Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Viinaa, trokaamista ja huoraamista” – villejä tarinoita pursuava helsinkiläinen kansanmusiikki pelastettiin viime hetkellä

Anna E. Karvonen nostaa Stadin kadonneet -yhtyeensä kanssa esiin helsinkiläisten omaa, katoavaa kansanmusiikkia.

Kulttuuri
 
Helsinkiläisilläkin on omia kansanlauluja – näin ne soivat
Helsinkiläisilläkin on omia kansanlauluja – näin ne soivat
Stadin kadonneet -yhtye yrittää pelastaa katoamassa olevaa helsinkiläistä kansanmusiikkiperinnettä. Tällaiselta kuulostaa Morjens Viivi -laulu.

”Kuulostaa tosi siistiltä!”

Kaksi elämää nähnyttä kadunmiestä seisoo kallioiden juurella Helsingin Toisella linjalla Kallion kaupunginosassa ja nauttii tiistaiaamun yllätyksestä. Kallion päälle on kivunnut Stadin kadonneet -yhtye, joka tarjoilee kunnon musiikkinautinnot aurinkoiseen aamuun.

Rio Gandara / HS
Stadin kadonneet -yhtyeeseen kuuluvat Roope Aarnio (vas.), Tuomas Skopa, Antti Kujanpää, Tuomas Timonen ja Anna E. Karvonen.
Stadin kadonneet -yhtyeeseen kuuluvat Roope Aarnio (vas.), Tuomas Skopa, Antti Kujanpää, Tuomas Timonen ja Anna E. Karvonen.

”Morjens Viivi, hoppaa sporaan, mennään Sörkan puoleen joraan. Siel on gimis hima mulla, jepareista ei oo pelkoa”, laulaa Anna E. Karvonen.

Bändin pojat Antti Kujanpää, Tuomas Skopa, Tuomas Timonen ja Roope Aarnio pistelevät parastaan harmonin, basson, bongojen ja kitaran kanssa. Hytke on mojova, tekee mieli ”jorata” itsekin.

”Mitä tää musa on?” kuuntelemaan nauliutuneet miehet ihmettelevät.

Se on musiikkia, jota näillä samoilla kaduilla on laulettu ja soitettu joskus vuosikymmeniä sitten. Tämä on helsinkiläisten kansanmusiikkia.

Se olisi ollut ehkä tuttua näillekin herroille – jos he olisivat sattuneet syntymään esimerkiksi 1900-luvun alussa. Mutta nyt eletään 2010-lukua, ja tuo musiikki oli juuri häipymässä lopullisesti unholaan.

Onneksi kansamuusikko Anna E. Karvonen yhtyeineen älysi tulla hätiin.

Karvonen muistaa hetken parin vuoden takaa, jolloin hänellä välähti lamppu pään päälle ihan kuin Aku Ankka -sarjakuvissa Pelle Pelottomalle.

Hän oli opiskellut vuosia kansanlaulua Sibelius-Akatemiassa ja laulanut kansanlauluja kaikkialta Suomesta. Kaikkialta muualta paitsi omasta kotikaupungistaan Helsingistä.

Miten se oli mahdollista? Asuihan Helsingissäkin musikaalista joukkoa soittopeleineen siinä missä muuallakin Suomessa. Kyllä kai nyt täälläkin on kansanlauluja laulettu, ja toki myös omalla kielellä, slangiksi, Karvonen kummasteli.

”Eihän se voi olla niin, ettei meillä muka ole ollut omia kansanlauluja. Ja miksi meistä ei ole kukaan tullut edes ajatelleeksi asiaa?” Karvonen mietti, alkoi oikein nauraa keksinnölleen, ja kysyi asiasta saman tien kollegoiltaankin.

Totta se oli. Kukaan ei tuntenut helsinkiläisiä kansanlauluja. Slangia on kyllä tutkittu, mutta slangiksi laulettua kansanmusiikkia ei – tai ainakaan Karvonen ja kollegat eivät siitä tienneet.

Karvonen ryhtyi kaivamaan lauluja esiin. Tuloksena on viiden muusikon Stadin kadonneet -yhtye, livekonserttien sarja ja vasta julkaistu On rookis kalsa hima -levy, jolla vierailevat laulajina myös Tuomari Nurmio, Paleface ja Marjo Leinonen.

Mutta kuinka ihmeessä voi löytää lauluja, jos niitä ei oikein kukaan enää osaa?

Karvonen ei jäänyt voivottelemaan. Alkoi intensiivinen salapoliisityö.

Aivan ensimmäiseksi hän marssi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, sinne, jonka takapihalla hän oli itse kruununhakalaistyttönä leikkinyt. Arkistossakin innostuttiin, ja Karvonen sai tutkijoilta paljon apua.

Heidän kauttaan hän tutustui esimerkiksi Johan Knut Harjun suureen aineistoon. ”Sehän oli ihan aarrearkku.”

Harju (1907–1976) oli asunnoton katujen mies, joka teki folkloristista keruutyötä kuin Elias Lönnrot konsanaan, suoraan primäärilähteillä, Harjun tapauksessa Helsingin kaduilla ja siltojen alla. Harju oli merkinnyt ylös muun muassa kansanlaulujen sanoja, joita löytyi slangiksi 15 kappaletta.

Melodioita oli hankalampi löytää, mutta niitäkin löytyi sentään neljä. Loput on pitänyt ”kuvitella” eli säveltää.

Osaan melodioista taas on tehty sanat slangiksi itse.

Sattumallakin on ollut sijansa Karvosen keruutyössä. Yhden laulun hän löysi tiskatessaan.

Karvonen kuunteli tiskauksen lomassa cd:ltä Erkki Ala-Könnin 1970-luvulla tekemiä arkistonauhoituksia, joissa tämä haastatteli kolmea helsinkiläisherraa näiden lapsuusmuistoista. Kesken muisteloiden yksi herroista alkoi laulaa Oi mutsi mutsi -laulua, jonka alkuperäistä melodiaa Karvonen oli etsinyt vimmatusti viimeiset puoli vuotta.

Samasta laulusta löytyy useita versioita, tunnetuimpana Tuomari Nurmion säveltämä versio. Alkuperäinen melodia oli kuitenkin kadonnut. Ja nyt Karvonen yhtäkkiä kuuli sen. ”Tuntui, että nyt minua puhutellaan suoraan haudan takaa.”

Muualla Suomessa, esimerkiksi Pohjanmaalla, omaa kansanlauluperinnettä on tallennettu ahkerastikin. Helsingissä tallennustyö on jäänyt tekemättä.

Karvonen pohtii, että ehkä täällä on kuviteltu, ettei urbaanissa kaupungissa voi ylipäätään olla mitään kansanperinnettä. Sävelmiä ei ole vain tajuttu tallentaa.

”Ja ylipäätään Helsingin rahvaan historiaa on tutkittu vähemmän. Muu musiikkielämä on kyllä hyvin tallennettu.”

Helsinkiläiset kansanlaulut, varsinkin J. K. Harjun keräämät, ovat aika kovaa kamaa. Niistä on kansallisromanttinen herkkä hehkuttelu kaukana.

Harjun yömajoista, vankiloista ja siltojen alta keräämiä lauluja ovat laulaneet pääasiassa miehet, elämän ja sotien runtelemat ihmiset. Tekstimaailma on laulajiensa maailman näköistä.

”Siellä on viinaa, trokaamista ja huoraamista. Ei Vaasankadun maine ole syyttä hurja. Puukko on heilunut, ihmisillä on ollut hurjia kohtaloita”, Karvonen kertoo.

Toisaalta lauluista hohkaa myös se tosiasia, että vaikka rahasta onkin ollut pulaa, elämästä on yritetty nauttia.

Nyt Anna E. Karvonen aikoo jatkaa työtään. Hän tietää, että esimerkiksi arkistoista löytyy vielä lauluja, joita ei ole esitetty vuosikymmeniin.

Lauluja löytyy takuulla myös vanhustentaloista. Sinne Karvonen aikoo lähteä haastattelemaan ihmisiä. Vielä ehtii, juuri ja juuri. ”Mutta varmasti osa on täysin kadonnut. Toki voidaan ajatella niin, että helmet ovat jääneet.”

Karvonen toivoo, että projektin tuominen julkisuuteen avaisi ihmisiltä muistilukkoja. Niin on jo käynytkin.

Viime viikolla hän oli menossa Yle Puhe -kanavan haastatteluun ja kehotti taksikuskiaan kuuntelemaan lähetystä. Lähetyksen jälkeen Karvonen odotteli bussia pysäkillä, kun sama kuski kurvasi eteen ja käski hyppäämään kyytiin, ilmaiseksi.

”Kuskille oli siinä kuunnellessaan tullut mieleen paljon tarinoita ja ihmisiä, joita voisin haastatella. Jahka levynjulkaisukonsertti on ohi, aion soittaa heille loppuviikosta.”

Matka kadonneiden ”stygejen” pariin on antanut tekijöilleen normaalia musiikkiprojektia enemmän. Projekti on tuntunut oikeasti tärkeältä.

”Olemme halunneet, että nämä laulut säilyisivät, eivätkä tekstit unohtuisi arkistoon. Että musiikki muuttuisi taas eläväksi”, Karvonen sanoo.

Samalla projekti on kiitos menneille sukupolville. ”Niille, joita ei todellakaan päästetty parrasvaloihin.”

Stadin kadonneet -yhtyeen levynjulkaisukonsertti Kuudennella linjalla tänään keskiviikkona klo 20.

Rio Gandara / HS
Stadin kadonneet -yhtye esittää tänä kesänä helsinkiläisiä kansanlauluja muun muassa Kaustisen festivaalilla. ”Vastaanotto vähän jännittää.”
Stadin kadonneet -yhtye esittää tänä kesänä helsinkiläisiä kansanlauluja muun muassa Kaustisen festivaalilla. ”Vastaanotto vähän jännittää.”
Rio Gandara / HS
Stadin kadonneet -yhtye julkaisi levyn, jolla kuullaan stadilaisten omia, jo kadonneita kansanlauluja.
Stadin kadonneet -yhtye julkaisi levyn, jolla kuullaan stadilaisten omia, jo kadonneita kansanlauluja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat