Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Tiina Raevaara kohtasi pelkonsa autioituneessa Marian sairaalassa

Veimme miljöökuvauksen hallitsevan kirjailijan kierrokselle kauhusairaalaan.

Kulttuuri
 
Testasimme väitetyn kirjailijan nukkepelon, näin kävi
Testasimme väitetyn kirjailijan nukkepelon, näin kävi
Kauhu voi olla kiihottavaa tai pilata elämän. Sen tietää, jännityskirjailija Tiina Raevaara, joka on paitsi kirjoittanut kauhusta, myös taistellut omia pelkoja vastaan koko elämänsä. Kiersimme kirjailijan kanssa Marian hylätyssä sairaalassa, jolla on kaamea menneisyytensä kulkutautisairaalana. Videolla Raevaara kertoo nukke- ja klovnipelostaan sekä joutuu kuvausryhmän sairaalan viemän vauvanuken yllättämäksi.
Kuka?

Tiina Raevaara

 Tiina Raevaara (s. 1979) on suomalainen kirjailija ja kolumnisti.

 Hän voitti Martti Joenpolven novellikilpailun vuonna 2006 ja Runeberg kirjallisuuspalkinnon vuonna 2011.

 Novellien ja romaanien lisäksi hän on julkaissut koiran evoluutiosta kertovan tietokirjan Koiraksi ihmiselle.

 Raevaara on Skepsis ry:n varapuheenjohtaja.

 Hän sai viime vuonna Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

 Raevaara asuu synnyinkaupungissaan Keravalla ja hänellä on kaksi lasta.

Hylätty sairaala häämöttää tummana möykkynä kirkkaassa vastavalossa. Väristys kulkee lävitseni. Jotain pahaenteistä rakennus tuntuu kätkevän sisälleen. Rakennus on ollut Helsingin vanhin kulkutautisairaala, jossa ovat viruneet kammottavien tautien uhrit jo 1800-luvulta lähtien.

Lavantauti, tuberkuloosi, kolera. Täällä on kärsitty, kuoltu, parannuttukin.

Jotain kirottua paikassa tuntuu silti olevan.

Äkkiä tumma hahmo ilmestyy taakseni kuin tyhjästä.

Hän on kirjailija Tiina Raevaara.

”Turhaan jätin auton Ruoholahteen, täällähän on parkkitilaa vaikka kuinka”, hän manaa.

Haastattelu voi alkaa.

Artikkeliin liittyvät

Astumme sisään kaksi vuotta sitten toimintansa lopettaneen Marian sairaalan rakennus numero 3:een, jonne olemme päässeet Helsingin kaupungin tilakeskuksen erityisluvalla.

Aavemainen tunnelma jatkuu dialyysiosastona toimineen rakennuksen hämärässä sisääntuloaulassa, joka komeista kattokruunuista ja seinämaalauksista huolimatta viestii unohdusta ja kuolemaa.

Maali seinissä repsottaa, ilmassa leijailevat pölyhiukkaset.

”Onhan tämä todella kaunis. Näin suuria tyhjiä tiloja pääsee harvoin näkemään”, Raevaara ihastelee.

”Nyt päivänvalossa tunnelma täällä on surullinen, unohdettu paikkahan tämä on. Ja silti jäljellä on paljon muistuttamassa menneestä. Onhan se kiehtova ajatella, että millaisia aikoja nämä seinät ovat kokeneet.”

”Vaikka onhan tämä aika kliseistä kauhuympäristöä.”

Raevaara on juuri oikea kirjailija arvioimaan Marian sairaalan kauhu-uskottavuutta, sillä hänen omissa teoksissaan rakennukset nousevat usein lähes päähenkilön asemaan. Esikoisteoksessa Eräänä päivänä tyhjä taivas (2008, Teos) nuori tyttö palaa karmivia salaisuuksia kätkevään synnyinkotiinsa ja viimeisimmässä romaanissa Korppinaiset (2016, Like) nuori mies huomaa sukutalonsa pitävän sisällään ikäviä yllätyksiä.

Sukukartano kuvataan Korppinaisissa henkilöitäkin perinpohjaisemmin.

”Käytin talon kuvaamisessa mallina erästä vanhaa kartanoa”, Raevaara kertoo. ”Lisäksi piirsin pohjapiirroksen, jotta pysyin selvillä mitä missäkin tapahtuu.”

Kartano toimii tietysti myös henkilöiden mielentilojen ja persoonien kuvaajana. Kun romaanihenkilön sairaus etenee, alkaa myös rakennus oirehtia.

”Tykkään kun miljöökuvauksessa on jotain kieroa, kaikki ei ole ihan kohdallaan. Se on kammottavaa, jos tuttu ympäristö muuttuu jollain tavoin epäluotettavaksi.”

Akseli Valmunen / HS
Raevaaralle pelko on epämiellyttävä, kuristava tunne.
Raevaaralle pelko on epämiellyttävä, kuristava tunne.

Paljon kartanoon on varmasti tarttunut piirteitä Raevaaran lapsuudenkodistakin, arkkitehtivanhempien hankkimasta yli satavuotiaasta talosta, josta löytyi paljon pieniä huoneita, portaikko ja kellarikin. Lisäksi toisella puolen tietä häämötti villiintyneen puutarhan suojissa tumma, pelottava talovanhus. Siinä asui kuuluisa lääkintämajuri Väinö Lindén, joka oli aikoinaan määrännyt pirtureseptejä muun muassa ystävälleen runoilija Eino Leinolle.

”Myöhemmin Lindenin talo purettiin. Tontilla oli kuitenkin tyhjiksi jääneitä kaivoja, joihin me lapset sitten laskeuduttiin. Jokin minua kiehtoi jo silloin noissa unohdetuissa ja pimeissä paikoissa.”

Kiehtovuudestaan huolimatta monet asiat aiheuttavat kirjailijalle myös epämiellyttävää kauhua. Raevaara kertoo pelkäävänsä muun muassa hirviöitä, klovneja, suuria nukkeja, korkeita paikkoja, pimeää ja kuolemaa.

”Aistin asioita voimakkaasti ja olen usein ylivirittyneessä tilassa. Hermorakenteeni on sellainen, että hermostun ja ahdistun helposti.”

”Ja on tullut sellainenkin mieleen, että joudun kirjoittamiseni takia pitämään pelkoja päällä. Että ammattini tekee minusta vähän säikyn ihmisen.

”Pitäisi ehkä kirjoittaa välillä jotain muuta.”

Bakteereita biologin koulutuksen saanut Raevaara ei tunnusta pelkäävänsä. Ei edes kulkutautisairaalassa, jossa toimittajan tekee mieli alituiseen raapia itseään.

Kierros etenee. Kirjailijan korkokengät kopisevat kiviportaisiin, kun nousemme yläkertaan. Muita ääniä kolmikerroksista rakennuksessa ei kuulukaan, lukuun ottamatta sähkökaapin huminaa. Kaikkein pelottavampia ovat kuitenkin jäljelle jääneet esineet.

Lattialla lojuvat avaimet.

Seinästä irti kiskaistu puhelin.

Omituiset metallipihdit, joiden käyttötarkoitusta maallikko pystyy vain arvailemaan.

Myös tilat saavat mielikuvituksen vauhkoontumaan. On hämäriä käytäviä, lukittuja ovia ja kummalliselta haisevia pikku huoneita, joiden lattioissa on epäilyttäviä tahroja. Ei ihme, että juuri täällä järjestettiin pari kuukautta sitten After Dark- kauhukierroksia.

Osallistuja pääsi näkemään muun muassa pieleen menevän valeleikkauksen ja päätyi pornofilmejä katselevan miehen kähmimäksi.

Raevaaraa ei tapahtumaan saisi kirveelläkään.

”Luin siitä ja mietin, että mitä ihmettä noiden ihmisten mielissä liikkuu. Että voisivatpa he vuokrata tilaa päästäni, ja tulla katsomaan, että millaista siellä on. Ei tarvitsisi tulla tänne hakemaan elämyksiä.”

Todellista kauhua Marian sairaalalla on koettu vuosisadan alussa. Vuonna 1904 paikan ylilääkäri kirjoitti tuberkuloosipotilaista näin:

”Päivittäin laahautuvat nämä yskivät, puutteellisesti pukeutuneet, kuumeiset keuhkotautiset edestakaisin Marian sairaalan ja köyhäinhoidon kanslian väliä, eikä heitä kummassakaan paikassa oteta vastaan.”

Köyhien sijaan pihalla käyskentelevät pian menestyvät yrittäjät. Sairaalasta on tulossa Pohjoismaiden suurin startup-keskittymä.

Siitäkin saattaisi kauhuromaani syntyä.

”Sehän on tuttu asetelma, että tuodaan jotain uutta paikkaan, jolla on kauhea menneisyys taakkanaan. Tullaan viattomasti luomaan jotain hyvää, parempaa tulevaisuutta, mutta se paikan menneisyys ei jätäkään rauhaan vaan vanhat kauhut tulevat näkyviin.”

Peloista kärsivä jännityskirjailija saattaa kuulostaa vitsiltä, mutta Raevaaralle kauhuntunne on kaukana hauskuudesta. Hänelle pelko on kuristava tunne, jossa sydän tuntuu hakkaavan itsensä ulos rinnasta. Eikä ahdistusta lievennä se, että DNA:n korjausmekanismeista väitellyt tohtori tunnetaan huuhaan vastustajana.

”Tunteen iskiessä järki ei auta yhtään, vaikka täysin tiedän pelkojeni olevan aiheettomia. On siis olemassa maailman järjellä käsittävä rationaalinen minä ja sitten on se pelokas minä. Eivätkä ne kaksi oikein suostu kohtaamaan.”

”Oikeastaan vihaan enemmän sitä pelon tunnetta kuin sen kohdetta. Siitä pelottavasta tunnelmasta voisi vielä selvitä, mutta kun se pelkäämisen pelko iskee päälle, niin sitä ei tahdo kestää.”

Saavumme leikkaussaliin. Katosta varsiensa varassa roikkuvat kohdevalaisimet tuovat mieleen avaruushirviöt, mutta muuten sali on lähes tyhjillään. Epäilyttäviä pihtejä tosin löytyy lisää. Paikka tuo mieleen Raevaaran viimeisimmän kirjan hylätyn sairaalan, jossa on tehty kammottavia lääketieteellisiä kokeiluja.

Paikka, jossa tehdään hyvää, onkin siis muuttunut pahaksi?

”Tieteestähän on helppo ammentaa kauhun aineita”, Raevaara nyökyttelee. ”Sehän ottaa scifiä kiinni koko ajan.”

Raevaara muistelee uutista, jonka mukaan kiinalaiset ovat jo siirtäneet apinaan pään kehosta toiseen. Leikkauksella harjoiteltiin leikkausta, joka aiotaan myöhemmin toteuttaa myös ihmisillä.

”Sehän on ihan valmista kauhukuvastoa. Se sotii jotain sellaista vastaan, josta olemme ajattelemaan, että on rikkomatonta ja pysyvää.”

Eikä pahuuden leviäminen hyvyyden pesäpaikkoihin vaadi edes scifitason kokeiluja. Valviran tuoreen raportin mukaan lähes jokainen vanhainkotien ja palveluasuntojen työntekijä on havainnut työssään vanhusten huonoa kohtelua, kuten laiminlyöntiä, kovakouraisuutta ja epäasiallista kielenkäyttöä.

Raevaara ei tulosta ihmettele.

”Lääketieteestä on tullut tekniikan ja resurssien orja. Niille ei muka voida mitään, vaikka ihmisten päätöksistähän kaikessa on lopulta kysymys. Kyllähän tämä hyvän elämän ja hyvän kuoleman mainostaminen on pitkälti vain kauniita sanoja.”

”Olen ollut pitkään eutanasian kannattaja, mutta nykyään sen puolustaminen on alkanut tuntua raa´alta, kun vanhusten hoito ja saattohoito ovat niin huonolla tolalla.”

”Se kuulostaa siltä kuin eutanasia olisi ihmisen ainoa mahdollisuus hyvään kuolemaan.”

Kierroksemme alkaa päättyä. Sairaalan ruumishuoneelle emme pettymykseksemme päässeet, Helsingin kaupungin tilakeskuksen mukaan tiloja kun saatetaan hätätapauksessa vielä tarvita.

Asetumme siis turvalliseen paikkaan portaikon yläpäähän, kohtaan, josta pystyy vaivattomasti tarkkailemaan sekä ulko-ovea että osastoille johtavia käytäviä. On aika kysyä, miten kirjailija on oppinut elämään pelkojensa kanssa.

Raevaara miettii hetken. Helppoa vastausta kysymykseen ei ole.

”Yksi suuri muutos oli, kun sain 24-vuotiaana esikoiseni”, hän sanoo sitten. ”Ei voinut ajatella niin paljon itseään, kun vauva oli se avuton ja minun oli oltava vahva.”

”Ja harvoin oli enää yksin.”

Toinen pelontorjuntakeino on lapsuudesta. Pikkutyttönä Raevaaraa valvottivat kummitusjutut, varsinkin tarina eräästä vihreästä irtokädestä, joka kuristaa pienen tytön matkalla alakerran vessaan.

Tietysti Raevaarojen talossa vessa oli alakerrassa, ja sinne johtivat narisevat portaat.

Vessaan oli silti öisinkin päästävä.

Apuun tuli lemmikkigerbiili Max.

”Otin sen käteeni ja gerbiili ojennetussa kädessä laskeuduin niitä portaita. Se oli aseeni pimeyttä vastaan.”

Nykyisin Max lienee samassa paikassa kuin sairaalan tuberkuloosipotilaatkin.

Ja kirjailijan pelkoja torjuu uusi eläin: saksanpaimenkoira Rauni.

Akseli Valmunen / HS
Kirjailija Tiina Raevaara Marian sairaalan hylätyllä dialyysiosastolla.
Kirjailija Tiina Raevaara Marian sairaalan hylätyllä dialyysiosastolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat