Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Älä ankeudu, Sibelius-Akatemia!” – kulttuurin toivot kertovat mitä tahtovat

Kulttuurin toivot -sarjassa esitellään kolme lahjakkuutta, joiden trio esiintyy ensimmäistä kertaa Riihimäen kesäkonserteissa – samalla he kertovat, mitä Suomen musiikkielämältä toivovat. Johannes Piirto suuntaa toiveensa Sibelius-Akatemialle

Kulttuuri
 
Musiikkitoivot kertovat: tätä tahdomme!
Musiikkitoivot kertovat: tätä tahdomme!
Nuoret menestyjät viulisti Tami Pohjola, sellisti Senja Rummukainen ja pianisti Johannes Piirto perustivat trion ja debytoivat Riihimäen kesäkonserteissa Suomen lasimuseossa lauantaina 11. kesäkuuta klo 17. HSTV seurasi trion harjoituksia ja kysyi, mitä he haluavat Suomen musiikkielämässä muuttaa. Toimittaja Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

”Toi pizzicatokohta on vähän kämänen, me vähän juostaan siinä. Unohdetaan toi kamera!” pianisti Johannes Piirto kertoo viulisti Tami Pohjolalle ja sellisti Senja Rummukaiselle.

He jatkavat Ludwig van Beethovenin pianotrion (Arkkiherttua) harjoittelua Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokassa Musiikkitalossa. Harjoittelu kuulostaa hyvin lupaavalta myös HSTV:n videolla.

Se ei ole ihme. Koko kolmikko on suomalaisen klassisen musiikin suurimpia parikymppisiä toivoja. 19-vuotias Tami Pohjola on voittanut Kuopion viulukilpailun, 21-vuotias Senja Rummukainen Turun sellokilpailun ja 22-vuotias Piirto oli edellisen kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun ainoa suomalaisfinalisti.

He ovat perustaneet trion ja pitävät ensikonserttinsa Riihimäen kesäkonserteissa lauantaina. Triosta toivotaan pitkäaikaista, vaikka kolmikko hajaantuukin opiskelemaan ulkomaille.

Mutta nyt on aikaa soittaa yhdessä – ja kertoa samalla HS:lle miten suomalaista klassista musiikkia voisi kehittää!

Tami Pohjola: ”Luovutaan eliittimusiikin leimasta!”

”Halusin aloittaa viulunsoiton, koska Sibelius-viulukilpailun finaali näytti 3-vuotiaana eli vuonna 2000 niin siistiltä televisiossa. Isäni Jukka Pohjola on viulisti Radion sinfoniaorkesterissa, joten soitinkin oli tuttu. Kokeilin muitakin instrumentteja, mutta viulu oli aina siinä rinnalla.

Akseli Valmunen / HS
Tami Pohjola on Kuopion viulukilpailun voittaja.
Tami Pohjola on Kuopion viulukilpailun voittaja.

Vasta yläasteella sain ensimmäistä kertaa koulukavereita, joita kiinnosti klasari. Tiedän kyllä, että Suomessa on vieläkin ennakkoluuloja, ja klassista musiikkia luullaan eliittipiirin harrasteeksi. En itse koe olevani osa eliittiä ja toivon, että kynnys tutustua tähän musiikkiin olisi pienempi. Vaikea tätä on arvostaa, jos tämä ei ole tuttua!

Oman elämän muutti myös Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus, oma kvartetti ja Viuluakatemia. Ikäisteni kanssa harjoitellessa huomasin, että tämä olikin kivaa! Ennen luulin, että musiikin opiskelu on yksinäistä.

Sitten aloin saada konserttitilaisuuksia, mutta en vieläkään koe, että tämä on jokin ammatti. Tämä on sitä, mitä minä teen ja haluan tehdä.

Kuopion viulukilpailun voitto viime vuonna oli hyödyllinen kokemus. Se ei ollut ainoastaan kivaa, vaan todella stressaava viikko. Mutta kun stressin kesti, siinä oppi paljon itsestään.

Sain voiton kautta mahdollisuuksia esiintyä ympäri Suomea. Kuopio olisi valmistanut myös Sibelius-viulukilpailuun, mutta tiesin, että en ollut valmis esiintymään kansainvälisessä kilpailussa tasolla, joka olisi itseäni tyydyttänyt. Aikaa on, ja jos haluan Sibelius-viulukilpailuun, yritän sitä vuonna 2020.

Olen ollut vuoden aikuisten puolella Sibelius-Akatemian kanditutkintoa tekemässä ja jatkan lokakuussa Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa Mi-Kyung Leen oppilaana. Olen tykännyt hirveästi mestarikursseilla siitä, mitä hän vaatii oppilailtaan ja miten hän antaa rehellistä, hyväntahtoista kritiikkiä.

Haluaisin saada mahdollisimman paljon irti opiskeluista, ahmia tietoa ja saada ainutlaatuisia kokemuksia eri ihmisten kanssa. Haluaisin tulevaisuuden musisoinnilta solisti- ja kamarimusiikkitehtäviä sekä opettaa sitten, kun rahkeet siihen riittävät.”

Tami Pohjolaa kuulee Riihimäellä Suomen lasimuseossa lauantaina klo 17 ja tänä kesänä myös Joensuun musiikkijuhlilla, Skotlannin East Neuk -festivaalilla, Riihimäellä, Kuhmon kamarimusiikissa, Mäntän musiikkijuhlilla, Porvoossa ja Helsingin juhlaviikoilla.

Senja Rummukainen: ”Älkää välittäkö vain kilpailuista.”

”Isä on julkaissut kirjan ja äiti on kirjallisuuden tutkija, mutta kyllä perheessä soi myös musiikki. Äiti oli laulanut kuorossa ja käynyt pianotunneilla. Minutkin laitettiin pianotunneille, mutta en ollut siinä kauhean hyvä.

Akseli Valmunen / HS
Senja Rummukainen voitti Turun sellokilpailun vuonna 2014.
Senja Rummukainen voitti Turun sellokilpailun vuonna 2014.

Itä-Helsingin musiikkiopistossa Géza ja Czaba Szilvayn opissa piti valita instrumentti. Viulun ääni ei miellyttänyt, mutta sellon lämmin sointi kosketti heti. Oikeastaan jo silloin tiesin, että minusta tulee sellisti.

Viime vuoden opiskelin Saksassa ja tämän vuoden Sibelius-Akatemiassa. Ensi vuonna menen vaihtoon Osloon, koska siellä saan opettajakseni itsensä Truls Mørkin.

Unelmani on saada tehdä sellistin töitä laaja-alaisesti. Tavallaan näin jo onkin. Olen soittanut keikkapohjalta eri orkesterien selloryhmissä ja saanut sopivasti konserttojen solistitehtäviä. Meillä on jo viisi vuotta ollut myös Borea-jousikvartetti, jossa soittavat myös Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa ja Riina Piirilä. Lisäksi olen jo vähän tehnyt opetustehtäviä.

Turun kansallisen sellokilpailun voitto 2014 toi paljon lisää esiintymistilaisuuksia. Kilpailut ovat reiluin tapa tuoda esiin nuoria muusikoita, mutta ei tuloksia pidä liikaa uskoa! Nykyisin kaikki ovat niin korkeatasoisia, että on todella vaikea laittaa finalisteja järjestykseen. Pelkkä kilpailutulos ei välttämättä kerro, minkälainen finalistin seuraava konsertti olisi.

Johannes Piirto on soitellut meidän kanssa erilaisissa kombinaatioissa ja aina oli puhetta, että pitäisi perustaa myös pianotrio. Nyt se toteutui ja soitamme Riihimäen kesäkonserteissa. Kaikilla on toive jatkaa myös triona sen mukaan miten yhteistä aikaa löytyy.”

Senja Rummukaista kuulee Riihimäellä Suomen lasimuseossa lauantaina klo 17 ja tänä kesänä myös Naantalin musiikkijuhlilla 12. kesäkuuta Kultarannan konsertissa, Lapinlahden musiikkileirin konserteissa, heinäkuussa Kuhmon kamarimusiikissa myös Borea-kvartetin kanssa sekä elokuussa Borea-kvartetin kanssa Mäntän musiikkijuhlilla ja Porvoossa sekä Helsingin juhlaviikoilla. Lisäksi Rummukainen esiintyy elokuussa Helsingin Eloa-festivaalilla.

Johannes Piirto: ”Älä ankeudu, Sibelius-Akatemia!”

”Olen soittanut pianoa siitä lähtien, kun sormet ylsivät seisaaltaan koskettimille. Isosisko soitti viulua ja kasvoin musiikkiin, vaikka vanhemmat eivät ole muusikkoja.

Akseli Valmunen / HS
Johannes Piirto oli kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun ainoa suomalaisfinalisti vuonna 2012.
Johannes Piirto oli kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun ainoa suomalaisfinalisti vuonna 2012.

Minulla oli onni kasvaa yleisön edessä, ja koenkin soittavani aina parhaiten yleisölle. Kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun finaalipaikka toi lisää konsertteja. Aika monta vuotta tein myös kapellimestariopintoja nuorisopuolella. Se jäi kun menin Wieniin vaihtovuodeksi opiskelemaan. Kapellimestariksi ei ole enää ollut aikaa keskittyä, mutta jos joku päivä haluan tehdä Olli Mustoset, siihen on hyvä pohja.

Kaksi viikkoa sitten sain Sibelius-Akatemiassa kandin tutkinnon valmiiksi. Toivoisin, että klassisen musiikin arvoista uskallettaisiin pitää Sibelius-Akatemiassa kiinni. Että asioihin paneudutaan tosi syvällisesti ja niiden äärelle rauhoitutaan jopa epätehokkaasti. Musiikki on herkkä asia ja se tarvitsee tilaa hengittääkseen.

Sibelius-Akatemia on maailman parhaita musiikkilaitoksia, mutta tässä mielessä se on mennyt ankeampaan suuntaan 13 vuoden aikana, joina olen täällä ollut. Ei kaikkia oppilaita pidä laittaa tekemään samoja kursseja, koska kaikilla on erilaiset päämäärät. Monille opiskelukavereille Sibelius-Akatemia on luonut turhan stressitilan, koska asiat pitäisi tehdä ajallaan. Ja toisaalta minulla on ollut vaikeuksia saada Sibelius-Akatemiasta sävellystunteja ilman uskomatonta paperisotaa, koska olin paperien mukaan opiskellut liikaa.

Tarkoitus on jatkaa maisteriopintoja Wienissä. Olen mielestäni ensisijaisesti pianisti, mutta olen saanut myös säveltää monelle hienolle muusikolle. Olen tosi iloinen, että esimerkiksi Jukkis [kapellimestari Jukka-Pekka Saraste ] on luottanut minuun.

Tänä kesänä haluaisin keskittyä säveltämiseen vähän enemmän, koska teen Emo Ensemblelle kuoroteosta ja valmistelen myös seuraavaa orkesteriteosta.

Eniten toivon sitä, mitä juuri nyt teenkin. Olen saanut juuri sopivasti säveltää ja soittaa pianoa. Erityisen hienoa on tehdä kamarimusiikkia hienojen muusikkojen Senjan ja Tamin kanssa. kanssa. Toivon tämän uuden trion jatkavan.”

Johannes Piirtoa kuulee Riihimäellä Suomen lasimuseossa lauantaina klo 17 sekä myös 3. heinäkuuta Kiskon kirkossa Lilli Paasikiven ja Perttu Kivilaakson kanssa ja 27. heinäkuuta Uudenkaupungin Crusell-viikolla. Syyskuussa hän soittaa Lahden Sibelius-festivaalilla resitaalin.

Akseli Valmunen / HS
Tami Pohjola (vas.), Johannes Piirto ja Senja Rummukainen musisoivat lauantaina Riihimäellä.
Tami Pohjola (vas.), Johannes Piirto ja Senja Rummukainen musisoivat lauantaina Riihimäellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat