Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansantanssijat suuntaavat nyt Tampereelle – seurasimme yhden ryhmän humppaavaa lähtöä Helsingistä

Pispalan Sottiisissa juhlitaan 150 vuotta täyttävää suomalaista esittävää kansantanssia

Kulttuuri
 
Helsingin Rautatieasemalla pistettiin aamutuimaan humpaksi
Helsingin Rautatieasemalla pistettiin aamutuimaan humpaksi
Työmatkalaisilla oli ihmettelemistä torstaiaamuna Helsingin Rautatieasemalla, kun Karjalan Nuorten Jippo-kansantanssiryhmä treenasi lähtölaitureilla. Joukko oli lähdössä kapsäkkeineen kohti Tamperetta ja Pispalan Sottiisia, jossa vietetään viikonloppuna suomalaisen esittävän kansantanssin 150-vuotisjuhlia. Toimittaja ja kuvaaja: Mari Koppinen, kuvaaja: Jukka Gröndahl, leikkaus: Esa Juntunen.

Normaalisti ei Helsingin rautatieaseman lähtölaitureilla kaiu iloisia kiljahduksia aikaisin aamulla, ei varsinkaan keskellä pahinta työmatkaruuhkaa, mutta torstaina kello seitsemän jälkeen sellainenkin ihme koetaan.

Kansantanssiohjaaja Sini Hirvonen pistää kaiuttimista soimaan Super Bordurka -yhtyeen tarttuvan kappaleen, ja joukko pinkkipaitaisia tyttöjä asettuu asemiin. Sitten mennään, viuh vauh. Seuraa paripyörintää, rivissä heiluntaa, jopa kärrynpyöriä.

Kyllä huomaa, että tässä tanssii tänä vuonna kultasarjaan luokiteltu ryhmä.

Jukka Gröndahl / HS
Huvipuistohumppaa esitetään myös Tampereella, esimerkiksi Särkänniemessä.
Huvipuistohumppaa esitetään myös Tampereella, esimerkiksi Särkänniemessä.

Taitava ryhmä on Nuorisoseura Karjalan Nuorten 10–14-vuotiaista tytöistä koostuva Jippo. He ovat huoltajineen lähdössä junalla kohti Tamperetta ja Pispalan Sottiisi -tapahtumaa, jonne kokoontuu viikonlopun aikana lähes 1 500 kansantanssien taitajaa Suomesta ja ulkomailta. Katsojia odotetaan Tampereelle jopa 20 000.

Jippo on treenannut koreografioita Roihuvuoressa syksystä asti. Ohjelmassa on esimerkiksi tämä Sini Hirvosen koreografia Huvipuistohumppa – joka esitetään Särkänniemessä, tietenkin. Lauantaina Jippo on osa valtavaa, yli tuhannen tanssijan, muusikon ja näyttelijän yhteisesitystä.

Se juhlistaa suomalaista esittävää kansantanssia, jonka synnystä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Tuolloin, helmikuussa vuonna 1866, nähtiin Taiteilijaseuran vuosijuhlassa Suomen ensimmäiset kansantanssiesitykset.

Viisi vuotta yhdessä tanssineilta Jipon tytöiltä on turha kysyä, miksi he tanssivat nimenomaan kansantanssia eivätkä esimerkiksi hiphoppia. Tanssijat katsovat vähän hölmistyneinä tyhmän kysymyksen esittäjää.

”Koska tää on kivaa! Paljon kivempaa!” he huutavat kuorossa.

Jukka Gröndahl / HS
Karjalan nuoret -yhdistyksen tanssiryhmä Jippo antoi tanssinäytteen Helsingin Rautatieasemalla.
Karjalan nuoret -yhdistyksen tanssiryhmä Jippo antoi tanssinäytteen Helsingin Rautatieasemalla.

Alma Rantalaiho, 14, kertoo aloittaneensa tanssin tokaluokkalaisena. ”Sen jälkeen en ole halunnut vaihtaa mihinkään.”

Kansantanssin ohjaaja Sini Hirvonen arvelee, että esittävä kansantanssi on pitänyt erilaisten muotivirtausten ikeessä pintansa jo 150 vuotta ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että tanssijoilla on hyvä meininki. Yhdessä tekeminen on kansantanssissa se ydin.

Suomalaisessa kansantanssissa on myös sellainen erityispiirre monien muiden maiden kansantansseihin verrattuna, että meillä ei ole mitään sotaan ja taisteluihin liittyvää. Sapelitansseja ei tanssita.

”Tämä on aina hauskanpitoa yhdessä”, Hirvonen kertoo.

Jippo-ryhmän tytöt osaavat tähän mennessä jo useita tanssilajeja.

”Te osaatte polkata, polskata, valssata ja humpata. Karjalaisia tansseja katrillejakin te tanssitte”, ohjaaja Sini Hirvonen auttaa.

”Niin ja enkeliskaa, sitäkin me osataan”, muistaa joku.

Taidoista on ollut arvaamatonta hyötyä. Esimerkiksi Silja Oja pääsi loistamaan nelosluokalla, kun harjoiteltiin itsenäisyyspäivän vastaanoton tansseihin.

”Kaveri ei osannut valssata. Minä sitten autoin.”

Tytöt kertovat, että luokkakaverit ovat joskus tulleet katsomaan esityksiä. Silloin on kuulunut monenmoista mielipidettä.

”Osa on sanonut, että outoa. Osa on sanonut, että mitä ihmettä, osa on sanonut, että hassut kengät”, Alma Rantalaiho kertoo.

Olkoon vaan hassut kengät, mutta tanssimiseen kansantanssikengät eli supikkaat ovat loistavat, tuumivat tytöt.

Sunnuntaihin asti jatkuvassa Pispalan Sottiisissa kansantanssijat asuvat jännittävässä paikassa: Euroopan suurimmalla sisäleirintäalueella.

Pirkkahalliin rakentuu valtava FolkCamp-leiri telttoineen ja sermikylineen. Katujakin sieltä löytyy, sopivan nimisinä: hallissa on esimerkiksi Sottiisibulevardi, Polkkapolku ja Karkelokuja.

Jippo-ryhmän tytöilläkin on teltat mukanaan. Mutta mitä siellä teltassa tehdään?

”No ainakin siellä hihitetään”, tietää Alma Rantalaiho.

Pelikorttejakin on osa ottanut mukaan. Ja kirjoja.

”Mulla on Harry Potter vitonen enkuksi. Mutta en taida kyllä ehtiä lukemaan siitä sivuakaan”, Rantalaiho epäilee.

Pispalan Sottiisi jatkuu Tampereella sunnuntaihin asti. Lisätietoja tapahtumasta osoitteessa tanssinriemu.fi.

Jukka Gröndahl / HS
Jippo-ryhmään kuuluvat Alma Rantalaiho (vas.), Saga Gröhn, Kerttu Gröhn, Olivia Heikkilä, Edla Vensu, Ylva Vensu ja Silja Oja.
Jippo-ryhmään kuuluvat Alma Rantalaiho (vas.), Saga Gröhn, Kerttu Gröhn, Olivia Heikkilä, Edla Vensu, Ylva Vensu ja Silja Oja.
Jukka Gröndahl / HS
Tanssiryhmä Jippo antoi tanssinäytteen Helsingin Rautatieasemalla torstaina.
Tanssiryhmä Jippo antoi tanssinäytteen Helsingin Rautatieasemalla torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat