Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1980-luvun tähdenlento ja 2000-luvun nettimeemi Rick Astley yrittää paluuta poptähdeksi 50-vuotiaana

Komeasti laulava naapurinpoika on yrittänyt takaisin huipulle ennenkin, mutta laihoin tuloksin

Kulttuuri
 
Rick Astley läpimurtohitistään: Monet lapset pitävät yhä siitä
Rick Astley läpimurtohitistään: Monet lapset pitävät yhä siitä
Rick Astley julkaisee pitkästä aikaa uuden levyn. Astley muistetaan parhaiten "Never gonna give you up" -hitistään, josta on tullut miehelle myös tietynlainen riippakivi. Astley kertoo lyhyesti ikääntymisestään ja suhteestaan läpimurtohittiinsä. Kuva: Reuters.

Harva poptähti on noussut yhtä nopeasti yhtä korkealle ja unohtunut yhtä nopeasti kuin brittiläinen Rick Astley. Nyt hän on palaamassa huipulle. Vahvaäänisestä laulajasta on tullut vuosien saatossa 1980-luvun lopun symboli, vaikka hänen aikansa kansainvälisten ykköshittien tekijänä kesti vain runsaan vuoden.

Viikonloppuna ilmestyvä uusi 50 on viisikymppisen Astleyn ensimmäinen albumi yhteentoista vuoteen, mutta käytännössä hän katosi popkentältä jo 1990-luvun alussa.

Nuoremmat sukupolvet muistavat hänet paremmin kahdeksan vuotta sitten levinnnestä Rickrolling-nettimeemistä, jossa mikä tahansa linkki johti Astleyn vanhaan musiikkivideoon.

Astleyn maine 1980-luvun lopun ikonisena poptähtenä perustuu vuosina 1987 ja 1988 julkaistuihin singleihin, joista tunnetuin on hänen läpimurtohittinsä Never Gonna Give You Up. Se oli listaykkönen Britanniassa, Yhdysvalloissa ja 23 muussa maassa, myös Suomessa.

Hitin takana oli tuottajaryhmä Stock Aitken Waterman, joka tehtaili nopeasti tuotettua listapoppia erityisesti 1980-luvun jälkipuoliskolla. SAW:n solistitalliin kuuluivat myös Kylie Minogue, Bananarama, Mel & Kim ja Jason Donovan.

Legendan mukaan Rick Astley työskenteli apupoikana ja teenkeittäjänä Pete Watermanin studiolla, kun hänen laulajan kykynsä huomattiin. Tosiasiassa Waterman oli nähnyt Astleyn jo aikaisemmin laulamassa keikalla, mutta tarjosi ujolle nuorelle miehelle ensin aputöitä studiolla, jotta henkilökunta tulisi tutuksi ja laulaminen ei pelottaisi niin paljon.

Rick Astley oli hittitehtaan naisvoittoisen tähdistön keskellä sekoitus siistiä naapurinpoikaa ja entisaikain iskelmälaulajaa. Hänen hittinsä olivat silti SAW:n tiukan formaatin mukaisia.

Musiikin sointi pohjautui 80-luvun italialaiseen diskomusiikkiin, hyväksi havaittuja rumpukonerytmejä kopioitiin kappaleesta toiseen, ja myös eri sävellajista menevä säkeistö ja kertosäe toistui dramaattisen tehokeinona artistista ja kappaleesta riippumatta.

Never Gonna Give You Upin esikuvana oli yhdysvaltalaisen Colonel Abramsin vuonna 1985 tekemä tanssihitti Trapped, josta SAW:n tuottajat rakensivat popmaisemman tulkinnan.

Vuonna 1988 ilmestynyt Astleyn ensialbumi meni läpimurtohitin vetämänä listaykköseksi ja pari seuraavaa singleäkin nousi vielä ykköseksi eri maissa, mutta yleinen innostus sympaattista ja komeasti laulavaa naapurinpoikaa kohtaan laimeni nopeasti. Astleytä arvosteltiin lehdissä SAW-tehtaan tahdottomaksi robotiksi.

Astley lähti Stock Aitken Watermanilta jo kahden albumin jälkeen, ja yritti jatkaa uraansa soulhenkisemmällä ja aikuisemmalla musiikilla. Tulokset jäivät laihoiksi, ja vuonna 1993 Astley vetäytyi alalta kokonaan perheenisäksi.

Hän kokeili paluuta ensin vuonna 2001, mutta sai levynsä julkaistua vain Saksassa. Toinen yritys, popstandardeja sisältävä albumi vuonna 2005 jäi yhtä vähälle huomiolle.

Enemmän huomiota tuli vuonna 2008, kun internetissä levisi vitsi, jossa minkä tahansa linkin takaa saattoikin yllättäen käynnistyä Never Gonna Give You Upin vanha video.

Rickrollingiksi nimetty meemi toi kappaleelle nopeasti miljoonia katselukertoja, mutta koska Astley ei ollut kappaleen säveltäjä eikä sanoittaja, niin tulopuoli koostui yksinomaan näkyvyydestä.

Vuonna 2010 brittiläinen IT-alan uutissivusto selvitti, että Never Gonna Give You Upia oli katsottu Youtubessa 39 miljoonaa kertaa, ja Astley oli saanut kappaleen esittäjän osuutena tästä Youtubelta 12 dollaria.

Osittain meemin rohkaisemana Astley kokeili kepillä jäätä julkaisemalla omakustanteena yhden uuden singlen vuonna 2010. Tuloksena oli hieman radiosoittoa, mutta ei myyntimenestystä.

Nyt julkaistavan uuden levyn Astley sanoo halunneensa tehdä symboliseksi virstanpylvääksi sille että täytti helmikuussa 50 vuotta. Ensimmäisissä näytteissä on soulin ja gospelin tuntua, ja laulajana on keski-ikäistynyt naapurinpoika.

Terry Smith
Rick Astley teki läpimurron 21-vuotiaana, ja jo 27-vuotiaana hän vetäytyi musiikkialalta.
Rick Astley teki läpimurron 21-vuotiaana, ja jo 27-vuotiaana hän vetäytyi musiikkialalta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat