaikkapa Reijo Taipaleen versio Kentin Dom andrasta tuntuu anakronistiselta, kuin se olisi saapunut 2000-luvulle jostain vieraasta ajasta.

Popparit ovat tyytyneet Roope Salmisen johdolla automainosmaisiin mukacovereihin. Ne ovat ärsyttävän lähellä, mutta juridisista syistä riittävän kaukana ulkomaisista esikuvistaan.

On myös lokalisoitu maailman paikkasidonnaisimpia genrejä: kevään räppikomeetta Töölön ketterä vinksauttaa Lontoon mustaa grimea sijoittamalla sen uhon Helsingin valkoiseen Töölöön, ja varhaisilla kappaleillaan Tippa-T kuvitteli Memphisin gangsterikliseet jopa koomisen suoraan Turkuun. Lähimmäs suoria lainauksia pääsee Eevil Stöö, joka on biittejä kähveltäessään mukaillut myös tekstin alkuperäisen mukaiseksi.

Keskimäärin on kuitenkin turha toivoa edes covermahdollisuuksista sopivimpia: J. Karjalaista esittämässä Wilcoa tai Jaakko Eino Kalevia versioimassa Ariel Pinkiä – puhumattakaan Olavi Uusivirran kääntämästä Arctic Monkeysin When the Sun Goes Downista.

Artistien sijaan vika on kulttuurin, joka turvautui aikanaan bulkkikäännöksiin ja piti keskinkertaisuudellaan huolen, että suomen- ja englanninkielinen musiikki kasvaa erilleen.

Yksi sentään yrittää ja kovasti. Menneisyyden mies Jukka Nousiainen on muun muassa kääntänyt Räjäyttäjät-yhtyeensä kanssa Roky Ericksonia ja esittänyt soolokeikoillaan suomennettua Townes Van Zandtia.

Nousiainen on tietenkin mukana myös tuoreella Golden Tears -kasetilla, jolla joukkio sisämaakeskeisen Suomi-undergroundin tekijänimiä esittää versioitaan David Bowien kappaleista edesmenneen legendan kunniaksi. Barry Andrewsin diskon I’m Deranged -käännös Seinähullu on juuri sopivan pehmeäseinäisen huoneen iskelmää, mutta syvintä neroutta esittää Nousiainen taivuttaessaan China Girliä rutisevaksi krapularuuanhakukuvaukseksi.

”Avaan ja suljen telkkarin / oon et, voi helkkari / oisko pikkukiinalainen vielä auki. / Mä ryntään kaupungille / kuin hullu hirvi asfaltille / hakaristipellet ei pysäyttää mua voi / mä tarvin mun annoksein”, laulaa Nousiainen.

Vain pöhkö kaipaisi Bowieta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat